Ministrul Sanatatii crede ca suntem un popor de infractori. Asa o fi?

Joi, 09 Mai 2019, ora 08:22
6725 citiri
Ministrul Sanatatii crede ca suntem un popor de infractori. Asa o fi?

Aceasta ciudata afirmatie, ca noi suntem un popor de infractori, a facut-o doamna ministru Sorina Pintea, luni seara, la o dezbatere, adaugand smechereste: "sper sa nu ma citeze nimeni".

Sa ma scuze doamna Sorina Pintea, dar sunt nevoit s-o citez, intrucat nu pot crede in ruptul capului ca romanii sunt un popor de infractori. Dimpotriva, inca din Evul Mediu, calatorii straini aflati in trecere prin Tarile Romane consemnau, printre alte calitati remarcate la locuitorii de aici, faptul ca sunt mai cinstiti si onesti decat alte popoare din vecinatate. Cei care se incumetau sa-si insuseasca bunul altuia erau osanditi exemplar.

Este fara indoiala semnificativa relatarea lui Dimitrie Cantemir prezentata in "Descriptio Moldaviae" despre modul cum un parinte isi povatuieste odrasla, pregatita sa infrunte valurile vietii: "fereste-te de furtisag si de ucidere, pentru ca eu nu te voi putea scapa de la spanzuratoare".

Deduc ca parintele, fara indoiala vreun dregator, obisnuia sa-si salveze fiul vinovat de unele mici abateri, dar in caz de furt sau crima nu putea interveni - sau poate nici nu voia. Asa ceva nu se ierta.

Romanilor le mersese vestea nu de infractori, ci de de oameni cumsecade, sociabili, binevoitori si ospitalieri, caci iata ce mai spune tot Cantemir, caracterizandu-i, in acelasi op al sau:

"Chipul cu care primesc oaspeti straini si drumeti e vrednic de cea mai mare lauda; caci desi foarte saraci din pricina invecinarii cu tatarii, totusi nu se dau inapoi niciodata sa dea mancare si gazduire unui oaspe si-l adapostesc fara plata timp de trei zile, impreuna cu calul sau".

Acesta este profilul unui om de omenie, unul despre care insusi autorul spune ca este de toata lauda si in niciun caz al unui infractor.

Nu se potriveste. Romanii au fost si sunt un popor de oameni corecti si cinstiti, neinduratori cu hotii. A ajuns legendar in intreaga Europa acel Vlad Tepes pentru neinduplecarea sa in fata talhariei, a jafului si a hotiei.

Iar, de atunci incoace, poporul a ramas acelasi si nu avea de ce sa-si schimbe caracterul. Conducatorii insa sunt altii. Mi-ar placea sa cred ca insasi doamna ministru Pintea simte acest fapt, ca atunci cand vorbeste despre un popor de infractori, se gandeste - in sinea sa - la conducatorii infractori ai acestui popor de oameni cinstiti, ceea ce este cu totul altceva decat ceea ce a rostit.

Gandul ma duce la cele cateva milioane de romani - mai multi ca niciodata - care au parasit tara in ultimele trei decenii, ca sa lucreze cu succes la altii. Munca lor este apreciata acolo unde s-au dus si rasplatita atunci cand construiesc edificii, cand inalta cladiri de locuinte, cand culeg capsuni sau alte fructe, cand nascocesc noi software-uri, cand ii trateaza pe bolnavii de acolo sau cand canta pe scenele lumii.

Imi vine sa ma intreb: oare toti acestia, care contribuie prin efortul lor la civilizatia altora, si-ar fi parasit tara, casa, familia, daca poporul ar fi fost condus de oameni intelepti, capabili sa le dea o speranta, macar atat cat sa nadajduiasca la ziua de maine, ca va fi mai buna?

Ce speranta poti avea, cand in fruntea acestui popor de oameni cinstiti - zic eu - s-au protapit condamnati, cercetati, urmariti sau suspecti de tot felul? Sub acest aspect ma revolta pe mine afirmatia doamnei ministru a Sanatatii: n-a observat oare domnia sa ca romanii sunt un popor de oameni cinstiti, incaputi pe mana unor infractori, pusi pe propria lor capatuiala si nu pe altceva?

N-a observat ca infractorii isi voteaza singuri legile, menite sa-i puna la adapost de pedeapsa pentru infractiunile lor? N-a bagat de seama cum infractorii aflati in fruntea statului se salveaza unul pe altul, in baza principiuli care spune "cui pe cui se scoate"?

Nu-si da seama ca insasi domnia sa sta in postul unde a fost asezata pentru nimic altceva decat numai pentru criterii politice, adica - sa-mi fie iertat - pentru ca si-a servit sefii ca un subordonat credincios, supus si smerit?

Sau le-a observat pe toate, dar n-a indraznit s-o afirme pe fata, extrapoland naravul unor profitori perversi asupra intregii populatii, ca si cum ar spune: nu e Dragnea singurul infractor, nici Catalin Radulescu, nici Tariceanu cel care se ascunde cu imunitatea. Noi toti, poporul, suntem infractori, toti pana la unul, iar cei din frunte n-au cum sa fie altfel, decat asa cum sunt toti ceiulalti.

In opinia mea, doamna Sorina Pintea confunda poporul roman cu camarila aflata la putere, cu smecherii instalati la butoane, cu semidoctii din jurul borcanului cu miere si cu tot ce misuna in preajma lor.

S-ar cutremura acel boiernas de pe vremea lui Cantemir, care isi avertiza copilul ca, daca se va face vinovat de hotie sau crima, el nu-l va putea scapa de spanzuratoare.

Ma intorc la cazul celor plecati - cam un sfert din populatia tarii - si la reusita muncii lor, acolo unde s-au aciuit, si ma intreb: de ce n-au ajuns la aceeasi reusita in tara lor, fara sa-si fi parasit familia, fara sa fi plecat printre straini? Raspunsul la intrebare l-am gasit pe insemnarile diferitor postatori, din site-urile Internetului: nu atata din ispita unui castig mai bun, cat din lipsa de speranta la mai bine in tara.

Caci acolo unde au ajuns ei nu se atinge nimeni de butoanele tarii, daca nu s-a dovedit mai intai competent in domeniu. Nu cred sa existe o tara in lumea civiizata unde un ministru sa fie inlocuit ca nepriceput (zero kilometri autostrada), pentru ca, dupa numai cateva luni, sa fie pus la loc, tot el, pe criterii politice. Ce criterii? Pardon de expresie, s-a gudurat pe langa sefu', ca altceva mai plauzibil nu vad.

In plus, ar fi de neconceput ca, in acele tari civilizate, sa ajunga demnitar un condamnat penal. Dar, cel mai grav, niciun Parlament din lumea evoluata n-ar prelua sub ocrotirea imunitatii un suspect pentru urmarirea penala.

Si atunci, ma intreb, cum sa avem autostrazi, cand pe lideri nu autostrazile ii preocupa, ci propriul proces, propria condamnare si propriile interese? Cum sa avem spitale noi, cand doamna prim-ministru renunta cu nonsalanta la finantarile nerambursabile europene, ca sa se angajeze la iluzorii parteneriate public-private, pe bani grei, pe care ii vom plati noi, urmasii nostri si poate urmasii urmasilor nostri?

Iar doamna ministru Pintea, in loc sa explice ce a facut cu privire la cele 8 spitale regionale, plus unul republican, din care nu a inceput inca niciunul, desi a trecut mai mult de jumatate din mandatul coalitiei, se plange ca suntem cu totii un popor de infractori. Adica am ajuns sa n-avem spitale nu pentru ca este domnia sa incapabila sa gestioneze aceasta problema, ci pentru ca noi toti suntem un popor de infractori.

In loc de orice explicatii la toate acestea, domnia sa isi permite sa mai declare: "...sunt trista pentru ca in loc sa gasim solutii la probleme il gasim vinovat pe ministru ca vede aceste probleme".

Cu cativa ani in urma, un ministru din Guvernul Ponta a fost eliberat din functie pentru ca insultase familiile celor plecati la lucru in strainatate acuzand copiii lor ca au ajuns derbedei, iar femeile curve. Ma intreb, macar teoretic: ce merita oare un ministru care acuza intregul popor ca ar fi format din infractori?

Stiu ce merita, dar nu cred ca-mi va raspunde la intrebare cineva autorizat.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Sorina Pintea ministrul Sanatatii, #Sorina Pintea declaratii , #ministrul Sanatatii