Rosca Stanescu, nou atac dur: INS, instrument de manipulare, cu oameni de la servicii

Joi, 04 Iulie 2013, ora 19:53
4670 citiri
Rosca Stanescu, nou atac dur: INS, instrument de manipulare, cu oameni de la servicii
Foto: Arhiva (Evenimentul Zilei)

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu spune, discutand despre rezultatele recensamantului populatiei Romaniei, ca Institutul National de Statistica e plin de oameni din serviciile secrete, care lucreaza in folosul lui Traian Basescu.

"Sub stalinism, in fruntea acestui institut au fost comisari sovietici, apoi au fost plantati oameni pregatiti la Moscova si probabil racolati acolo. In perioada ceausista, acest institut a fost condus non stop de catre ofiteri de Securitate. Nu stiu ce s-a intamplat dupa 1989, dar stiu ca grosul functionarilor de la INS nu a fost schimbat, spre deosebire de grosul serviciilor secrete unde, macar de ochii lumii, s-au facut niste schimbari, aici oamenii au iesit din sistem doar prin pensionare.

Institutul de Statistica, sub Ceausescu, era cel care facea graficele pe care le vedeam noi la manifestatiile ceausiste, cu care mintea poporul, in care se spunea cate vaci avem, cate paini, cate mere. Acest institut, prin definitie, a fost utilizat si poate inca mai este, n-am nicio dovada, ca un instrument de manipulare politica, de cei care detineau puterea. In cazul acesta ma refer la regimul lui Traian Basescu", a spus Stanescu pentru Ziare.com.

"INS are plantati oameni de la servicii, prin definitie, si nu putea sa scape Traian Basescu posibilitatea de a manipula INS-ul. Si asa, datele trunchiate care ne-au fost prezentate demonstreaza ca referendumul de demitere trebuia validat. Sigur, e o demonstratie politica, nu juridica, validarea tine de datele de la comisia electorala", a completat el.

INS a publicat datele finale ale recensamantului. Suntem mai putini romani

Cifrele au fost modificate

Rosca Stanescu sustine ca datele initiale aratau ca populatia stabila a Romaniei e de peste 19 milioane, dar acum a crescut peste 20.

"In urma cu 2-3 saptamani, informatii oficiale ale INS "s-au scurs" spre opinia publica, mai intai prin intermediul Antenei 3 si apoi, asa cum scriam in analiza, printr-o expunere de motive la un act normativ. Conform acelor date, populatia era de 19 milioane si ceva de locuitori. Este adevarat, noul presedinte al INS a spus atunci, in declaratiile facute la Antena 3, ca nu au incredere in datele recensamantului, pentru ca a fost foarte viciat modul de lucru si ei, practic, lucreaza in laborator, adica dubleaza informatiile de pe teren cu alte seturi de informatii privind populatia.

Ne-am trezit cu o suma mai mare, romanii nu mai sunt 19 milioane, sunt 20 si ceva de milioane.

Mai stim de la INS ca populatia care nu are drept de vot reprezinta 18 si ceva la suta din numarul total. Ei ar fi trebuit sa vina cu cifra asta, macar pentru a putea judeca noi in liniste ce a fost cu acel referendum de demitere. Ei s-au ferit sa puna gaz pe foc si va trebui sa vedem de ce, si n-au prezentat cifra asta, ci o cifra a copiilor de pana la 14 ani, nu s-au mai dus pana la 18 ani, ca sa nu dea apa la moara celor care, cu pixul in mana, pot sa faca niste calcule si sa vorbeasca despre referendumul de demitere".

Intrebat daca Ponta, care a spus ca referendumul a fost valid, stie si el de situatia de la INS, SRS a raspuns: "Nu, dar din momentul in care el a semnat pactul acela de coabitare, nu mai e foarte interesat sa umblam in trecut."

Recensamantul rupe coabitarea? Ponta spune ca presedintele trebuia demis, Basescu ii raspunde ca e iresponsabil

"INS trebuie curatat de securisti"

Sorin Rosca Stanescu spune ca, indiferent daca datele vor arata ca referendumul a fost valid, nu vor fi consecinte politice, insa ar trebui sa ne faca sa eliminam ofiterii acoperiti din INS.

"Nu ar exista efecte politice, dar ar trebui ca, macar de acum incolo, sa curatam acest institut de ofiterii acoperiti, avem nevoie de niste specialisti care sa ne spuna cum stam, care e structura populatiei Romaniei. Daca tot timpul mintim cifrele, ne discreditam in exterior, ne raportam in interior la cifre false, nu putem face strategii economice, sociale, politice, nu putem face nimic cu cifre false.

E clar ca am cheltuit 40 de milioane de euro pentru un recensamant ratat si INS a ajuns la concluzia ca nu poate lucra cu datele de la recensamant si a trebuit sa le corecteze din birouri", a mai declarat Stanescu.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Rosca Stanescu atac INS, #Rosca Stanescu INS ofiteri acoperiti, #Rosca Stanescu recensamant Basescu , #PNL