De ce vor judecatorii sa-l lase pe Rosca Stanescu in liberate: A scris trei carti, e matur si intelectual

Luni, 22 Iunie 2015, ora 18:25
4944 citiri
De ce vor judecatorii sa-l lase pe Rosca Stanescu in liberate: A scris trei carti, e matur si intelectual
Foto: Ziare.com

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 4 au motivat decizia prin care au stabilit ca fostul senator Sorin Rosca Stanescu poate fi eliberat conditionat, dupa ce a executat sapte luni din pedeapsa de doi ani si patru luni de inchisoare la care a fost condamnat in dosarul Rompetrol.

Judecatorii au aratat, in motivarea obtinuta de Evenimentul Zilei, ca au fost convinsi de faptul ca Rosca Stanescu a publicat trei lucrari stiintifice in perioada in care a fost incarcerat si a participat la numeroase activitati educationale.

Sorin Rosca Stanescu, eliberat conditionat

"Potrivit caracterizarii atasate la dosar, condamnatul a participat la numeroase programe educationale si psihologice desfasurate la nivelul sectiei de detinere si a publicat 3 lucrari stiintifice, astfel ca se poate considera ca acesta a facut eforturi in sensul indreptarii comportamentului sau.

Din punct de vedere al comportamentului, petentul a fost recompensat de 3 ori si nu a fost sanctionat disciplinar pe perioada detentiei. Instanta constata ca petentul nu a desfasurat activitati productive intrucat nu a fost selectionat", se precizeaza in documentul citat.

Personalitate matura si nivel intelectual ridicat

De asemenea, judectaorii au mai remarcat ca fostul senator "prezinta personalitate matura, structurata, nivel intelectual ridicat, corespunzator nivelului de instruire scolara, sfera larga de interese si preocupari, fermitate si perseverenta in atingerea obiectivelor stabilite, buna modulare a frustrarilor emotionale aferente mediului carceral prin munca intelectuala, atitudine cooperanta, capacitate buna de contact, bun potential de adaptare si conduita echilibrata pana in prezent".

Magistratii au considerat ca Rosca Stanescu "a dat dovezi de indreptare" si, pentru ca nu are antecedente penale, au decis ca acesta este pregatit "ca in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional".

"Instanta apreciaza ca exista premisele ca timpul executat din pedeapsa sa fi fost suficient pentru reeducarea petentului si pentru formarea unei atitudini corecte fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite.

Prin comportamentul avut pe parcursul executarii pedepsei condamnatul a demonstrat ca isi insuseste scopul preventiv si educativ al pedepsei asa incat sa poata fi reintegrat in societate", se mai arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 4.

"A publicat trei carti in penitenciar, despre a caror valoare nici macar Parchetul nu se poate indoi", a declarat avocatul lui Sorin Rosca Stanescu, potrivit documentului magistratilor.

In schimb, procurorii DIICOT au precizat ca activitatile culturale desfasurare de fostul parlamentar nu reprezinta efectul reeducarii, ci continuarea activitatii profesionale a acestuia, respectiv aceea de jurnalist.

Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat, in octombrie 2014, la doi ani si patru luni de inchisoare in dosarul Rompetrol, pentru utilizarea de informatii privilegiate si constituirea unui grup infractional organizat. Tribunalul Ilfov urmeaza sa ia o decizie finala, pe 25 iunie, cu privire la eliberarea conditionala a fostului demnitar.

Senatorul Sorin Rosca Stanescu, inchisoare cu executare - 10 condamnari in Dosarul Rompetrol

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Rosca Stanescu motivare eliberare, #Rosca Stanescu eliberat conditionat, #Rosca Stanescu 3 carti , #inchisoare