Bomba Rompetrol. Dreptatea pe care putini o mai asteptau (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 07:31
11548 citiri
Bomba Rompetrol. Dreptatea pe care putini o mai asteptau (Opinii)

Dincolo de chestiunea care tine strict de justitie, condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu este, in opinia mea, un act igienic pentru presa romaneasca, pentru statutul de jurnalist pe care SRS l-a siluit repetat.

In anii '90, Sorin Rosca Stanescu a fost cu adevarat jurnalist, chiar jurnalist de investigatie. Ziarul Ziua, pe care-l conducea, a publicat anchete grele, din care va dau exemplele "Terasa Anda" si "Iliescu - KGB".

Nimeni nu banuia atunci ca sub haina jurnalistului respectabil si incisiv se ascundea fostul turnator al Securitatii. Si nu unul constrans sa colaboreze de cine stie ce imprejurari dramatice care l-au pus cu spatele la zid.

Nu, SRS a fost, potrivit propriei declaratii, turnator de buna voie, autopropus si remunerat: "M-am autopropus pentru a colabora cu Securitatea prin 1973. (...) Am semnat un angajament avand doua nume conspirative. Am avut succesiv numele de cod H15 si Deleanu. Am primit si bani, dar ca decont pentru deplasarile facute".

Autodeconspirarea nu l-a impiedicat sa ramana in presa. Ba chiar sa-si extinda aria de actiune, folosind influenta de jurnalist. A devenit partenerul oligarhilor, a prins gustul banilor multi, s-a lipit de Dinu Patriciu si Sorin Ovidiu Vintu printre altii, a ajuns senator.

De la parteneriate si bani i se si trage condamnarea de acum in dosarul Rompetrol pentru constituire a unui grup infractional organizat si utilizare de informatii privilegiate.

Adica SRS a primit un pont de la Dinu Patriciu in privinta felului in care urmau sa fie tranzactionate la BVB actiunile emise de SC Rompetrol Rafinare SA. Dimineata, actiunile s-au cumparat cu 116 lei si seara au fost vandute cu peste 400.

Dar exista si ipoteza ca profitul nu a fost pastrat integral de SRS, banii revenind in buna masura la Dinu Patriciu, fiind destinati spagii pentru cumpararea Petromidia, alt dosar, cel cu biletelul roz daca va amintiti.

De numele lui Sorin Rosca Stanescu se leaga si episodul santajarii fostului sef al ANI, Catalin Macovei, in urma caruia Clubul Roman de Presa a recomandat ca atat SRS cat si Bogdan Chireac sa-si piarda calitatea de jurnalisti. Evident ca nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca ambii au continuat sa fie rasfatatii unor televiziuni.

In urma cu un an, Sorin Rosca Stanescu l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar fi folosit in campania din 2004 fonduri ilegale in valoare de 7 milioane de dolari si a prezentat ca dovada niste documente. Ele s-au dovedit false atunci cand Parchetul a comunicat ca operatiunile respective nu au avut loc.

Acesta este omul care a umilit profesia si breasla din care a facut parte dintr-un anumit moment incolo cu totul fara drept moral si este, cum spuneam, igienica indepartarea lui dupa gratii, dar cred ca de aceasta data definitiva din zona presei.

Am auzit multe scrasnete pe ecrane, a fost invocata sentinta de achitare din prima instanta, pronuntata in 2012, a fost invocata adversitatea notorie dintre SRS si Traian Basescu, razbunarea, rafuiala, lista neagra. Pe mine ma intereseaza un singur lucru - decizia definitiva a instantei. Restul e speculatie si prohod.

Dar dosarul Rompetrol care a ajuns marti la un spectaculos si destul de neasteptat final nu se reduce la gainaria lui Rosca Stanescu. Din acest dosar face parte si "creanta Libia" pentru care au fost condamnati Alexandru Bucsa, fost administrator si director economic al Rompetrol (6 ani), si Petrica Grama, fost sef al Directiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul de Finante (2 ani si patru luni). Cei doi trebuie sa plateasca statului in solidar cu Rompetrol aproximativ 58 de milioane de dolari.

Creanta Libia este povestea unui mare tun care suna pe foarte scurt cam asa: in anii '80, Romania a obtinut concesiunea pentru 25 de ani a unui camp petrolier in Libia, in bazinul Murzuk. Libienii si Rompetrol au derulat operatiuni de explorare, iar din 1989 urma dezvoltarea si exploatarea.

Cum nu a mai avut bani pentru aceasta a doua faza, Guvernul Vacaroiu a vandut concesiunea spaniolilor de la Repsol. Operatiunea s-a desfasurat tot prin Rompetrol, pe atunci companie de stat. Prima transa de bani a fost virata de Rompetrol la bugetul de stat, a doua nu, pentru ca Rompetrol a fost intre timp privatizata.

Foarte interesant mai este ceva. Prejudiciul suferit de statul roman a fost descoperit si evaluat la 75 de milioane de dolari in 2005 de Ministerul Finantelor condus pe atunci de Ionut Popescu. Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu, fost administrator la Rompetrol. Coincidenta sau nu, Ionut Popescu a fost inlocuit rapid si fara prea multe explicatii cu Sebastian Vladescu.

Dupa 8 ani de proces si aproape 100 de termene, atunci cand putina lume mai spera, iata ca saga a luat sfarsit si una dintre cele mai mari inginerii financiare impotriva statului roman a fost asanata. Mana lunga a Justitiei a ajuns acolo unde trebuia sa ajunga ceea ce este intr-adevar castigul cel mai mare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#condamnari Rompetrol, #SRS inchisoare executare Rompetrol , #inchisoare