Vintu a dat la DIICOT probe de semnatura pentru o expertiza grafologica

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 19:02
2380 citiri
Vintu a dat la DIICOT probe de semnatura pentru o expertiza grafologica
Foto: Arhiva

Sorin Ovidiu Vintu a dat, miercuri, la DIICOT probe de semnatura pentru o expertiza grafologica ce urmeaza sa aiba loc intr-o cauza desprinsa din dosarul Petromservice, in care sunt continuare cercetarile pentru alte fapte, au declarat surse judiciare.

Vintu a venit la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) insotit de avocat, refuzand sa faca declaratii.

In cadrul acestor cercetari, atat apararea lui Sorin Ovidiu Vintu, cat si procurorii DIICOT au concluzionat ca trebuie intocmita o expertiza grafologica a unor documente. Procurorii vor sa vada daca Sorin Ovidiu Vintu a scris sau a semnat respectivele documente.

Maldar de dosare

Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat in 1 mai din Penitenciarul Jilava, dupa ce a executat pedeapsa de un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita.

Intr-un alt dosar, in august 2012, procurorii DIICOT - Structura Centrala au inceput cercetarile in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala si altor sapte persoane pentru spalare de bani si delapidarea patrimoniul Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Liviu Luca, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comanescu, Florin Radu Ciocanelea, Emil Nache si Zizi Anagnastopol, in calitate de reprezentanti ai conducerii executive a SC PSV Company SA ( fosta SC Petrom Service SA) si membri ai Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, precum si Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, in calitate de imputerniciti ai societatilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd si Elbahold Ltd, sunt cercetati in aceasta cauza pentru initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.

In 13 septembrie 2012, procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol in dosarul delapidarii Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme, sume din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operatiuni succesive derulate prin 22 de companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore. Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006, il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

Totodata, falimentarea controlata a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Dosarul delapidarii Petromservice este judecat la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind in 5 iunie.

Intr-un alt dosar, in 24 septembrie 2012, Vintu a fost trimis in judecata in dosarul privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI), fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare. Discutiile in acest dosar vor continua in 27 mai, la Tribunalul Bucuresti.

Sorin Ovidiu Vintu mai are o condamnare de doi ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor, dispusa de Tribunalul Bucuresti in 2 octombrie 2012. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, urmatorul termen fiind programat pentru 23 mai.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Vintu expertiza grafologica, #Vintu DIICOT dosare Petromservice , #arestat