Procesul lui Vintu privind devalizarea FNI continua la Tribunalul Capitalei

Vineri, 29 Martie 2013, ora 11:58
1778 citiri
Procesul lui Vintu privind devalizarea FNI continua la Tribunalul Capitalei

Procesul lui Sorin Ovidiu Vintu privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI) va continua la Tribunalul Capitalei, ca urmare a deciziei de joi a Curtii de Apel Bucuresti, care a confirmat regularitatea actului de inculpare.

In 17 decembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a decis restituirea dosarului procurorilor pentru neregularitatea actului de sesizare a instantei, intrucat, printre altele, nu s-ar fi descris materialitatea faptelor, potrivit avocatilor. Tribunalul Bucuresti admisese exceptiile ridicate de avocatii lui Vintu.

Decizia tribunalului a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care, joi, a admis recursul acuzarii. "Caseaza sentinta recurata si rejudecand, constata regularitatea actului de inculpare. Trimite spre continuarea judecatii la instanta de fond. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva", se arata in minuna instantei.

Hotararea Curtii este definitiva, astfel ca procesul lui Vintu continua la tribunal.

In 24 septembrie 2012, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Sorin Ovidiu Vintu (aflat in inchisoare), pentru spalare de bani (doua fapte) si instigare la delapidare.

Cercetarile finalizate in prezentul dosar penal au ca si fundament de plecare cercetarile efectuate de catre organele judiciare in dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul National de Investitii (FNI), Banca Agricola (BA), Banca de Investitii si Dezvoltare - BID si Banca Romana de Scont, asa cum au fost completate dupa infirmare, a precizat Parchetul instantei supreme intr-un comunicat de presa.

"In urma analizei asupra actelor de urmarire penala efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronuntarea unor hotarari judecatoresti definitive, s-au stabilit punctele de convergenta, care se situeaza pe urmatoarele paliere: activitatile ilicite au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului "Gelsor" (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vintu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), detinute si administrate, prin persoane interpuse, de Vintu Sorin Ovidiu.

Principalul beneficiar al sumelor de bani constituite in prejudicii aduse bugetului de stat si/sau companiilor avand capital de stat a fost Vintu Sorin Ovidiu; succesiunea faptelor de natura infractionala cercetate in dosarele penale are o consistenta interna puternica, redata atat prin congruenta metodelor si persoanelor avute in vedere, cat si prin dependenta faptelor de contextul creat prin diverse mijloace de Vintu Sorin Ovidiu", sustin procurorii.

Analiza actelor acestor dosare penale a evidentiat imprejurarea ca faptele au fost cercetate in dosare separate, ceea ce a condus la ignorarea aspectelor temporale si de cauzalitate ale acestora, precum si a congruentelor evidente intre modalitatile de actiune si persoanele invinuite sau inculpate.

Potrivit probelor administrate in cauza, Sorin Ovidiu Vintu, dupa luna aprilie 2003 si pana in prezent, cunoscand ca suma de 23.572.104 de lei, echivalentul a 6.765.234 de dolari la data prabusirii Fondului National de Investitii provine din savarsirea infractiunilor de inselaciune comise in frauda investitorilor FNI, a dobandit, detinut si folosit bunuri imobile, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor.

"Analiza coroborata a probelor demonstreaza ca Vintu Sorin Ovidiu a cunoscut in permanenta despre comiterea faptelor de inselaciune comise in frauda investitorilor FNI si a actionat cu intentie directa pentru a putea beneficia in mod concret de sumele de bani provenite din savarsirea acestor infractiuni, pentru ca apoi, prin multiple operatiuni economice si juridice, sa ascunda banii astfel obtinuti", spun procurorii.

Totodata, procurorii arata ca "este de domeniul evidentei" faptul ca Sorin Ovidiu Vintu "a avut reprezentarea imprejurarilor esentiale ale cauzei" si a acceptat faptul ca prin actiunile sale va contribui la ascunderea infractionala a sumelor de bani devalizate din FNI, "in scopul imbogatirii fara justa cauza".

"Este evident, deoarece stabilirea pozitiei subiective a invinuitului Vintu Sorin Ovidiu rezulta cu prisosinta din derularea faptelor si identificarea principalului si adevaratului beneficiar al sumelor fraudate din Fondul National de Investitii - FNI", explica procurorii.

Suma de 7.289.406 de dolari, stabilita la data prabusirii FNI, supusa procesului de spalare a banilor urmeaza sa fie confiscata de la Sorin Ovidiu Vintu, mai sustin anchetatorii.

Sorin Ovidiu Vintu este condamnat definitiv la un an de inchisoare pentru santajarea omului de afaceri Sebastian Ghita, primind intr-un alt dosar o condamnare de doi ani de detentie pentru favorizarea lui Nicolae Popa, fugit dupa prabusirea FNI si intretinut de Vintu in Indonezia. Nicolae Popa a fost adus in tara, unde executa pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru fraudarea FNI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Ovidiu Vintu Tribunal Bucuresti, #proces Vintu mutat tribunal, #proces Vintu Curtea Apel , #procese