Cine se pregateste pentru trofeul S.O. Vintu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 05 August 2011, ora 15:54
3395 citiri
Cine se pregateste pentru trofeul S.O. Vintu? (Opinii)
Foto: evz.ro

Stirea cu redeschiderea dosarelor lui Sorin Ovidiu Vintu a trecut aproape neobservata. De aceasta data nu a mai tinut capul de afis al tuturor ziarelor, nu a mai ingalbenit ecrenele televiziunilor si nici nu a mai stat in varful site-urilor de stiri.

Pana si neinteresanta si fara de urmari demisie a ministrului Sanatatii, Cseke Attila, a trezit mai mult interes in presa. O ciudata si ironica soarta are si cel mai vanat dintre moguli.

Oarecum de inteles, din moment ce nu mai prezinta nicio miza politica dupa ce si-a vandut trustul de presa, m-as fi asteptat ca justitiarii care in urma cu doar cateva luni luau apararea "saracilor" pagubiti ai Fondului National de Investitii sa isi manifeste cel putin bucuria pentru redeschiderea dosarelor lui Sorin Ovidiu Vintu. Aceeasi liniste si in lumea politica. Indiferent de tabara ideologica, nimanui nu i s-a mai parut important faptul ca unul dintre cele mai mari si mai grele dosare din ultimii 21 de ani este redeschis de catre procurorii Parchetului General.

Recunosc, m-as fi asteptat sa-i vad pe acei luptatori ai dreptatii de acum jumatate de an ca aplauda si elogiaza actiunile Parchetului. Sau, dimpotriva, pe cei care mai adineaori ii luau apararea fostului mogul, mi-ar fi placut sa-i vad cel putin amintindu-si de fosta cauza in care au crezut. Nimic. Nici de o parte, nici de cealalta. Din momentul in care SOV si-a vandut jucaria, si-a pierdut influenta politica si sociala si a oprit alimentarea cu bani, el a devenit un anonim.

Acum nimeni nu mai plange pe umerii pagubitilor, dar nici nu se mai trezeste vreun analist sa-i descopere latura spirituala si poetica a fostului patron de presa. Pe de alta parte, redeschiderea dosarelor lui SOV arunca in aer o cutie a Pandorei. CSM s-a sesizat din oficiu si a inceput actiunea de verificare a procurorilor care au dispus neinceperea urmarii penale in cazul lui Vintu. Nici macar aceasta bomba de presa nu a mai isterizat pe nimeni, desi ea este intr-un fel o premiera nationala (avand in vedere implicatiile si dedesubturile cazului in sine).

Nimic nici despre acest aspect. Ai spune ca toata lumea e in concediu sau toti justitiarii si avocatii de televizor au fugit din tara. Dupa 10 ani de la prabusirea FNI, procurorii au luat hotararea de a cerceta din nou faptele care au dus la falimentarea FNI, a Bancii Agricole, a Bancii Romane de Scont si a Bancii Religiilor. In mod ironic, un rol important in redeschiderea dosarelor il are fostul asociat si partener de incredere al lui SOV - Nicolae Popa, adus de statul roman in tara abia dupa 10 ani.

Astept cu interes maxim finalizarea acestui urias dosar. Nu mi-ar placea nimic mai mult decat sa se faca dreptate, dar nu asa cum am fost obisnuiti pana acum - doar dintr-o anumita perspectiva. Cred ca este usor sa ne explicam de ce prabusirea FNI nu si-a gasit pana acum decat un singur vinovat si de ce Sorin Ovidiu Vintu a reusit sa fie sters, asa cum se spune, din toate dosarele in care a fost implicat. Imi imaginez ca nu au lucrat pentru el doar jurnalisti, ci mai cu seama magistrati, procurori, dar si politicieni si inalti functionari ai statului.

Altfel nu s-ar explica nimic din aceasta increngatura, altfel ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca nimeni nu este vinovat in aceasta cauza. Daca SOV va fi gasit vinovat, sentinta ar trebui sa se aplice la fel de bine unui numar destul de mare de complici din toate domeniile importante ale statului. Nu ma iluzionez ca se va merge pana la capat. Pentru ca asta ar insemna prabusirea unui intreg sistem. Prabusirea aceluiasi sistem care pana acum a girat o paguba de peste 3.000 de miliarde de lei vechi, care s-au evaporat in momentul caderii FNI.

Iar daca se va face dreptate pana la capat in dosarul FNI - SOV, sunt curios sa vad cine va defila cu trofeul mogulului in varf de bat in plina campanie a alegerilor de anul viitor. O va face justitia, in numele dreptatii? Sau o vor face anumiti politicieni? Sa vedem cine va fi ramas neatins si nepatat de lunga mana a banului castigat usor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sorin Ovidiu Vintu, #dosarul fni, #mogul de presa, #Traian Basescu presedinte, #faliment Banca Agricola, #prabusire Banca Romana de Scont , #Traian Basescu