Cazul SOV - Un test major pentru Justitie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 08:15
3854 citiri
Cazul SOV - Un test major pentru Justitie
Foto: Gandul

Un potential infractor a fost retinut. Procurorii au actionat asupra lui si a presupusilor lui complici dupa o ancheta destul de indelungata si numai dupa ce au adunat suficiente probe. Nimic mai normal.

Dar atunci cand suspectul este un mare magnat de presa, aflat intr-o dusmanie de moarte cu presedintele tarii, o tara in care marile dosare raman in coada de peste, iar soarta marilor infractori depinde mai degraba de relatia cu puterea, situatia se complica brusc.

Iar o situatie normala intr-un stat de drept devine o sursa de diversuni si scenarii, imposibil de oprit si cu mare potential de succes. Si poate cea mai mare dintre aceste diversiuni este ca retinerea lui Sorin Ovidiu Vantu ar fi, de fapt, un atac la libertatea presei.

Exista intr-adevar o legatura intre SOV si libertatea presei: domnia sa a incalcat-o, a siluit-o constant, transformand trustul de presa pe care-l are la dispozitie intr-un simplu instrument prin care sa-si satisfaca interesele personale, fara nicio legatura cu principiile jurnalismului si cu deontologia profesionala.

Traian Basescu este acuzat ca atenteaza la dreptul de libera exprimare. Insa conflictele presedintelui cu ziaristii au fost intotdeauna deschise, la vedere, contondente si, dincolo de atitudinile total nepotrivite fata de unii jurnalisti afisate adesea de Traian Basescu, niciun ziarist, oricat de virulent, nu si-a pierdut slujba sau nu a avut in vreun fel de suferit de pe urma lor.

In schimb, SOV a incalecat libertatea presei cumparand constiintele jurnalistilor, cu bani mai multi sau mai putini, dupa cat a fost pretul fiecaruia.

La RTV se platesc sume fabuloase pentru prestatii minimale, dar bine tintite si perfect controlate ale unor nume candva reper ale presei.

Si tot la RTV reporterii, editorii si producatorii erau dresati, aproape pavlovian, dupa regula: daca lui SOV ii merge bine si noi ne luam lefurile intregi, iar ca lui SOV sa-i mearga bine, dusmanii lui trebuie anihilati cu orice pret si prin orice mijloace.

Si atunci, intreb, cine e mai toxic pentru presa din Romania, Traian Basescu sau SOV?

Disparitia lui SOV si a altor tumori maligne ca el din peisajul media nu numai ca nu ar fi o lovitura pentru libertatea presei, ci ar reprezenta chiar o premisa pentru procesul lung si greu de vindecare si recredibilizare a acesteia.

Dar nu e de mirare ca scenariile si diversiunile din spatele unui caz penal au succes in Romania, tara unde procurorii au inregistrat mai mult esecuri decat succese remarcabile, fie in cauza propriilor erori, mai ales de procedura, fie din cauza coruptiei si a subordonarii politice a judecatorilor.

Din acest motiv, in mentalitatea colectiva e bine fixata o credinta: cei mari si puternici ajung dupa gratii doar daca au suparat pe cine nu trebuie, deci orice astfel de act de justitie trebuie sa aiba un substrat politic.

In plus, oamenii s-au obisnuit deja cu spectacole mediatice la parchet fara nicio finalitate. Cati dintre marii suspecti au fost condamnati definitiv? Cate din marile dosare au ajuns la o concluzie finala?

Vi-l amintiti pe Dinu Patriciu retinut si apoi iesind liber si inlacrimat din sala de judecata? Ce s-a ales din dosarul sau dupa 5 ani de zile? Dar din marile dosare ale lui Adrian Nastase?

Ce s-a ales din dosarul "Loteria", din "Caltabosii si palinca" lui Remes, din dosarul "Tradare si spionaj"? Si atunci de ce ar crede oamenii ca de aceasta data asista la altceva decat tot un spectacol mediatic?

Tocmai de aceea, cazul SOV este un test greu si decisiv pentru Justitia din Romania, un test de credibilitate in care orice eroare va costa extem de scump.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Sorin Ovidiu Vintu arestare, #cazul SOV, #Sorin Ovidiu Vintu parchet , #stiri Sorin Ovidiu Vintu
Comentarii