Sorin Oprescu, trimis in judecata pentru luare de mita, spalare de bani, abuz si constituire de grup infractional

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 15:22
6634 citiri
Sorin Oprescu, trimis in judecata pentru luare de mita, spalare de bani, abuz si constituire de grup infractional
Foto: B1TV

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost trimis in judecata, vineri, de procurorii DNA in stare de arest la domiciliu. Oprescu este acuzat de luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat.

In acelasi dosar au mai fost trimise in judecata alte opt persoane, printre care un director de la Primaria Capitalei si directori de la Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Conform sursei citate, Cristian Stanca, Octavian Constantinescu, Florin Supeala si Claudiu Bengalici au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv pentru diverse infractiuni, printre care luare de mita, complicitate la spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, in timp ce Cornel Bogdan Popa si Romeo Albu sunt judecati in arest la domiciliu, Ruxandra Petroi este judecata sub control judiciar, iar Ion Nita in stare de libertate.

Cum s-a constituit grupul infractional

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, "inculpatul Popa Bogdan Cornel, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea".

Procurorii spun ca initial, "structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit", presupunand doar un lider - directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, precum si "conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina in numerar, intr-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati".

Grupul s-a extins ulterior cu persoane care au aderat la el "in vederea obtinerii unor foloase materiale". La finalul anului 2013, grupul avea un nou lider, dar si un "esalon de 'secunzi' (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii".

"In cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului pe inculpatii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela si Supeala Florin, persoane obediente fata de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit si el la conducerea Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) si a impus introducerea in grup a inculpatului Stanca Cristian.

Acesta din urma a fost angajat si promovat la ACCU la insistentele primarului municipiului Bucuresti, in vederea obtinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor inculpatului Popa Bogdan Cornel", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca Oprescu si-a folosit atributiile de primar general pentru a impune angajarea inculpatului Stanca Cristian la ACCU, "aproband personal crearea unui post de referent in cadrul institutiei si, ulterior, transformarea acestui post intr-unul de inspector de specialitate, cu incalcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, in folosul aceluiasi inculpat".

Ziua flagrantului

"La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea in calitate de Primar al Municipiului Bucuresti, in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii Popa Bogdan Cornel si Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi in mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societati comerciale (denuntatori in cauza), in legatura cu un contract de executii lucrari in cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului.

Prin aceasta conduita, Primarul al Municipiului Bucuresti nu a facut altceva decat sa 'valideze' activitatea infractionala desfasurata de inculpatii Stanca Cristian si Popa Bogdan Cornel, dar si mentinerea acestuia din urma in functia de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, cu luarea in considerare a posibilitatii numirii sale ca director la A.L.P.A.B., desi stia ca acesta comite infractiuni de coruptie", se mai arata in comunicatul DNA.

Totodata, procurorii spun ca la aceeasi data, dupa primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, in scopul disimularii originii ilicite a acestei sume, Sorin Oprescu a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-si achita o obligatie contractuala.

De ce a fost arestat Sorin Oprescu: Procurorii au interceptari si inregistrari video si audio cu edilul (Video)

In ceea ce il priveste pe Popa Bogdan Cornel, procurorii spun ca in perioada 2013-2014 acesta "a pretins si primit sume totalizand de 2.798.941,61 lei de la administratorii unei societatii comerciale (denuntatori in cauza), sustinand ca prin influenta pe care o are asupra inculpatilor Oprescu Sorin Mircea si Constantinescu Mircea-Octavian ii va determina pe acestia sa intreprinda diverse demersuri", inclusiv sa vireze sumele necesare pentru a se putea achita niste lucrari executate de societatea martorilor denuntatori.

"In perioada mai-august 2015, in acelasi context, inculpatul Popa Bogdan Cornel, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, impreuna cu inculpatul Stanca Cristian, a pretins de la aceeasi martori denuntatori, prin intermediari, suma 60.000 euro, ca mita pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea", se mai arata in comunicatul DNA.

Oprescu iese de dupa gratii din motive medicale: Va fi plasat in arest la domiciliu

Oprescu a iesit din arest: Bucurestenii sa fie convinsi ca nu-i voi dezamagi niciodata (Video)

Procurorii il acuza pe Popa Bogdan Cornel, director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului si ulterior al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, de numeroase alte infractiuni comise in ultimii doi ani, in special de luare de mita in mod repetat.

"In perioada 24.10.2014-07.05.2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, in calitate de director la Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a semnat mai multe acte aditionale, toate incheiate intre institutia pe care o reprezenta si firma pe care o controla prin inculpatul Bengalici Claudiu, prin care valoarea contractelor subsecvente a depasit valoarea maxima a acordului cadru mentionat.

Consilierul lui Oprescu si-a recunoscut faptele: Am gresit! Vreau sa termin cu acest vis negru

Prin aceasta activitate inculpatul Popa Bogdan Cornel a obtinut personal, ca persoana care controla firma respectiva, un folos material de 612.521,44 lei.

In perioada ianuarie 2013 - 23 august 2015, desi ocupa o functie de conducere in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, inculpatul Popa Bogdan Cornel a condus activitatea mai multor firme pe care le controla si care au derulat contracte cu institutiile pe care le conducea", se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile (apartamente, case si terenuri) detinute in proprietate sau in coproprietate, precum si asupra bunurilor mobile (autoturisme, ceasuri scumpe etc.) si mai multor sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor sau in diferite conturi bancare ale inculpatilor Constantinescu Mircea Octavian, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, Supeala Florin, Albu Romeo, Bengalici Claudiu si Nita Ion.

Totodata, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra sumelor de bani (102.400 lei si 9.500 euro) descoperite cu ocazia perchezitiei, precum si asupra a trei bunuri imobile (case) detinute in proprietate sau in coproprietate de catre Sorin Oprescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Oprescu trimis judecata , #arestat