Sorin Oprescu, arestat pentru a nu avea cand sa ascunda probe - motivarea judecatorilor

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 19:06
2762 citiri
Sorin Oprescu, arestat pentru a nu avea cand sa ascunda probe - motivarea judecatorilor
Foto: Digi24

Arestarea lui Sorin Oprescu este necesara pentru identificarea fluxurilor financiare rezultate din documentarea altor activitati similare si pentru a nu da posibilitatea acestuia sa ascunda probele necesare unei investigatii economice paralele, se arata in motivarea deciziei de la Curtea de Apel.

Judecatorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), arata in motivarea deciziei prin care a confirmat arestarea preventiva in cazul lui Sorin Oprescu, ca masura se impune pentru a permite anchetatorilor sa faca o ancheta minutioasa si, in paralel, sa se efectueze si o ancheta economica, dar si pentru a nu-i lasa primarului posibilitatea de a ascunde probe.

Cum apar numele lui Rares Bogdan si Cosmin Gusa in dosarul Oprescu - document din instanta

"Masura arestarii preventive se impune in acest stadiu procesual si pentru identificarea fluxurilor financiare rezultate din documentarea altor activitati similare, in conformitate cu dispozitiile art. 306 alin. 7 C.pr.pen. si pentru a nu da posibilitatea inculpatului sa ascunda probele necesare efectuarii unei investigatii economice paralele si proactive care sa permita atat documentarea activitatii infractionale, cat si indisponibilizarea produsului infractiunii in vederea confiscarii speciale si a confiscarii extinse", noteaza magistratul in motivarea deciziei.

Judecatorul a mai aratat ca, "in vederea justei solutionari a cauzei si a aflarii adevarului, se impune efectuarea actelor de urmarire penala pentru documentarea completa a activitatii infractionale, timpul curs de la data prezumtivelor fapte (5.09.2015) nefiind per se un element de natura sa imprime organului judiciar o alta concluzie".

Reactia lui Rares Bogdan, dupa ce numele lui a fost invocat de Oprescu in instanta

Instanta a apreciat ca luarea unei masuri preventive mai blande in cazul lui Sorin Oprescu ar putea sa genereze o reactie de profunda indignare in randul membrilor societatii sau sa incurajeze conduite similare.

"Argumentele tinand de situatia familiala a inculpatului, de starea de sanatate, nu pot conduce la acest moment la respingerea propunerii de luare a masurii arestarii preventive, cu atat mai mult cu cat posibilele repercusiuni asupra intregii societati au fost anticipate si acceptate, neconstituind o piedica in punerea in executare a rezolutiei infractionale", arata magistratul in documentul citat.

Judecatorul mai noteaza ca luarea masurii arestarii preventive fata de Sorin Oprescu este necesara pentru a garanta buna desfasurare a procesului penal, avand in vedere gravitatea faptei care i se imputa.

DNA: Oprescu avea o relatie "atipic de apropiata" cu seful de la Cimitire

Potrivit instantei, "urmarile socialmente periculoase produse sau care s-ar fi putut produce daca denuntatorul nu ar fi adus la cunostinta organelor de urmarire penala respectivele fapte justifica concluzia potrivit careia rezonanta sociala negativa a faptelor savarsite de inculpat nu s-ar putea diminua prin trecerea timpului".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Santajat de un fost director, Oprescu ii suspecta pe fratii Camataru ca il dau in vileag

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata in 14 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei, in 15 septembrie, dupa decizia definitiva de arestare preventiva. Consiliul General al Municipiului Bucuresti l-a desemnat pe Stefanel Marin (UNPR) in functia de primar interimar.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Oprescu arestat motivare judecator, #de ce a fost arestat Oprescu , #arestat