Oprescu zice ca ramane la Primarie - Bucurestiul devine un mare santier, in 2013

Duminica, 31 Martie 2013, ora 16:07
4229 citiri
Oprescu zice ca ramane la Primarie - Bucurestiul devine un mare santier, in 2013
Foto: Pro Tv

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, duminica, ca nu vrea sa candideze la alegerile prezidentiale din 2014 si a facut un rezumat al proiectelor care vor incepe in acest an in Bucuresti.

"Eu sunt primar general. Am planuri nu pentru trei ani jumatate, cat au mai ramas, ci pentru zece ani de zile. Vreau sa-i vad pe oamenii astia (bucurestenii - n.r.) ca se simt bine (...) si eu, ca si dumneavoastra, iubesc orasul asta. Dupa 18 ani de zile de promisiuni, de discutii...", a spus Oprescu, duminica, intr-o emisiune la Pro Tv.

De asemenea, intrebat daca a fost solicitat din PSD pentru o candidatura la Cotroceni, Oprescu a aratat ca au existat membri ai partidului care au "cochetat" cu ideea inscrierii sale in cursa pentru sefia statului.

"Am multi prieteni in PSD, am ramas cu vechile prietenii, am ramas cu oameni la care tin, am ramas cu ceva serios. (...) Nu am umblat pe la usi, pe la sonerii, si nu prea au umblat nici ei pe la mine", a conchis el.

Primarul general se bucura de o incredere mare a populatiei, aflandu-se pe locul trei in randul simpatiilor populatiei, cu 26%, dupa premierul Victor Ponta (29%) si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (27%), conform unui sondaj realizat de CSOP intre 12 si 18 decembrie.

Oprescu a prezentat situatia dezastruoasa de la RADET si ELCEN

Primarul general al Bucurestiului a explicat "ingineria" prin care se pierdeau bani ai Capitalei, prin tevile de distributie ale RADET-ului si ELCEN (Electrocentrale Bucuresti).

"O serie intreaga de nedreptati. Nedreptati le spun eu acum. La vremea respectiva au fost probabil foarte bune pentru cei care produceau si vindeau energie electrica. De exemplu: la CET Berceni, teava cu gaz trece la 12 metri si ceva prin curtea CET-ului, se duce si face un ocol pana la distributorul principal, ca sa-i zic asa, de gaze, dupa care se intoarce cam un kilometru si se duce, dupa care se intoarce. In urma cu ani am intrebat, nu se poate face aici un bypass de 12 metri in curte la ELCEN? Aici e problema de inginerie. Insa i-am intrebat si eu pe altii si sigur ca se poate", a spus edilul-sef.

O alta metoda prin care se incerca justificarea cheltuirii banilor dati de PMB erau asa-zisele "investitii": "M-au omorat cu investitiile. Treceau la investitii cartiere intregi - schimbat teava. Asta e principiul, era principiul ca sa poata sa castige niste bani".

Sorin Oprescu a vorbit si despre comisioanele aplicate pentru cumpararea si distributia gicacaloriei in Bucuresti.

"Da, si hotia mergea inspre ELCEN. Si la ELCEN se facea asa. Cumpara cu 1,5 lei cumparau gigacaloria pentru termo si mie mi-o vindea cu 2,5 lei. Si la 2,5 lei, el imi spunea 'dumneata ai sa-mi platesti atata, dumneata ai sa-mi platesti penalitatile, dumneata ai sa-mi platesti datoria'. Iar eu ma duceam cu banii cum va spuneam, ii turnam acolo si la revedere.

Si atunci nu am avut niciodata un control efectiv al banilor pe care astia ii pun in practica. Pai daca e societate comerciala nu se mai conduce dupa principii politice, asta vreau sa intelegeti. Se conduce dupa principii comerciale. Nu o s-o conduc eu, o s-o conduca specialistii", a declarat primarul general.

Guvernul va sesiza DNA asupra activitatii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) din perioada 2010-2012, aratand ca reprezentantii regiei au efectuat cheltuieli fara ca bugetele sa fie aprobate de CGMB, au prejudiciat patrimoniul societatii prin modul de plata catre furnizori si au atribuit contracte fara sa respecte toate etapele.

In aceasta saptamana s-a aprobat de catre Guvern fuzionarea RADET cu ELCEN, miscare prin care se sterg datorii ale producatorului de agent termic in valoare de 2,2 miliarde de lei.

Oprescu, despre metrou: Finantarea e o utopie

Sorin Oprescu a precizat ca nu vrea ca metroul sa intre in subordinea primariei pana cand nu are o situatie clara a banilor care trebuie investiti in proiectele viitoare.

Baietii au raportat cai verzi pe pereti, dar trebuie sa stiu ce se intampla cu banii, ei vorbesc despre niste sume care nu corespund, poate in doi ani de zile ajunge la Opera, dar nu mai sunt bani pentru celalalt tronson. Vreau sa vad pe ce fundament, nu vreau sa-l iau pe bucati, Fenechiu (ministrul Finantelor - n.r.) mi-a propus sa iau managementul, dar nu am vrut, eu am vrut sa vad banii.

Finantarea e o utopie, baietii nu au vrut sa dea drumul la cartita sa roada. E nevoie de garantia clara ca se pot asigura banii pentru finalizarea la cheie a tronsonului. Nu le spulber sperantele bucurestenilor, dar trebuie sa fiu cinstit, e mai corect asa", a sustinut primarul general.

Guvernul a adoptat, miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unor fonduri in valoare de 104 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 a metroului.

Valoarea totala a proiectului de metrou Drumul Taberei - Eroilor - Universitate este de 1.292.960.000 de euro, din care 465 milioane de euro sunt imprumut de la BEI, restul - 827.969.000 euro - componenta locala se va asigura anual de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume in bugetul SC Metrorex, prin bugetul Ministerului Transporturilor, care va avea obligatia de a asigura, cu prioritate, resursele financiare necesare implementarii proiectului pe toata durata acestuia, cu incadrarea in limitele alocate anual de la bugetul de stat.

Lucrarile la pasajul de la Piata Presei vor incepe in aproximativ doua luni

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca lucrarile pentru construirea pasajului subteran de la Piata Presei vor incepe in aproximativ doua luni, dupa aprobarea Planului Urbanistic Zonal, si vor dura aproape un an si jumatate.

"Pasajul incepe dupa fantana Miorita, la vreo 50-60 de metri, pe partea dreapta, fara sa deranjez pomii si toate astea. Va avea un brat in directia de mers catre Marasti si Bulevardul Expozitiei, va avea un brat care va iesi in Kiseleff, fara sa deranjeze, undeva la 250-300 de metri de colt, adica chiar din Piata, mergand in directia Arcul de Triumf, si incercam noi sa-i mai dam o dimensiune, aceea de Jiului (strada Jiului - n.r.)", a spus edilul sef al Capitalei.

Potrivit primarului general, construirea pasajului nu va afecta traficul pe DN 1, la cea mai mare intrare in Bucuresti, prin nord.

Sorin Oprescu a mai precizat ca proiectul a fost blocat timp de patru ani de organizatiile neguvernamentale care au contestat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), refacut de trei ori din acest motiv. "Acum, n-au mai avut ce sa spuna, s-a dat drumul la PUZ", a adaugat edilul.

In plus, Oprescu a spus ca Ministerul Afacerilor Externe isi va construi un nou sediu.

"Romanica sa aiba si ea un minister reprezentativ, care sa-i primeasca (pe oficialii straini - n.r.), sa-i cazeze, sa-i mangaie pe cap", a mai spus edilul, care a precizat ca noul sediu al MAE va fi amplasat undeva intre Soseaua Kiseleff si Bulevardul Marasti.

Viitorul sediul al MAE, care va fi construit din banii ministerului, este prevazut in Planul Urbanistic Zonal necesar inceperii proiectului privind pasajul rutier subteran de la Piata Presei Libere.

Romania ar urma sa detina presedintia Consiliului Uniunii Europene in al doilea semestru din 2019.

In plus, Oprescu a spus ca viitorul bulevard Berzei-Uranus "mai are o problema", pe hartie, la Palatul Parlamentului, deoarece trebuie avize si o lege speciala pentru a putea darama gardul cladirii.

Sorin Oprescu a mai precizat, referitor la Hala Matache, ca reconstructia acesteia "cu elementele originale, la 50 de metri mai incolo", nu va fi finalizata odata cu bulevardul, pentru ca municipalitatea nu are fonduri suficiente.

"Hala nu va fi terminata odata cu bulevardul. Nu am atatia bani sa ma scald in ei. Eu vreau, undeva spre septembrie, sa inchei lucrarile (la bulevard - n.r.)", a explicat Oprescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Oprescu candidat prezidentiale, #Oprescu alegeri prezidentiale, #Oprescu proiect Bucuresti, #Oprescu lucrari Bucuresti , #primar general