Fostul sofer al lui Sorin Oprescu, sefa si adjunctul Centrului Palatele Brancovenesti, retinuti de DNA

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 19:12
5612 citiri
Fostul sofer al lui Sorin Oprescu, sefa si adjunctul Centrului Palatele Brancovenesti, retinuti de DNA

Fostul sofer al primarului Sorin Oprescu si inca doi colaboratori ai acestuia, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", Ruxandra Petroi Avasiloae, si adjunctul acesteia, Florin Supeala, au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul in care edilul este acuzat de luare de mita.

Fostul sofer, Cristian Stanca, zis Grenada, a fost retinut de procurorii anticoruptie pentru complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si trafic de influenta, potrivit unor surse judiciare.

Fostul sofer al lui Sorin Oprescu va fi prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Primarul Capitalei a fost retinut de DNA, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro.

Oprescu va fi dus duminica, la ora 19.00, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul sefului unei institutii din Primarie, de la patru denuntatori.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiti mita de Oprescu au fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta acestuia.

Conform anchetatorilor, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si o persoana de incredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi de la patru denuntatori pentru edil.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Oprecu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Avocatul sau, Alexandru Chiciu, a declarat ca a fost mandatat de Sorin Oprescu sa precizeze ca primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari, aparatorul aratand si ca acuzatiile de luare de mita ale procurorilor DNA sunt nefondate

"La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate. Ele se bazeaza pe "deductii" ale unor persoane, fapt inacceptabil intr-o asemenea situatie. Clientul meu m-a mandatat sa va spun ca niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiti de la denuntatori, iar domnul Oprescu nu stia provenienta lor. Era de datoria DNA sa clarifice mai bine acest dosar, nu sa arunce in arest un om, doar pe vorbele aruncate de alti inculpati", a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru MEDAFAX.

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului.

In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#mita Sorin Oprescu, #retinuti mita Sorin Oprescu, #mita Primaria Capitalei , #retinut