DNA a vrut interceptarea si filarea lui Oprescu la un hotel din Viena - Reactia Austriei

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 18:56
9812 citiri
DNA a vrut interceptarea si filarea lui Oprescu la un hotel din Viena - Reactia Austriei
Foto: Facebook/Sorin Oprescu

Procurorii DNA au cerut interceptarea si filarea pentru aproape trei saptamani a lui Sorin Oprescu si a altor doi complici, la Viena, dar autoritatile din Austria au respins solicitarea, invocand detaliile sumare puse la dispozitie, dar si legislatia.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca anchetatorii DNA au solicitat Procuraturii Centrale pentru urmarirea faptelor penale economice si a coruptiei din Austria interceptarea si filarea lui Sorin Oprescu, a sefului Directiei Cimitire, Cornel Popa si a lui Cristian Stanca, soferul edilului, care s-au aflat la Viena, in vara acestui an.

Obiectul cererii rogatorii a fost "procedura impotriva lui Cornel Popa si a altor persoane impotriva acceptarii de cadouri si mita", iar cererea a fost transmisa autoritatilor judiciare austriece in 28 aprilie 2015.

Oprescu, suficient de sanatos pentru arest: A fost externat si dus inapoi dupa gratii Update

Potrivit surselor citate, exista doua raspunsuri ale autoritatilor judiciare austriece transmise DNA, in care sunt mentionate solicitarile anchetatorilor romani, dar si motivele refuzarii cererilor de comisie rogatorie.

Astfel, potrivit surselor citate, Procuratura Centrala pentru urmarirea faptelor penale economice si a coruptiei din Austria a primit o cerere de interceptare a trei numere de telefon apartinand lui Sorin Oprescu, Cornel Popa si Cristian Stanca, precum si a mesajelor de tip SMS.

Totodata, anchetatorii au cerut "dispunerea supravegherii transfrontaliere a acuzatilor Sorin Mircea Oprescu si Cristian Stanca pentru cel mult perioada 15 mai - 5 iunie, ora 24.00", dar si a lui Bogdan Cornel Popa si a lui Teodor Gogonea, pentru cel mult perioada 29 mai 2015 - 5 iunie 2015.

Ulterior, procurorii anticoruptie au cerut extinderea perioadelor de intereceptare si filaj pentru cei patru, pentru perioada 12 iunie - 5 iulie.

Sorin Oprescu ramane dupa gratii - arestul preventiv, prelungit (Video)

Anchetatorii DNA au solicitat autoritatilor judiciare austriece "supravegherea optica si acustica" a lui Sorin Oprescu la o presupusa intalnire la Hotel Park Hyatt, dar operatiunea nu a mai avut loc deoarece Unitatea Speciala pentru Supraveghere - SEO austriaca nu a avut conditiile necesare.

Totodata, Serviciul Federal de Prevenire si Compatere a Coruptiei, care trebuia sa execute masurile oprative aprobate de Tribunalul pentru Cauze Penale din Viena, nu a putut sa execute masurile de "supraveghere transfrontaliera" si "supraveghere optica si acustica" in perioada ceruta de DNA pentru ca "persoanele tinta nu s-au aflat in Austria respectiv nu au putut fi constatate activitati coresunzatoare ale persoanelor", precizeaza sursa citata.

Cererea procurorilor DNA a fost respinsa de anchetatorii din Austria si pe motiv ca faptele pentru care sunt cercetate persoanele pentru care Directia a cerut masurile operative nu au limite de pedeapsa peste zece ani, in contextul in care Codul de procedura austriac prevede astfel de masuri operative pentru fapte de crima organizata, organizatii criminale sau infractiuni cu pedepse de peste zece ani.

De ce nu a fost eliberat Sorin Oprescu: Viata lui nu este in pericol in arest

Ce spune avocatul lui Oprescu

Contactat telefonic pentru detalii suplimentare, avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, a spus ca nu doreste sa faca niciun fel de declaratie pe aceasta tema si ca toate elementele care tin de apararea pe fond a lui Sorin Oprescu vor fi invocate in fata instantelor de judecata.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Oprescu urmarit DNA Austria, #Oprescu DNA Austria, #Oprescu Austria , #arestat