Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 14:04
13614 citiri
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei FOTO Hepta

Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia.

"Cum credeți că este posibil că în 2022, într-o țară a Uniunii Europene, un alt stat UE, în speța noastră Grecia, să vină și să spună că România îl persecută politic pe Oprescu și să îl păstreze acolo? Pentru că asta ar însemna că România este condamnată de o altă țară membră UE", a spus Cuculis la Antena 3.

Avocatul a mai explicat că ”practic nici nu mai contează pedeapsa primită aici” dacă Oprescu primește azil politic.

”Mult nu ar trebui să dureze până când această cerere (n.r. de azil politic) este luată în considerare și soluționată.

Vreau să facem și distincția între cele două. Nu are legătură cererea pe care au soluționat-o magistrații astăzi, cu privire la cum va fi el cercetat până când se va decide extrădarea, cu cererea de azil. El oricum nu va fi extrădat din Grecia sub nicio formă, până când cererea de azil nu este soluționată. Dacă se va formula o cale de atac, el poate să primească libertatea de a se deplasa prin Grecia, dar nu poate să părăsească granițele Greciei.

Azilantul politic, dacă primește o asemenea calitate, practic nici nu mai contează pedeapsa primită aici", a mai spus Cuculis.

Sorin Oprescu rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Oprescu a fost adus în fața instanței în dimineața zilei de miercuri, 18 mai, unde a fost întrebat dacă vrea să se întoarcă în România. Oprescu a refuzat, spunând c-a avut parte de o judecată nedreaptă în țara natală, astfel că judecătorul a decis că va rămâne în arest.

Procurorul în fața căruia a fost prezentat miercuri la instanța din Atena a decis că, pe parcursul următoarelor 40 de zile, un complet de judecată va analiza dosarul lui Sorin Oprescu și va stabili dacă să rămână sau nu în arest.

Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Puncte prețioase pierdute de Răzvan Lucescu, cu un jucător în plus. Ce se întâmplă în lupta pentru titlu
Formaţia PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a remizat, miercuri, în deplasare, scor 1-1, cu echipa Lamia, într-un meci din play-off-ul campionatului Greciei. Lamia a deschis scorul...
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
În vreme ce unele părţi ale Greciei au devenit portocalii, marţi, 23 aprilie, din cauza prafului saharian, Finlanda s-a confruntat cu o săptămână de aprilie neobişnuit de... albă....
#Sorin Oprescu, #azil politic, #Grecia , #stiri Sorin Oprescu