Patronul B1 TV a relatat un detaliu pe care Rareș Bogdan îl vrea uitat. Sorin Oancea a vorbit la procesul lui Marian Vanghelie

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 21:55
12313 citiri
Patronul B1 TV a relatat un detaliu pe care Rareș Bogdan îl vrea uitat. Sorin Oancea a vorbit la procesul lui Marian Vanghelie
Patronul Sorin Oancea a ieșit de la audieri pe ușa destinată accesului avocaților. FOTO: Ionuț Mureșan

Patronul B1 Tv, Sorin Oancea, a fost audiat în calitate de martor miercuri, 7 septembrie, în dosarul foloaselor necuvenite de 30 de milioane de euro primite de Marian Vanghelie în calitate de primar al Sectorului 5.

Omul de afaceri a dat detalii despre vremurile în care el și actualul prim-vicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan (pe atunci realizator tv), se „băteau” care să transmită în exclusivitate „Vanghelioanele”.

Sorin Oancea a fost chemat în fața instanței ca martor pentru a fi audiat în faza de apel a procesului în care Marian Vanghelie a primit, pe fond, o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare. Fostul edil al Sectorului 5 este acuzat de luare de mită după ce a primit foloase necuvenite de aproximativ 30 de milioane de euro de la patronul SC Callex SRL, „firma de casă” a Primăriei Sectorului 5 în perioada 2006-2014.

Ei bine, și Sorin Oancea de la B1 Tv a avut contracte cu firma Callex SRL la „recomandarea” lui Marian Vanghelie, despre ele fiind întrebat de către membri completului de judecată. Din vorbă în vorbă a reieșit, însă, că nu era singurul din peisajul media: postul concurent, Realitatea Tv, se „bătea” cu B1 pentru „Vanghelioane”.

„Domnul Dumitru (n.r. – Marian Dumitru, denunțător în cauză) a avut inițiativa colaborării, îl cunosc încă din 1995-1996, de când eram director comercial la Antena1. Știu că aceste contracte s-au executat potrivit dispozițiilor contractuale, atât de B1 Tv în calitate de prestator, cât și de firma domnului Dumitru în calitate de beneficiar, am primit plata serviciilor prestate. Îmi amintesc că am primit și o sumă mare, în avans. În concret, noi difuzam niște spoturi publicitare care ne erau puse la dispoziție de beneficiar. De asemenea, realizam niște public-reportaje cu privire la evenimentele de la hotelul restaurant al acestuia, pe care le difuzam. Îmi amintesc că, la un moment dat, aveam discuții, pentru că la astfel de evenimente participau și vedete ale posturilor concurente, unele în calitate de prezentator. Aceste discuții le-am purtat direct cu reprezentantul firmei, Marian Dumitru. Inculpatul Marian Vanghelie nu a avut nicio implicare în ceea ce privește încheierea și executarea contractelor”, a susținut Sorin Oancea.

Misterul interesului manifestat de Vanghelie pentru postul lui Oancea

Judecătoarea avea dosarul în față și, tot întorcând filele, strângea firul epic al poveștii în jurul lui Marian Vanghelie.

„În legătură cu acest contract ați declarat la urmărirea penală că ați fost rugat să nu refuzați difuzarea acestor reportaje. Vă rog să detaliați”, a spus judecătoarea.

„E posibil să mă fi sunat inculpatul (n.r. – Marian Vanghelie) să fi intervenit în sensul arătat. Mi-e teamă să nu fac confuzie cu alte contracte ale B1 cu Primăria Sectorului 5 în legătură cu organizarea Vanghelioanelor sau, mai rar, a slujbelor religioase de Paște. Un exemplu în acest sens a fost unul dintre Vanghelioane, prezentat de Rareș Bogdan de la Realitatea Tv. Noi voiam să preluăm, fără momentele lui. De asemenea, B1 Tv a mai încheiat unul sau două contracte cu SC Callex SRL. Erau contracte de schimb servicii, barter, în sensul că firma ne făcea reclamă nouă pe ecranele LED din oraș, care erau o noutate, iar noi făceam reclamă la serviciul de publicitate tip outdoor al Callex. (…) Domnul Vanghelie ne-a făcut recomandarea să colaborăm cu firma Callex: nu vă interesează să vă faceți reclama prin aceste panouri LED din oraș? I-am spus că bani nu avem, dar dacă se poate cu barter, atunci cu drag. După care ne-a pus în legătură cu reprezentantul Callex, ne-a căutat el, a venit la sediu”, a declarat Sorin Oancea.

Judecătoarea n-a vrut să-l lase în pace pe patronul B1 Tv, văzând „baletul” frazelor lui Sorin Oancea.

„De ce a venit recomandarea de la domnule Marian Vanghelie pentru firma Callex? Dacă a justificat interesul într-un fel sau altul?”, a întrebat magistratul.

„Nu am luat-o niciodată așa, că a avut interes…Presupun că avea un interes. Referitor la interesul manifestat de inculpatul Marian Vanghelie cu ocazia recomandării Callex, nu am avut cunoștință. Probabil că nu din senin s-a făcut acestă recomandare și că primăria a avut un interes. Un astfel de schimb de servicii, arăt încă o dată, este frecvent. Alte aspecte nu îmi amintesc”, a răspuns patronul B1 Tv.

Audieri-maraton în dosarul lui Marian Vanghelie

În dosarul lui Vanghelie sunt așteptați în fața instanței peste 18 martori, printre ei aflându-se și unii noi, precum jurnalistul Dan Diaconescu, fost realizator de televiziune, lider al PPDD și fost condamnat pentru șantaj.

În plus față de aceste audieri-maraton, se prefigurează și realizarea a două expertize, astfel încât procesul în apel se anunță a fi unul de durată.

Marian Vanghelie a fost acuzat de procurorii că ar fi luat bani de la 13 firme în schimbul obținerii unor contracte preferențiale de achiziții supraevaluate cu societatea comercială a primăriei Sectorului 5, SC Economat 5 SRL.

Procesul de corupție în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 s-a desfășurat la Tribunalul București pe parcursul a 93 de termene de judecată, timp în care fostul edil a „schimbat” 5 judecători: doi s-a abținut (jud. Liliana Ciupercă, jud. Gheorghiță Sandu), altul s-a pensionat (jud. Otilia Bomboș), iar altul a fost promovat, fapt care s-a soldat pe parcursul timpului cu amânări și reaudieri de martori.

Într-un final, în 2019, cauza a ajuns la judecătoarea Cristina Cristea, care a pronunțat decizia pe fond.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru fostul edil al Sectorului 5

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Șefa spitalelor din București, plasată sub control judiciar. Este acuzată că ar fi primit mită constând în plata chiriei și a utilităților
Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, este acuzată de procurorii DNA că ar fi primit mită de la managerul Spitalului...
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Președinte de federație condamnat la închisoare pe viață pentru luare de mită
Chen Xuyuan, fostul preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal între 2019 şi 2023, care a recunoscut că a luat mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul amplei campanii...
#Sorin Oancea B1TV, #Marian Vanghelie, #audieri martori, #luare de mita, #Rares Bogdan PNL , #justitie