Radiatii de la mamuti si clarificatii de la comisari

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 20 Februarie 2017, ora 14:27
7112 citiri

Saptamana trecuta, dezbaterea publica s-a mutat din fata Guvernului pe trotuarul de vizavi. Iar personajele principale n-au mai fost, pentru cateva ore, coruptii din Palatul Victoria, ci mamutii din Muzeul Geologic.

Exista, totusi, o legatura intre ei. Cum asa? Un ziarist influent a citat un pretins raport stiintific, care arata ca, in preajma locului unde se strang sa protesteze contra coruptiei sute de mii de bucuresteni, radiatiile emise de fosilele de mamuti sunt de 100 de ori mai mari decat cele de la Cernobil. Doamne, mare ti-e gradina!

In 1990, cine voia sa vina in Piata Universitatii era speriat cu drogatii din corturi. Acum ne-am intors la paleolitic.

Nu e, de fapt, o intamplare. Mamutii sunt foarte populari printre pustani.

Articolul despre radiatii a picat in mijlocul unei dispute de-a dreptul filosofice despre drepturile copilului. Ea a fost starnita de cateva voci pesediste, care au criticat cu multa asprime familiile venite la proteste cu odraslele.

Aspru a fost si presedintele, cand a vorbit despre bugetul votat de majoritate. Klaus Iohannis crede ca nici veniturile, nici cheltuielile luate in calcul nu sunt rezonabile. Cu toate acestea, a promulgat singura lege adoptata de Parlament in fiecare an. Poate ca a fost un gest de bunavointa.

Intr-adevar, Legislativul acceptase, cu trei zile mai devreme, solicitarea venita de la Cotroceni, pentru organizarea unui referendum, desi intrebarea nu-i e cunoscuta.

In timp ce presedintele ingropa securea razboiului cu majoritatea, premierul ajungea la Bruxelles. La fel ca Ponta, in vremea crizei din 2012. Dottore promitea atunci ca va actiona potrivit unei liste primite de la Comisia Europeana. El zicea, de pilda, ca vom avea un Avocat al Poporului care sa nu fie partizan.

Urmand acelasi tipar de comportament, Grindeanu s-a aratat si el la Bruxelles mai rezonabil decat la Bucuresti. Drept pentru care a anuntat ca ar putea numi un ministru al Justitiei fara carnet de partid. Sa vedem daca se tine de cuvant, pentru ca acum o da cotita.

Singurul comisar care a facut declaratii alaturi de el a fost vicepresedintele Timmermans. Care a reluat tema MCV - un subiect drag lui, inca din vremea in care era secretar de stat pentru afaceri europene, apoi ministru de Externe in Olanda.

Premierul roman nu era foarte pregatit pentru intalniri de acest nivel, asa ca s-a balbait pana a pocit limba romana, solicitand Comisiei Europene "clarificatii despre termenii din MCV".

Pana afla Grindeanu ce scrie in rapoartele elaborate in ultimul deceniu, sa observam ca, daca vrei sa devii prim-ministru, nu e musai sa vorbesti corect romaneste.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Grindeanu Bruxelles, #radiatii Piata Victoriei , #guvern