PSD vrea un președinte al României decorativ, UDMR vrea controlul Justiției

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 10:51
4404 citiri

Desi autorul OUG 13 neagă – l-am numit aici pe Sorin Grindeanu, fosta marioneta a lui Liviu Dragnea – pe surse s-a aflat că, odată intrați la guvernare, social democrații, dar și UDMR-iștii, doresc (și vor obține, probabil) revizuirea Constituției.

Printre altele, urmașii lui Ion Iliescu doresc ca România să devină o republică parlamentară. Ce înseamnă asta? În republicile parlamentare, cu mici excepții, rolul președintelui este pur simbolic. De ce vor asta? E foarte simplu: pentru că PSD-ul are o faimă atât de proastă - atât în țară, cât și în străinătate - încât are șanse extrem de reduse ca, în viitorul apropiat, să mai poată câștiga alegerile prezidențiale. Din acest motiv, ei preferă ca fișa postului de președinte al României să fie golită de orice putere.

Sigur, s-ar putea da exemplu Germaniei sau al Italiei, care sunt două republici parlamentare, dar noi nu suntem nici nemți, nici italieni. Noi avem o democrație încă fragilă (uneori, originală) și nu una solidă, ca în cele două țări amintite. Prin urmare, e mai bine ca puterea să fie împărțită și să nu se afle în mâna unui singur grup.

Unii dintre noi poate își mai amintesc unele istorioare din trecut în care regele își conducea nemijlocit supușii, putea să dea legi și, în timpul liber, se putea și distra, judecând în Tribunale, iar această anomalie trebuia să înceteze. Conform principiului lui Montesquieu, pentru a garanta drepturile individuale, e nevoie ca cele trei puteri - legislativă, executivă și judecătorească - să fie independente. În realitate, acest lucru nu se prea întâmplă, pentru că legislativul poate controla și executivul (Parlamentul aprobă cabinetele și tot el le poate dizolva), și președinția (președintele poate fi suspendat de către Parlament), și puterea judecătorească (Parlamentul numește 6 din cei 9 judecători ai Curții Constituționale, cea care tronează asupra Justiției).

Aici ar fi de făcut un mic comentariu. Consider că numirea pe criterii politice a judecătorilor Curții Constituționale este o mare greșeală. În trecutul foarte recent, am văzut cu toții o serie de decizii aberante ale acesteia și chiar depășirea atribuțiilor sale. Aceste abuzuri sunt efectele politizării. CCR ar trebui dizolvată și reconstruită pe principii de competență și de integritate, și nu, ca până acum, pe criterii politice. Pentru că factorul politic nu poate decât perverti interpretarea legilor în favoarea partidelor vremelnic la putere, în timp ce hotărârile Curții ar trebui să țină cont exclusiv de legi și nu de cine este la putere.

Revenind la subiectul principal, pentru a putea revizui Constituția, PSD și UDMR au nevoie și de voturile PNL-ului. Vom vedea cu această ocazie în ce direcție o vor lua liberalii, dar aș zice, observând ultimele evoluții, că vor continua trendul descendent. Dacă PNL se afla la 15% înainte de ruperea aripii Orban, după un eventual concubinaj cu PSD-ul, probabil vor fi norocoși să mai ia 10% din voturi. Iar dacă vor sprijini și un nou atac la atribuțiile președintelui și la Justiție, vor fi norocoși să mai intre în Parlament.

Între timp, Rareș Bogdan a anunțat cu mândrie că se va bate ca un leu pentru ca PNL să câștige portofoliul Justiției. Prin acest anunț, probabil, liberalii doresc să-și asigure electoratul, atât cât i-a mai rămas, că Tudorel Toader nu se va mai întoarce la acest minister. Alți colegi de partid spun că, dimpotrivă, ar putea da Justiția PSD-ului, doar ca să păstreze Finanțele. E clar că PNL nu va putea păstra ambele ministere avizatoare și că va trebui să facă și multe alte concesii social-democraților. Mult mai multe decât ar fi trebuit să le facă pluseriștilor. Dar liberalii par a fi loviți de un descântec care îi face să nu mai poată folosi uzul rațiunii, ei fiind deciși să facă sărituri de la trambulina mare, fără să verifice dacă există apă în bazin. Iar noi nu putem decât să le urăm mult noroc și-i rugăm să le transmită salutările noastre țărăniștilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Penalty executat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Unde s-a dus mingea VIDEO
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a jucat miercuri într-un meci în scopuri caritabile, alături de foste glorii ale fotbalului francez şi mondial, reuşind să transforme o lovitură de...
#PSD, #presedinte, #UDMR, #Parlament, #curtea constitutionala, #Sorin Grindeanu, #Ion Iliescu, #Liviu Dragnea , #Liviu Dragnea