Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: E nemultumit ca Grindeanu n-a imbunatatit relatiile cu Rusia

Joi, 15 Iunie 2017, ora 10:20
5438 citiri
Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: E nemultumit ca Grindeanu n-a imbunatatit relatiile cu Rusia
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Presa internationala scrie pe larg despre criza guvernamentala din Romania provocata de PSD, dupa ce miercuri a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, care insa a refuzat sa demisioneze, riscand astfel sa provoace o noua criza politica la patru luni dupa manifestatii fara precedent impotriva coruptiei.

"Un premier este legitim atat timp cat dispune de sustinerea partidelor care l-au numit, ori noi i-am retras aceasta sustinere", a declarat seful Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, la finalul reuniunii partidului. "Ministrii au demisionat, domnul Grindeanu nu mai are Guvern", a adaugat el citat de AFP:

Grindeanu a anuntat imediat ca refuza sa isi depuna mandatul. "Nu voi demisiona. Este vorba despre Guvernul Romaniei (...), avem toti o responsabilitate fata de acest lucru", a spus el intr-o conferinta de presa.

AFP scrie ca, daca Grindeanu se cramponeaza de acesta functie, PSD pare condamnat sa depuna o mottiune de cenzura impotriva propriului Guvern.

Potrivit lui Grindeanu, aceasta criza are o singura explicatie, si anume dorinta sefului PSD "de a concentra toata puterea in mainile sale".

Dragnea, care i-a condus pe social-democrati catre o victorie zdrobitoare in alegerile legislative din 2016, a fost nevoit sa renunte la o candidatura la postul de premier, din cauza unei condamnari la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala. El este cel care l-a propus pe Grindeanu in acest post.

Potrivit mai multor analisti citati de AFP, aceasta racire a avut loc recent intre Dragnea si fostul sau protejat si ar fi legata de reticentele acestuia fata de amendarea Codului Penal dorita de seful PSD.

O tentativa de flexibilizare a legislatiei anticoruptie a condus, in iarna, la un val de proteste de o amploare fara precedent de la caderea regimului comunist, obligand PSD sa-si revizuiasca initiativa.

Deutsche Welle scrie ca oficialii PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, ca nu respectat programul de guvernare al partidului.

In pofida celei mai rapide cresteri economice in Uniunea Europeana in primul trimestru al acestui an (5,7%), Romania ramane a doua cea mai saraca tara din uniune si are nevoie urgenta de investitii in domeniile sanatatii si infrastructurii de transport, care probabil vor fi intarziate de aceasta criza, scrie DW.

Potrivit Politico, Grindeanu vrea sa sa ramana la putere pana cand presedintele garanteaza ca viitorul premier va fi din PSD.

"Sfidarea lui Grindeanu este departe de omul de acum cinci luni, considerat inlocuitorul lui Dragnea", comenteaza publicatia.

Peste jumatate din cele aproximativ 400 de masuri care ar fi trebuit sa fie adoptate pana la sfarsitul lui iunie, in sectoarele financiar, al sanatatii si educatiei nu au fost adoptate, a acuzat Dragnea.

El a spus ca a vrut sa incheie un acord cu premierul prin care sa se asigure ca masurile intarziate vor fi adoptate cat mai rapid, insa Grindeanu a refuzat sa ramana la o reuniune a Comitetului Executiv al partidului in acest sens.

Oficiali din PSD au amenintat ca Grindeanu va fi dat afara din partid daca nu renunta la functia de premier, scrie Anadolu.

Alianta Liberalilor si Democratilor din coalitia guvernamentala nu mai sustine nici ea Guvernul, potrivit sefului ei Calin Popescu Tariceanu, adauga agentia proguvernamentala turca.

La intalnirea PSD, analiza activitatii Guvernului a fost prezentata de un fost ministru al Finantelor, judecat pentru luare de mita si ascunderea unor bani in cimitir, potrivit procurorilor, noteaza Al Jazeera.

Grindeanu a declarat ca partidul a fost nemultumit de faptul ca el nu a reusit sa imbunatateasca relatiile cu Rusia, scrie Bloomberg, care adauga ca Grindeanu s-a plans de faptul ca Darius Valcov a intocmit analiza activitatii Executivului, pe care a respins-o

El i-a criticat pe liderii partidului din cauza luptelor interne impotriva Guvernului, noteaza agentia China Noua.

Premierul a trecut la contraatac si i-a cerut lui Dragnea sa demisioneze de la conducerea partidului, daca analiza potrivit careia doar doua treimi din masurile prevazute in primele sase luni ale anului este corecta, deoarece el i-a ales pe ministri, adauga agentia oficiala chineza.

Refuzul premierului de a demisiona semnaleaza inceputul unei lupte in vederea preluarii controlului partidului, comenteaza DPA, care adauga ca Dragnea i-a amenintat cu expulzarea pe "toti membrii PSD" care-i iau partea lui Grindeanu.

Agentia germana citeaza observatori locali care apreciaza ca Dragnea este numultumit de faptul ca Grindeanu - considerat initial marioneta sa - a inceput sa dea semne de independenta si sa-si consolideze popularitatea.

"Exista o disidenta impotriva lui Dragnea in randul unor membri de frunte ai PSD, care l-ar putea sustine pe rivalul sau", scrie DPA.

Fostul sef al partidului si premier Victor Ponta l-a acuzat pe Dragnea, intr-o postare pe Facebook, ca a provocat o criza doar pentru a-l inlatura pe Grindeanu din calea sa, mai scrie DPA.

PSD a adoptat in unanimitate retragerea sprijinului Guvernului, intr-o sedinta de peste cinci ore, noteaza Associated Press, care adauga ca zeci de persoane s-au adunat in fata Guvernului pentru a-l sustine pe Grindeanu.

Liderul PSD, care isi tine strans in frau partidul, a anuntat ca formatiunea este pregatita sa nominalizeze alt premier si un nou guvern, impreuna cu ALDE, scrie Reuters.

Potrivit legislatiei romane, presedintele sustine un premier in urma unor consultari cu partidele politice, dupa care persoana nominalizata se prezinta sa obtina un vot de incredere in Parlament, in care PSD si ALDE detin o majoritate confortabila.

Sergiu Miscoiu, un profesor de stiinte politice la Universitatea Babes-Bolyai, a declarat pentru Reuters ca PSD nu are de castigat din aceasta decizie, "partidul va fi afectat de o pierdere uriasa de imagine, atat cat a mai ramas din ea".

Marele avantaj al PSD era unitatea si capacitatea sa de mobilizare, decizii verticale si disciplina, niste "mituri care au disparut", apreciaza el, adaugand ca, daca Grindeanu va demisiona, ii va arunca mingea presedintelui Klaus Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#criza guvernamentala PSD, #retragerea sustinerii premierului Grindeanu , #Liviu Dragnea
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: E
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Presa externa scrie ca Dragnea vrea sa-si darame propriul Guvern: