Le Point: Guvernul Romaniei, constrans sa-si faca hara kiri

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 21:02
11689 citiri
Le Point: Guvernul Romaniei, constrans sa-si faca hara kiri
Foto: Facebook/Sorin Grindeanu

Criza din interiorul coalitiei de guvernare a Romaniei a fost prezentata intr-o publicatie franceza, care titreaza ca Executivul tarii noastre e constrans sa-si faca hara kiri.

Ineditul situatiei - partidul aflat la Putere vrea sa-si demita premier - a fost remarcat, duminica, de jurnalistii de la Le Point.

"Social-democratii romani se pregatesc de un hara kiri politic. Partidul va vota o motiune de cenzura pentru a scapa de propriul guvern, cu riscul de a arunca Romania intr-o criza politica. In decembrie, social-democratii au castigat alegerile generale, cu 48% din sufragii, spre surpriza tuturor. Singurul dezavantaj al acestei afaceri: presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu poate fi nominalizat in functia de premier, asta pentru ca a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare", relateaza cotidianul din Hexagon.

Jurnalistii francezi continua sa prezinte epopeea si explica faptul ca, in aceste conditii, social-democratii l-au propus pe Sorin Grindeanu, practic un necunoscut pentru publicul larg (dupa ce propunerea initiala, Sevil Shhaideh, a fost refuzata de presedintele Klaus Iohannis).

Le Point il citeaza apoi pe Cristian Tudor Popescu, care l-a descris ca pe un urs panda, ce poate fi manipulat in voie.

Francezii continua amintind ca Grindeanu nu a reusit sa isi duca pana la capat misiunea atribuita de Liviu Dragnea, anume sa modifice legea in asa fel incat acesta sa scape fara pata si sa poata ajunge intr-un final la sefia Guvernului. Incercari au existat, insa s-au soldat cu ample manifestari in strada, care au blocat initiativele respective, aminteste cotidianul francez.

Nemultumit ca propriul sau guvern nu face ce i s-a cerut, Liviu Dragnea a decis sa scape de el. Asa ca le-a cerut membrilor Executivului, pe 14 iunie, sa demisioneze. Majoritatea s-a supus, insa nu si premierul Sorin Grindeanu. "Liviu Dragnea vrea sa dea la o parte un guvern perfect legitim in detrimentul intereselor tarii si propriului partid. El poarta intreaga responsabilitate pentru acest dezastru politic. El a facut presiuni pentru a aduce amendamente Codului Penal pentru propriile sale interese", a spus atunci Grindeanu.

Astfel, s-a ajuns la un blocaj, care i-a fortat pe social-democrati sa isi saboteze propriul Guvern, situatie comparata de jurnalistii francezi cu hara kiri, un ritual japonez de sinucidere.

"Sorin Grindeanu a surprins pe toata lumea. Micul urs panda, care parea usor de manipulat, si-a aratat abilitatile de contraatac. Iar acum social-democratii se joaca de Kung Fu Panda cu propriul premier. Lupta lor e pierduta insa din start", mai e citat Cristian Tudor Popescu in publicatia amintita.

Duminica a fost citita in Parlament motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, iar miercuri se va supune la vot. Daca va trece, intreaga putere de decizie va fi in mainile presedintelui Klaus Iohannis, atrag atentia jurnalistii francezi.

Motiunea PSD contra PSD va fi votata miercuri. Grindeanu avertizeaza: Fiecare bila pro-motiune ii da putere lui Iohannis

Motiunea impotriva Guvernului Grindeanu e gata. Are doar trei pagini si multe intrebari

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#presa franceza criza politica Romania, #presa franceza Dragnea Grindeanu , #Liviu Dragnea