Guvernul a retras proiectul de modificare a Codurilor Penale: Nu tinea cont de ultima decizie CCR

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 13:21
3157 citiri
Guvernul a retras proiectul de modificare a Codurilor Penale: Nu tinea cont de ultima decizie CCR
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, vineri, la inceputul sedintei Executivului, ca de pe ordinea de zi a fost retras proiectul de lege privind modificarile la Codurile Penal si de Procedura Penala, morivand ca trebuie refacut dupa decizia CCR in cazul abuzului in serviciu.

"Domnule ministru (Tudorel Toader - n.red.), imi doresc sa puneti in acord deciziile Curtii Constitutionale cu Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Asa cum stim cu totii, a avut loc o dezbatere la nivel national in ultimele luni, avem si o decizie a Curtii Constitutionale data in urma cu cateva zile, de care trebuie sa tinem cont.

Eu va rog sa vedeti care este procedura rapida prin care tinem cont si de aceasta decizie a CCR care este obligatorie, cum sunt toate de altfel, si care trebuie pusa in acord cu Codul de Procedura Penala si cu Codul Penal.

De aceea, am decis sa retragem astazi de pe ordinea de zi proiectul initial, care nu tinea cont de aceasta decizie a Curtii Constitutionale, sa asteptam publicarea acestei decizii si dupa aceea printr-un proces transparent, cat se poate de larg, sa venim cu urmatorul proiect", a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a explicat ca actualul proiect de lege nu mai corespunde cu ultima decizie data de judecatorii Curtii Constitutionale.

In plus, ministrul Justitiei a punctat ca este nevoie de o noua dezbatere publica pentru a stabili pragul valoric in cazul infractiunii de abuz in serviciu.

"Proiectul de lege pe care l-am transmis la Guvern vizeaza punerea in acord a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala cu deciziile pronuntate de catre Curtea Constitutionala. A aparut de data recenta o noua decizie si pare firesc sa promovam un proiect de lege unitar, mai ales ca privind aceeasi institutie juridica au fost pronuntate doua decizii ale Curtii Constitutionale, motiv pentru care v-am propus retragerea de pe ordinea de zi.

Asteptam publicarea deciziei in Monitorul Oficial si motivarea acesteia pentru ca la momentul prezent avem doar un comunicat in functie de care vom parcurge procesul de dezbatere publica, transparenta decizionala si vom veni cu o completare la proiectul de lege pe care vi l-am inaintat, sigur, cu celeritate, respectand imediat graficul de dezbatere, de transparenta si de inaintare la Guvern", a explicat Toader.

Citeste si Care a fost reactia lui Dragnea dupa retragerea proiectului

Amintim ca, marti, CCR a decis ca stabilirea unui prag pentru abuzul in serviciu intra in atributia Parlamentului.

Ulterior, premierul Sorin Grindeanu si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au anuntat ca Guvernul va fi cel care va stabili pragul pentru abuzul in serviciu.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Grindeanu retragere proiect modificare Coduri, #retragere proiect modificare Coduri Penale , #premier