Grindeanu si-a facut bilantul cu sageti la Dragnea: O sa-i vina si lui Tudose randul. Ce spune despre Fondul Suveran de Investitii

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 15:51
12432 citiri
Grindeanu si-a facut bilantul cu sageti la Dragnea: O sa-i vina si lui Tudose randul. Ce spune despre Fondul Suveran de Investitii
Foto: captura Privesc.eu

Premierul interimar Sorin Grindeanu a facut, miecuri dupa-amiaza, un bilant al celor cateva luni de guvernare.

Acesta a inceput prezentarea bilantului cu un nou atac la Liviu Dragnea, spunand ca nu intelege dorinta unui singur om de a acumula toata puterea.

In acelasi timp, el i-a transmis lui Mihai Tudose, premierul desemnat, sa se pregateasca, pentru ca peste cateva luni ii va veni si lui randul sa fie pus in situatia aceasta.

"Acest guvern a venit la putere ca urmare a unui vot semnificativ dat PSD-ului. Prin acel vot, Guvernul avea mare sustinere, astfel incat sa poata sa puna in aplicare masurile corecte pentru romani.

In acelasi timp, Romania traverseaza o perioada foarte buna din punct de vedere al pozitionarii externe. Existau premisele ca Romania sa o duca mai bine.

Pentru mine, aceste 6 luni reprezinta o lectie de viata pe care mi-am insusit-o. Exista si un lucru care m-a pus pe ganduri: Dorinta unui singur om - si stiti la cine ma refer - de a face rau si de a strange cat mai multa putere intr-o singura mana. Nu voi putea intelege dorinta aceasta de acumulare de putere intr-o singura mana.

Dar poate ca in urmatoarele 2-3 luni vom intelege, sper, ce l-a impins sa ia aceste decizii", a spus Grindeanu la inceputul prezentarii bilantului.

Ce a facut bun Guvernul Grindeanu

Acesta a continuat prin a da cateva exemple de lucruri bune facute de el si colegii sai din Guvern si Parlament:

"- Ca indicatori macroeconomici - e important sa spunem - crestere economica mult peste asteptari, 5,7% - cea mai mare din UE;

- Veniturile populatiei s-au majorat;

- Castigul salarial brut in trimestrul I 2017 a fost cu 16,1% mai mare fata de aceeasi perioada din 2016;

- Puterea de cumparare a romanilor a crescut cu 15,4%;

- S-au creat peste 100.000 de noi locuri de munca;

- Investititile straine directe au fost de aproximativ 1,3 mld de euro, in crestere cu aproape 23% fata de perioada corespunzatoare anului trecut;

- Trebuie mentionat un nivel record al exporturilor cu 11,5% mai mare decat perioada similara din 2016;

- rata somajului este una din cele mai scazute din Europa - 5,3%".

"Acest Guvern a fost limitat de doua crize politice majore care au afectat Romania atat din punct de vedere economic, cat si ca democratie.

A fost marcat la inceput de cele mai mari proteste de dupa '89 si si-a incheiat activitatea dupa o premiera in democratiile din Europa, si sper sa nu gresesc, cand presedintele partidului de guvernare si-a dat jos propriul guvern ca urmare a unei analize pe care o consider mincinoasa", a continuat Grindeanu.

Guvern remaniat la TV

Acesta a mai spus ca in ultima luna Guvernul condus de el a fost analizat si remaniat pe la televiziuni si ca acest lucru a creat un sentiment profund de nesiguranta in administratia centrala.

"Rezultatele acestei crize politice le vom vedea curand in indicatorii macroeconomici. Nimanui nu o sa ii placa. Nici romanilor si nici investitorilor", a continuat Sorin Grindeanu.

Totusi, acesta a admis ca Guvernul sau putea avea rezultate mult mai bune si a evidentiat domeniile in care ar fi vrut ca lucrurile sa se miste mai bine.

"La investitii si colectare se putea face mult mai bine", a spus el.

Grindeanu a mai spus ca "este adevarat ca s-a lucrat la stimularea investitiilor publice, dar faptul ca s-a demarat cu intarziere foarte mare PNDL 2 (Programul National de Dezvoltare Locala - n.red.) ne-a adus ca din punct de vedere al investitiilor sa nu fim acolo unde am fi dorit. Explicatiile le are Sevil Shhaideh si sper sa o spuna pe cea reala".

Tudose sa schimbe conducerea ANAF

Cat despre colectare, premierul interimar a precizat ca, in ciuda cresterii economice, nu colectam suficient de bine. Grindeanu a evidentiat cateva nereguli de la ANAF si si-a sfatuit inlocuitorul sa fie foarte atent la echipa din conducerea Fiscului si poate chiar sa o schimbe daca va fi cazul.

Cum e cu Fondul Suveran de Investitii

Acesta a dorit sa explice si de ce nu ii apartine vina pentru faptul ca nu a fost aprobat Fondul Suveran de Investitii.

"Am vazut ca se gasesc motive ca din cauza mea nu a fost aprobat acest Fond Suveran de Investitii. Va anunt si cu probe (...) E un fel de explicatie pe care incearca sa o dea. Eu vreau sa ii anunt ca orice lege, proiect trebuie sa urmeze circuitul normal al documentelor. Sa imi arate Ministerul Economiei cand au trimis spre avizare spre celelalte ministere aceasta lege prin care se puneau bazele fondului.

Sa va spun eu cum stau lucrurile. Acest proiect a fost facut de o comisie la Ministerul Economiei unde au fost specialisti si din alte ministere, am participat la ultima sedinta, l-am primit sub forma de draft la Guvern, dupa care a mers la partid. Asta la inceputul lunii mai, asteptand ok-ul din partea coalitiei, ca sa nu spun altcumva.

Marea dilema a fost in coordonarea cui va fi. La Ministerul Economiei? La Ministerul Dezvoltarii? La IMM-uri? Dupa ce am vazut configuratia de azi a Guvernului, eu cred ca va fi la IMM-uri. Repet. Daca lucrurile erau blocate la mine, trebuia sa fi avut aviz de la celelelalte ministere avizatoare. Cred ca trebuie sa caute o alta explicatie. Asta nu sta in picioae", a punctat el.

Despre numirea lui Mihai Tudose, premierul interimar a spus ca este o problema de logica.

"Ii spui unui ministru sa plece din cauza unui raport mincinos. Apoi il pui premier. Eu sunt absolvent de stiinte exacte, stau bine cu logica, dar mi se pare un exercitiu 'impecabil' de logica ce s-a intamplat.

La o saptamana dupa cele doua CEx-uri, tot mai multi oameni si-au dat seama ca demiterea Guvernului nu are nicio legatura cu ce s-a spus in spatiul public, iar Mihai Tudose ar trebui sa fie constient - si cred ca este - si sa se pregateasca pentru momentul de peste cateva luni, cand ii va veni randul. Eu stiu ca lui Mihai ii place sahul, asa ca sa gandeasca foarte bine mutarile viitoare", a continuat el.

Intrebat ce crede despre oamenii care au protestat in vara, Grindeanu a raspuns simplu: "Au facut bine. Alta intrebare?".

Despre reprosurile pe care si le aduce, premierul interimar a spus ca nu ar mai proceda la fel in anumite situatii. El a precizat ca isi reproseaza "faptul ca am asteptat prea mult ca anumite decizii care poate tineau de actul de guvernare sa aiba ok-ul si de la coalitia de guvernare.

Ca s-a dovedit si se va dovedi in viitor ca acest lucru nu e potrivit pentru o guvernare corecta si coerenta".

Despre ce va face dupa plecarea de la Guvern, Grindeanu a spus ca va sta o perioada cu familia.

"Merg la familie, la Timisoara. Cel putin cateva saptamani, o luna o sa incerc sa imi adun gandurile, sa fiu alaturi de familie, de prieteni", a punctat el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Grindeanu bilant, #Grindeanu final mandat , #premier