Grindeanu, interviu pentru Bloomberg: Eu si ministrul Finantelor ne asiguram ca orice derapaj e corectat la timp

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 18:45
4387 citiri
Grindeanu, interviu pentru Bloomberg: Eu si ministrul Finantelor ne asiguram ca orice derapaj e corectat la timp
Foto: Facebook / Sorin Grindeanu

Cresterea economica ridicata va ajuta Romania sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% admisa de Uniunea Europeana, a dat asigurari Sorin Grindeanu, intr-un interviu acordat Bloomberg.

"Vom lua toate masurile necesare pentru sustinerea ritmului de crestere. Ministrul de Finante si cu mine monitorizam saptamanal veniturile si cheltuielile bugetare, pentru a ne asigura sa vor respecta tintele si ca orice posibile derapaje vor fi corectate la timp", a spus miercuri Grindeanu, intr-un interviu acordat publicatiei citate.

In conditiile in care industria si exporturile sustin cresterea consumului, Grindeanu spune ca estimarea Guvernului, referitoare la o crestere economica de 5,2% in acest an, care a surprins analistii atunci cand a fost publicata, nu mai pare doar optimista.

Premierul a aratat ca nu vor fi necesare majorari de taxe sau reduceri ale cheltuielilor pentru a mentine deficitul bugetar sub nivelul de 3%, chiar daca promite mai multi bani pentru finantarea cresterilor de salarii anul viitor.

Sustinuta de reduceri de taxe si majorarea salariilor angajatilor bugetari, economia Romaniei a avansat cu 5,7% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cu toate ca Banca Nationala a Romaniei este ingrijorata de cresterea alimentata in special de consum, noi masuri de relaxare fiscala sunt in curs.

Parlamentul a aprobat miercuri Legea salarizarii unice, care va mari costurile cu cel putin 10 miliarde de lei doar in 2018.

"Am facut toate calculele si putem sustine cresterile salariilor", a spus Grindeanu.

Veniturile vor fi crescute de noile proiecte de infrastructura, de absorbtia mai mare de fonduri europene, de investitiile straine mai mari si de crearea de locuri de munca, a aratat premierul.

Comisia Europeana anticipeaza insa ca deficitul bugetar al Romaniei va atinge 3,5% in acest an si 3,7% in 2018.

Leul a ramas in acest an in urma altor monede din regiune, cu o depreciere de 0,7% in raport cu euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Grindeanu interviu Bloomberg economie, #Grindeanu marire taxe, #Grindeanu crestere salarii , #premier