Evaluarea ministrilor, la final: Acum "se poate intampla orice". Dragnea face profilul premierului ideal

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 21:55
9507 citiri
Evaluarea ministrilor, la final: Acum "se poate intampla orice". Dragnea face profilul premierului ideal
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a refuzat sa spuna, duminica seara, daca a luat vreo decizie cu privire la soarta Guvernului condus de Sorin Grindeanu, dar ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca miercuri se va discuta, la partid, stadiul implementarii programului de guvernare.

Intr-o interventie la Romania TV, Liviu Dragnea a anuntat ca evaluarea ministrilor a fost facuta si ca urmeaza sa discute despre aceasta atat cu unii ministri, cat si cu conducerea PSD si ALDE.

"Evaluarea ministrilor a ajuns la final. O ordonam in noaptea asta si finalizam maine concluziile si pachetul de propuneri", a spus social-democratul.

Dragnea a evitat sa precizeze daca printre propunerile pe care le va formula PSD se va afla schimbarea primului-ministru si a intregului guvern sau va fi vorba doar de o remaniere.

Dragnea a spus ca primordiala este remedierea intrazierilor aplicarii programului de guvernare. "Mi-as fi dorit sa fie indeplinit tot programul de guvernare cu termenele incluse. Din pacate, nu sunt putine punctele din programul de guvernare care nu au fost implementate", a spus liderul PSD, citat de News.ro.

Dragnea a spus ca, inainte de a vorbi despre schimbarea din functii a unor ministri, este necesara indentificarea corecta a intarzierilor, liderul PSD precizand ca este de analizat daca intarzierile au fost generate de birocratie, de lentoarea unor ministri sau de incapacitatea premierului de a mobiliza cabinetul pentru respectarea termenelor din programul de guvernare.

Totusi, Liviu Dragnea a spus ca nu este exclusa o schimbare a Guvernului in ansamblul sau, in cazul in care partidul va ajunge la concluzia ca acest lucru este necesar, insa a precizat ca nu este o varianta pe care sa o doreasca. "Inca nu stiu. Eu nu vreau sa ajungem la aceasta solutie (...) Daca o sa ajugem la concluzia ca n-avem alta varianta, o sa propunem si pe asta, dar eu nu vreau sa ajungem acolo."

Liviu Dragnea a spus ca raportul de evaluare a activitatii Guvernului va fi facut public dupa finalizare adaugand ca la concluzii vor fi trecute si propunerile pentru eventualele remanieri.

Pe de alta parte, liderul social-democratilor a apreciat ca la proxima reuniune a Comitetului Executiv National al PSD este posibil sa nu se ajunga la schimbarea niciunui ministru.

"In urma concluziilor o sa vedem: este nevoie sa ajungem la o schimbare a unor membri ai Guvernului? este suficient sa se adopte niste mecanisme administrative, de fluidizare a circuitului documentelor sau va fi nevoie de alte masuri? Va fi o discutie deschisa in Comitetul Executiv", a spus prsedintele PSD.

La o intrebare privind reactia partidului in cazul in care Sorin Grindeanu va refuza sa demisioneze, in pofida unei eventuale decizii a PSD, Dragnea a raspuns: "Nici n-am vazut unde e soba, unde e drobul de sare si vorbim de drobul de sare de cateva zile (...) Nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred ca se va ajunge acolo dar, repet, nu stiu daca se va propune lucrul asta."

Presedintele PSD a precizat ca la evaluarea activitatii guvernamentale au participat, printre altii, Cristian Socol si Darius Valcov, precum si liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.

Intrebat duminica seara daca PSD se teme de faptul ca presedintele Klaus Iohannis ar putea propune un premier de la o alta formatiune, Dragnea a raspuns ca "PSD nu e un partid fricos" si ca nu s-au purtat discutii pe un asemenea subiect.

Luni discutii cu ministrii, miercuri decizii la partid

"Maine vom avea si o discutie cu ministrii. Nu cu toti, dar aproape toti", a spus Dragnea.

Propunerile urmeaza sa fie dezbatute intr-o sedinta a Comitetului Executiv National care va avea loc in cursul acestei saptamani.

Cel mai probabil miercuri va avea loc Comitetul Executiv National, dupa cum a spus ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu la Antena 3. Aceasta a mai spus ca in privinta remanierii guvernamentale "se poate intampla orice".

"Se poate intampla orice. Noi vom avea o sedinta, probabil miercuri, a Comitetului Executiv in care se va dezbate pana la urma implementarea programului de guvernare. Atunci vom vedea care este decizia. Eu nu am de unde sa stiu ce se intampla pe celelalte ministere. Pot sa va spun ce s-a intamplat pe ministerul meu, dar este o comisie care supervizeaza activitatea intregului Guvern si probabil ca aceasta Comisie are deja conturata o concluzie pe care o va expune partidului", a spus Vasilescu.

Dragnea - Grindeanu, replici dure

Desi nu a dat detalii despre o posibila schimbare a premierului, Liviu Dragnea a raspuns taios la o postare pe Facebook de duminica a lui Sorin Grindeanu si a facut si un profil al premierului care, in opinia lui, ar putea pune in aplicare programul PSD.

Grindeanu atrage atentia ca Romania are nevoie de stabilitate, Dragnea ii da replica

Presedintele PSD crede ca premierul potrivit pentru aplicarea actualului program de guvernare trebuie sa fie o persoana "nebuna de harnica, cu capacitate de intelegere foarte mare si fara lene", precizand ca nu are importanta daca este femeie sau barbat.

"Premierul pentru acest program de guvernare ar trebui sa fie un om foarte harnic, nebun de harnic, cu capacitate de munca foarte mare, cu capacitate de intelegere foarte mare si fara lene (...) adica fara liniste. Nu ai voie in niciun minut sa lasi ceva pe tanjeala pentru ca ai lasat un minut pe tanjeala, o lasa si ministrul cinci minute, o lasa secretarul de stat un sfert de ora si pana la functionarii care trebuie sa implementeze tot se ajunge la o ora, doua. Dupa aia se ajunge la zile si saptamani", a declarat liderul PSD.

Intrebat daca in administratie, femeile sunt mai harnice decat barbatii, Dragnea a spus ca nu acest aspect conteaza, ci "educatia muncii".

"Eu sustin si am sustinut - nu asa pe vorbe - femeile in politica si nu numai, ci si in administratie, dar nu cred ca conteaza daca esti barabat sau femeie. E vorba de educatia muncii, e vorba de modul cum ai crescut, daca ai fost invatat sa muncesti, daca ai fost invatat sa-ti asumi raspunderi si cu riscuri. Nu poti sa-ti doresti sa iei numai prajitura la finalul mesei. Trebuie sa participi atunci cand se construieste", a spus seful PSD.

El a explicat ca pe Sevil Shaidehh a propus-o pentru functia de premier nu pentru este femeie, ci pentru calitatile sale. "Este un om cu care am lucrat foarte mult, care munceste foarte mult si care este foarte capabila. Nu cred ca este cineva care sa nu accepte aceste calitati. Dar nu vreau sa mai deschidem vreun sertar de suparare din lunile trecute", a explicat Dragnea.

Tariceanu zice ca nu stie de remaniere

Desi Liviu Dragnea a sustinut ca la evaluarea minsitrilor a participat si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, acesta a declarat, duminica seara, ca nu a discutat cu seful PSD despre o eventuala remaniere guvernamentala.

"Nu am discutat cu domnul Dragnea asa ceva. Am vazut ca este un subiect de preocupare jurnalistica in principal, pentru ca, asa cum spuneam de multe ori, stirile pozitive nu sunt atat de interesante cat sunt cele negative. Or, o remaniere mai degraba intra in categoria acestor stiri negative, care par sa starneasca si interesul presei, nu stiu daca si interesul publicului. Le-am tratat ca atare, fara sa le dau prea mare importanta", a spus Tariceanu, la Romania TV.

Intrebat daca se intrevede o schimbare a premierului Sorin Grindeanu, in baza afirmatiilor recente ale Gabrielei Firea, liderul ALDE a refuzat sa faca vreun comentariu.

"Nu am sa comentez in niciun fel comentariile altor persoane. Cred ca pentru orice prim ministru legatura cu partidul care l-a propulsat in functie si care ii asigura sustinerea politica este un factor cheie. Nu stiu exact sa va dau detalii in legatura cu relatia domnului prim ministru cu propriul partid", a mai declarat Tariceanu.

Amintim ca duminica seara a fost termenul limita pentru finalizarea evaluarii de catre PSD a aplicarii programului de guvernare de catre Guvernul Grindeanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dragnea evaluare guvern Grindeanu, #Dragnea evaluare ministri Grindeanu , #premier