El nu mai e el

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 09:39
25902 citiri

Ordinea evenimentelor e importanta. Totul a inceput cu zvonuri. Ba abandona Grindeanu, ba plecau ministrii, ba semnasera cu totii demisii in alb.

Au venit apoi, pe surse, promisiunile. Premierul va primi cadou sefia ASF ori va fi numit intr-un alt post caldut.

Cand s-au scos cutitele, criza a devenit o farsa.

Pret de doua-trei zile, s-au dezbatut urmatoarele: i-a cerut oare Dragnea prim-ministrului sa plece? Daca da, de cate ori? Si-au dat ministrii demisiile? Cati dintre ei? Cine a ramas langa Grindeanu? Este el diferit de cel care aproba, in iarna, pe la 10 noaptea, OUG 13? S-a respectat - da sau nu? - programul de guvernare, pe care in ianuarie Dragnea zicea ca il stie doar el? Poate evalua un fost pedelist un guvern pesedist?

Dupa deliberari indelungi, fara vreo concluzie ferma, a venit randul partidului sa actioneze.

Dragnea a reunit pesedistii, anuntand ca Grindeanu a demisionat. Premierul a infirmat spusele celui pe care, pana mai ieri, il descria drept prieten apropiat. S-a trecut, apoi, la faza speculatiilor juridice. Nu e ceva inedit. De cate ori avem o criza, responsabilii politici citesc fie Constitutia, fie vreo lege si descopera noi proceduri si cai de actiune. De data asta, Grindeanu a explicat ca un ministru e eliberat din functie doar dupa ce presedintele semneaza un decret cu acest titlu.

Joi, pe la amiaza, presedintele a precizat, prin purtatorul de cuvant, ca n-a primit vreo demisie. Imediat, Grindeanu a fost exclus din partid.

Statul de drept a devenit si mai solid atunci cand Tariceanu a anuntat ca PSD si ALDE vor depune o motiune de cenzura impotriva propriului guvern. Dragnea a vrut sa tina pasul cu absurdul si a organizat o conferinta de presa in care, dupa ce si-a reprosat numirea lui Grindeanu, a gasit si o scuza: "el nu mai e el". Premierul i-a dat replica: "abia acum il vedeti pe adevaratul eu".

In faza post-filozofica a conflictului, premierul a reactionat, numindu-l pe Ponta secretar general al guvernului, cu gandul de a mobiliza o parte din PSD. A descoperit, insa, ca numirea nu se poate face, fiindca titularul postului cu pricina e chiar cel care ar trebui sa trimita propria inlocuire la Monitorul Oficial si, pur si simplu, omul nu voia.

Dupa 24 de ore, o improvizatie salvatoare l-a adus pe Ponta inapoi la Palatul Victoria. Prima decizie a fost trimiterea la Cotroceni a doua dintre demisiile depuse de ministri: Sevil Shhaideh si Carmen Dan, care aveau pe mana banii europeni si Internele. Cea din urma a raspuns acuzand o lovitura de stat, iar Dragnea a convocat Parlamentul duminica, pentru a citi motiunea de cenzura.

Pare un film prost, dar e cruda realitate.

Urmeaza votul asupra motiunii. Nu pariati, pentru ca pierdeti oricum...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea Grindeanu demitere guvern , #demisie