Ciocnirea anului 2017

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 08 Ianuarie 2017, ora 20:07
7450 citiri
Ciocnirea anului 2017

Noul premier al Guvernului Romaniei, Sorin Grindeanu, a vrut sa-si puna mandatul pe care si l-a asumat in fata votului parlamentarilor sub semnul "normalizarii" tarii. Nimic mai lipsit de originalitate, desi Romania a fost si este orice numai o tara normala nu, daca e sa o comparam cu vecinii spre care tindem sa-i luam ca model de evolutie.

Unul din primii pasi luati in sensul normalizarii Romaniei este probabil si demersul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care autorii declaratiei de intoarcere la normal a tarii spera ca legea care le interzice condamnatilor penali sa fie membri ai Guvernului sa fie declarata neconstitutionala.

Las argumentele juridice in seama celor in masura sa le judece profesionist, dar a gandi ca anularea unei legi care interzice condamnatilor penali sa faca parte din Guvern e un semn de normalizare a oricarei tari din lume, de ca si cum obisnuitul si situatia comuna este ca penalii sa fie mai degraba membri ai guvernelor, inseamna ca ne-am pierdut orice punct de reper.

Ca in realitate Victor Ciorbea nu e decat un oportunist sinistru al carui demers nu are nimic de-a face cu rolul functiei pe care o ocupa, ci doar cu slujirea puternicului zilei in speranta de a-si asigura postul e o evidenta care nici nu mai merita sa fie discutata mai departe.

Dar marea provocare a anului care abia a inceput nu va fi, oricat si-ar fi dorit premierul lui Dragnea sa ne convinga in Parlement, normalizarea relatiilor intre diversele institutii de forta si cele politice, intre diferite categorii sociale si unele legi si mecanisme economice ramase in vigoarea din perioada crizei si a austeritatii absurde care i-a urmat.

Nu va fi nici macar armonizarea si echilibrarea cresterilor si maririlor de salarii si pensii cu scaderile sau eliminarile anuntate de taxe, impozite si alte contributii sociale impuse de pe vremea guvernarilor Boc impotriva oricarei dezvoltari "normale" a celei mai sarace si inegale societati din UE.

Pentru reglarea si armonizarea unor posibile dezechilibre macro-economice se vor putea gasi oricand solutii financiare, iar la limita s-ar putea atinge si tabu-ul fiscalitatii romanesti - cota unica de impozitare. Cum si depasirea la limita a deficitului agreat in UE de 3% poate fi explicata, negociata si probabil chiar acceptata de liderii europeni, daca e prezentata drept functionala in scopul dezvoltarii tarii.

Marea confruntare al carei final ramane insa imposibil de intuit in prezent va fi cea dintre asa-zisii "penali" si grupurile lor de influenta politica, categorie unde intra deopotriva oameni nevinovati, doar suspectati sau judecati, dar si condamnati definitiv, si "sistemul" pe care acestia l-au anuntat ca vor sa-l "normalizeze" si sa-l puna in limitele legii.

Klaus Iohannis s-a grabit sa devina avocatul si aparatorul "sistemului" cand acesta se afla din punct de vedere politic la pamant. O infratire care-i obliga in conditiile actuale sa reactioneze agresiv daca vor sa-si pastreze statutul pe care l-au cucerit in ultimii ani si pe care clasa politica invingatoare va trebui sa-l puna in discutie, daca vrea sa-si pastreze statutul de castigatori recent dobandit.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Sorin Grindeanu premier, #lege premier Dragnea , #premier