Am facut calculele la votul motiunii de cenzura. UDMR va inclina balanta. Grindeanu e favorit!

Joi, 15 Iunie 2017, ora 15:12
31877 citiri
Am facut calculele la votul motiunii de cenzura. UDMR va inclina balanta. Grindeanu e favorit!
Foto: Arhiva Ziare.com

In cazul unei motiunii de cenzura, problemele lui Liviu Dragnea nu se termina. Pentru ca PSD sa-si poata demite propriul guvern are nevoie de 233 de voturi, jumatate plus unu din totalul membrilor Parlamentului - 464.

In acest moment, PSD si ALDE au 250 de parlamentari, in termeni absoluti, cu 18 locuri peste jumatate.

Reusita sau nereusita unei motiuni de cenzura, insa, nu tine de matematica. Mai degraba, depinde de capacitatea liderilor de a negocia o majoritate.

Desi mesajele lui Liviu Dragnea si ale lui Calin Popescu Tariceanu sunt unele de forta, sa strangi 233 de voturi intr-o astfel de situatie nu e un lucru simplu.

Si asta pentru ca Grindeanu are totul de oferit, fiind prim-ministrul in functie. Are pe mana toate resursele bugetare.

Pe cand Liviu Dragnea poate face doar promisiuni.

Pentru a supravietui motiunii de cenzura, Sorin Grindeanu trebuie sa se asigure ca in camerele reunite nu sunt mai mult de 232 de parlamentari in ziua votului. In acest caz motiunea nu trece din lipsa de cvorum, in opinia mea, cea mai probabila situatie.

Actualul premier are la dispozitie posibilitatea de a forma o noua majoritate prin care sa-i izoleze pe Dragnea si pe Tariceanu. Acest proces e mai dificil si necesita o perioada lunga de timp, iar Grindeanu trebuie sa se grabeasca.

Acesta e motivul pentru care mesajul sau se adreseaza membrilor simpli din PSD, incercand sa rupa legatura dintre Liviu Dragnea si activul de partid, cautand sa obtina voturi de la social-democrati impotriva motiunii.

Victor Ponta, aliatul lui Grindeanu

Trebuie sa amintim ca seful, ALDE Calin Popescu Tariceanu, l-a exclus din partid pe Daniel Constantin, fost copresedinte al partidului. Acesta, informal, are sprijinul a zece parlamentari ALDE, grupul celor veniti din Partidul Conservator.

Victor Ponta, cel mai mare opozant al lui Dragnea din interiorul PSD, deputat de Gorj, se bazeaza si el pe sprijinul unui grup de parlamentari social-democrati. Daca reuseste sa aduca langa el cel putin zece colegi de partid, PSD si ALDE au o problema.

Ar mai avea nevoie de cel putin trei voturi ca sa treaca motiunea - 250 fara 20, se ajunge la un numar de 230 de voturi impotriva Guvernului Grindeanu, inregistrandu-se un deficit de trei voturi.

In termeni absoluti, in afara arcului guvernamental sunt in acest moment un numar de 215 parlamentari - PNL (99 parlamentari), USR (43), PMP (26), UDMR (30) si minoritati (17).

Soarta lui Grindeanu depinde de capacitatea de mobilizare si negociere aratate de Victor Ponta, fostul presedinte PSD, si Daniel Constantin.

Daca politicienii dizidenti reusesc sa aiba sustinerea a peste 20 de parlamentari, Dragnea si Tariceanu nu vor scapa de Grindeanu.

Actualele calcule arata ca Dragnea va ajunge la mana UDMR, maghiarii fiind cunoscuti in ultimii 27 de ani pentru abilitatea de negociere in favoarea propriilor interese. Insa chiar si pentru UDMR, in momentul de fata Grindeanu are mai multe de oferit, inclusiv posturi in Guvern.

Grindeanu e favorit

O motiune de cenzura impotriva unui guvern al Romaniei trebuie sa beneficieze de votul majoritatii alesilor (233). Votul este secret, cu bile. Trebuie sa precizez ca legea motiunii e scrisa astfel incat sa favorizeze majoritatea parlamentara, adica pe cei care sustin Guvernul.

In istoria recenta a Romaniei, nu a existat un caz asemanator in care o majoritatea parlamentara sa doreasca inlaturarea prorpiului guvern prin motiune de cenzura.

Liviu Dragnea a detonat o bomba in interiorul PSD. A facut-o pentru ca a considerat ca Sorin Grindeanu l-a tradat in proiectul de demolare a infractiunii de abuz in serviciu. Liviu Dragnea se teme de posibilitatea unei noi condamnari in "Dosarul Bombonica", ceea ce i-ar fi fatal din punct de vedere politic.

Oricit de mult a planificat actualul presedinte PSD debarcarea premierului, in momentul in care declansezi un asemenea proces, efectele devin greu de controlat.

Contextul pare a-l avantaja pe Sorin Grindeanu care e sustinut de Victor Ponta si de Daniel Constantin, dar si de ineditul situatiei in care liderii PSD sunt obligati sa-si distruga propriul Executiv.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Dragnea motiune de cenzura, #Grindeanu motiune sanse, #Dragnea abuz in serviciu , #demisie