Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

111 zile cu Guvernul Grindeanu. O criza politica perpetua

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 20:26
5870 citiri
111 zile cu Guvernul Grindeanu. O criza politica perpetua

Imaginea memorabila in care Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu il insotesc pe proaspatul prim-ministru Sorin Grindeanu si ii dau drumul in lume a inceput sa se sifoneze.

Relatiile dintre presedintele ALDE si cel al PSD par tot mai tensionate din cauza ministrului Justitiei Tudorel Toader. Dragnea vrea sa-l schimbe, Tariceanu se pare ca e mai dispus sa ii dea ragazul sa faca legile cum trebuie.

Relatia dintre seful Executivului si cel al social-democratilor nu mai este una de subordonare, ci, mai degraba, de colaborare.

Cumva, atat Dragnea cat si Grindeanu se departeaza unul de celalalt, dar mai tin legatura fiind constienti ca inca mai au nevoie unul de altul. Unul controleaza partidul, celalalt controleaza Guvernul, dar niciunul in masura pe care si-ar dori-o.

Dupa 100 de zile de guvernare, la nivelul societatii e un blocaj generalizat. Toata lumea se afla in asteptare. Cele mai multe initiative legislative se invart in jurul legii gratierii, a dezincriminarii conflictului de interese, a dezincriminarii abuzului in serviciu.

Parlamentarii din arcul guvernamental imi pare ca au un singur obiectiv - sa poata fura fara sa fie pedepsiti.

Programul de guvernare PSD e suspendat, Legea salarizarii unice a intarziat in Parlament si parca parlamentarilor le e frica s-o voteze pentru ca, undeva, presimt ca e ca si cum si-ar semna demisiile in alb. Nimeni nu stie daca nu cumva echilibrul economic se va rupe din cauza maririlor salariale din sistemul public si daca nu vor urma noi proteste dupa adoptarea acestei legi.

Foto: Hepta.ro - 4 ianuarie 2017 - Tariceanu si Liviu Dragnea il conduc pe Sorin Grindeanu sa-si ia in primire fotoliul de prim-ministru. Nimic nu mai e ca in prima zi

Criza politica generata de iesirile masive in strada provocate de adoptarea Ordonantei 13 continua nestingherita. Guvernul Grindeanu este asaltat de critici, orice actiune, orice decizie care vine dinspre Palatul Victoria e privita cu suspiciune, criticata sau contestata. E greu sa ai rezultate intr-o astfel de atmosfera de neincredere.

In opinia mea, actualul prim-ministru asteapta o minune, o veste buna, cum ar fi o productie agricola spectaculoasa care sa asigure o crestere economica de peste 5%. In lipsa unei minuni, guvernarea sa va fi una catastrofala. Iar vestile rele, de exemplu un deficit de peste 3%, ii pot fi fatale.

Valer Dorneanu, singura speranta a lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea joaca totul pe o carte, dar una care nu-i prea iese. Contestatia facuta impotriva deciziei de condamnare in Dosarul Referendumului i-a facut mai mult rau decat bine. Reconfirmarea pedepsei de catre judecatorii Inaltei Curti de Casatie a facut sa apara cu atat mai vinovat si sa se indeparteze tot mai mult de visul sau de a deveni prim-ministru si candidat la presedintia Romaniei.

Singura lui speranta a ramas Valer Dorneanu, presedintele CCR, existand posibilitatea ca magistratii de la Curte sa anuleze prevederile legii 90 care spune ca o persoana condamnata definitiv nu poate fi ministru.

Daca majoritatea judecatorilor CCR se va opune, atunci, cu adevarat se poate spune ca Liviu Dragnea a fost izolat politic. In acel moment eu cred ca influenta sa in partid se va prabusi, iar inamicii sai vor iesi la atac.

Primele 111 zile de guvernare PSD-ALDE au fost un calvar pentru orice om interesat de ce se intampla in tara. S-a cascat o prapastie in societate pe care actuala majoritate o adanceste pe zi ce trece. In opinia mea, o schimbare radicala nu va aparea inainte de inceputul anului 2019, iar pana atunci, Guvernul Grindeanu se va tari din remaniere in remaniere pana nu va mai ramane nimic.

Contextul international s-a schimbat mult in 2017 si nu suntem nici la jumatatea anului. Bruxelles-ul va face presiuni tot mai mari asupra Romaniei pentru a se evita o noua criza economica. Viitorul nu suna prea bine nici pentru PSD, dar nici pentru romani.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Grindeanu criza politica, #Liviu Dragnea prim ministru, #Liviu Dragnea CCR Dorneanu , #guvern