Sorin Frunzaverde: Capitalele de regiuni vor fi stabilite prin lege

Joi, 07 Februarie 2013, ora 19:54
2449 citiri
Sorin Frunzaverde: Capitalele de regiuni vor fi stabilite prin lege
Foto: Europaparl

Presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Vest, vicepresedintele PNL, Sorin Frunzaverde, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, referindu-se la proiectul de lege al regionalizarii, ca in ceea ce priveste capitalele de regiuni, acestea vor fi stabilite prin lege.

"In textul proiectului de lege a regionalizarii sunt nominalizate actualele resedinte ale Agentiilor de Dezvoltare Regionala, dar nu neaparat acestea vor fi capitalele de regiuni. Capitala de regiune va fi stabilita prin lege, pentru ca mi se pare deplasat, de exemplu, in Regiunea Nord-Est, capitala sa fie la Piatra Neamt si nu la Iasi. Nu ne arogam, prin acest proiect de lege, dreptul de a stabili capitalele de regiune. Subliniez, acestea se vor stabili prin lege si nu vor fi, neaparat, actualele orase - resedinta ale Agentiilor de dezvoltare regionala. Acesta este apanajul Guvernului, care va stabili in clar acest lucru", a precizat Frunzaverde.

El a mentionat ca, anul trecut, cand s-a constituit noul Consiliu de Dezvoltare Regionala Vest, a solicitat public unor specialisti, sa elaboreze un asemenea proiect de lege, "si pentru faptul ca nu am fost confortabili cu tentativele centraliste, care veneau din partea administratiei centrale in legatura cu un astfel de proiect de lege".

"De cateva zile, acest proiect de lege este public, l-am trimis presedintilor de Consilii judetene, se afla si pe site-ul Consiliului Judetean Caras-Severin si pe cel al Agentiei de Dezvoltare Regionala Vest, iar presa a avut ocazia sa-l vada.

S-au strarnit anumite emotii pe aceasta tema, firesti pana la urma, avand in vedere ca este primul si singurul proiect de acest gen pe care opinia publica poate sa-l urmareasca. Dar, repet, este doar un proiect, un material de studiu. Pana la urma, am respectat ceea ce si Guvernul dorea, respectiv, regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare", a afirmat Sorin Frunzaverde.

In opinia vicepresedintelui PNL, anumiti specialisti, fie din agentiile de dezvoltare regionala, fie din consiliile judetene, "au opinii mai valoroase si mai descentralizante decat unii reprezentanti ai unor guvernari optuze si centraliste".

Sorin Frunzaverde spune ca a fost propus un material de lucru care doreste, in special, descentralizarea administratiei publice, iar chintesenta acestui proiect de lege este ca regiunile, administratiile regionale, vor prelua din atributiile ministerelor, de altfel, cel mai valoros continut pe care legea il ofera.

"In sedinta care s-a desfasurat in luna noiembrie, la Resita, ne-am angajat, prin votul Consiliului de Dezvoltare Regionala Vest, sa propunem cat mai repede un asemenea proiect de lege. Ne e frica de o dezbatere publica? Se clameaza descentralizare si democratie iar aceasta este o forma de descentralizare si democratie", a mai afirmat Sorin Frunzaverde.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#regionalizare Romania, #Sorin Frunzaverde capitale regiuni , #PNL