Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Frunzaverde: Regionalizarea, in 2014 sau 2015, doar cu alegeri directe

Marti, 20 August 2013, ora 08:36
6257 citiri
Frunzaverde: Regionalizarea, in 2014 sau 2015, doar cu alegeri directe

Vicepresedintele PNL Sorin Frunzaverde considera ca regionalizarea se poate realiza cel mai devreme in 2014 sau chiar in primavara lui 2015, dupa referendumul pentru noua Constitutie si doar prin alegerea consiliilor regionale si presedintilor acestora prin vot direct, nu prin votul actualilor alesi locali.

"Regionalizarea se poate face doar in 2014 sau 2015, din cauza intarzierii adoptarii Constitutiei. E posibil ca alegerile pentru consiliile regionale sa se faca odata cu alegerile prezidentiale, daca nu, in primavara lui 2015, in martie-aprilie", a spus presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, pentru Ziare.com.

Pentru varianta organizarii lor odata cu prezidentialele, in toamna lui 2014, Frunzaverde spune ca ar trebui adoptata Constitutia in vara aceluiasi an, cand cvorumul de prezenta pentru validare va fi de 30%. El nu considera fezabila varianta in care regionalizarea se face fara adoptarea Constitutiei, pastrandu-se denumirea de judete pentru regiuni, care vor grupa mai multe judete actuale.

Frunzaverde spune ca vede regionalizarea posibila doar prin alegerea sefilor de regiuni prin vot direct, nu prin alegerea de catre primari, consilieri si sefi de consilii judetene, varianta spre care inclina PSD, si despre care spune ca ar insemna ca sefii de regiuni sunt "numiti".

"Alegerile regionale in 2014 sau 2015 ar fi un test la mijlocul mandatului pentru clasa politica din Romania (...) ar fi si un test pentru USL. Nu spune nimeni ca alegerile regionale ar trebui organizate odata cu alegerile locale, nu e o regula nici in Europa, de obicei se organizeaza la date diferite", a mai comentat liberalul.

Intrebat cum comenteaza declaratia premierului Victor Ponta, care a spus ca 8 regiuni sunt prea putine si ca mai indicate ar fi 10-12, Frunzaverde a spus ca nu o cunoaste si ca premierul ar trebui sa spuna mai intai care va fi geografia acestor regiuni. Vicepresedintele PNL spune ca el ar merge pe varianta cu 8 regiuni.

"Unele regiuni sunt intr-adevar prea mari, ca de exemplu regiunea Nord-Est, din care face parte Iasiul.

Singura varianta care mi se pare potrivita e cea pe care am sustinut-o in primavara, atunci cand am depus proiectul de lege pe regionalizare, e varianta cu 8 regiuni", a comentat Frunzaverde.

Ponta vrea 10-12, Basescu nu crede ca se mai face

"Formula cu cele 8 regiuni de dezvoltare nu este cea mai buna. Cele 8 actuale sunt mult prea mari. Probabil una dintre variantele posibile este 10-12", a declarat vineri Victor Ponta.

Seful Guvernului considera ca "cel mai bun moment pentru referendumul de modificare a Constitutiei este cu primul tur al prezidentialelor", adaugand ca "e o parere strict personala. Decizia in USL o luam pe 31 august".

Vicepremierul Liviu Dragnea ar vrea 8, maximum 9 regiuni administrative, cu sefii de regiuni alesi indirect.

In schimb, seful statului e sceptic ca se va mai realiza regionalizarea.

"Nu cred ca se va face, acest urias de 70% din Parlament si-a aratat limitele, este incapabil sa genereze progres pentru Romania. Reorganizarea administrativa si o Constitutie moderna care sa simplifice institutiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba ca aceasta majoritate uriasa isi poate depasi dimensiunea mica din interiorul majoritatii si lipsa de viziune. Au probat ca nu pot, din pacate, si Romania a pierdut o ocazie extraordinara, pentru ca este foarte putin probabil sa mai ai o majoritate de 70% in urmatoarele cicluri electorale", a afirmat Basescu, la Digi 24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#regionalizare Sorin Frunzaverde, #Frunzaverde regionalizare 2014 2015 , #PNL