Cine se teme, de fapt, de interceptari? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Martie 2012, ora 23:59
9435 citiri
Cine se teme, de fapt, de interceptari? (Opinii)

Sorin Frunzaverde denunta furios statul politienesc care sufoca econimia: "Ne este frica si sa vorbim la telefon, nemaivorbind ca ne punem problema daca ambiental nu suntem ascultati de aproape toata lumea".

Despre ce o vorbi daca ii este frica de interceptare? Si cine este acest "ne"? Politicieni, clietela, corupti? Nu stiu daca banuiala unei anchete DNA este resortul care l-a impins pe Sorin Frunzaverde spre Opozitie, in ideea victimizarii si apoi, dupa alegeri, poate chiar a ingroparii dosarului, dar stiu ca declaratia domniei sale are ceva din disperarea infractorului care nu se mai poate misca in voie si simte ca i se apropie funia de par.

Ca are, ca n-are muste pe caciula, Sorin Frunzaverde a atins, prin trimiterea la statul politienesc, una dintre obsesiile colective ale romanilor. Un politician responsabil nu are voie sa faca asa ceva fara a avea dovezi pentru acuzatia lansata. Are domnia sa dovezi ca au fost facute interceptari ilegale, adica fara mandat de la judecator sau de alta structura in afara SRI? Are dovezi ca vreo asemenea interceptare a fost folosita in alte scopuri decat cele judiciare? Daca are, sa le puna pe masa, daca nu are, ceea ce a facut se numeste manipulare si, avand in vedere tema extrem de sensibila, este de-a dreptul o ticalosie.

Romania nu este un stat politienesc. Dimpotriva, asa zice ca este mai degraba un stat la limita anarhiei, cu autoritati slabe si un grad de conformare voluntara foarte redus. Si asta se vede din trafic, pana la nivelul de colectare a impozitelor sau in orice alt domeniu doriti. Nu avem inhibitii politice. De ce sa interceptezi telefoane ca sa afli ceea ce poti vedea la televizor 24/24, adica injuraturile la adresa oricarui demnitar roman in frunte cu presedintele?

Da, SRI face interceptari telefonice, multe, insa nimeni nu a dovedit pana acum ca ar fi fost vreuna facuta, cel putin de la venirea lui George Maior la conducerea serviciului, fara sa fi existat un mandat legal. De altfel, o interceptare fara mandat nici nu poate fi folosita in instanta.

In plus, sa fim rationali!, nu exista posibilitatea pratica de interceptare a tuturor telefoanelor. Pe langa faptul ca e inutil, e imposibil. In Romania exista 26 de milioane de SIM-uri active, la care se adauga posturile telefonice fixe. Cam de cata tehnica si de cati oameni ar fi nevoie pentru inteceptarea si ascultarea tuturor convorbirilor telefonice concomitente din aceasta tara? Desi ne place sa credem, cochet, contrariul, cei mai multi dintre noi, imensa majoritate, suntem total neinteresanti sub aspectul interceptarilor. Nu e nicio nevoie sa nu ne mai ascundem cat timp nu ne cauta nimeni.

Sorin Frunzaverde sustine ca interceptarile ar sufoca economia. Eu cred ca, dimpotriva, economia este sufocata de coruptia generalizata pe care aceste interceptari o scot la iveala si de coruptii care se tem de interceptari. Sigur ca riscul de a ,,pica pe tehnica", adica de a purta o convorbire cu o persoana interceptata legal si deci de a fi ascultat in cadrul acelei convorbiri, exista, teoretic, pentru fiecare dintre noi. Dar daca discutia nu contine nimic ilegal, nu vad unde este teama. Te temi de interceptare numai daca ceea ce vorbesti nu trebuie aflat de autortiati si nu cred ca este vorba despre reteta de piftie a bunicii.

Eu nu m-am temut niciodata de interceptarea convorbirilor mele. Daca cineva vrea sa-si piarda vremea cu ele, lucru de care, de altfel, ma indoiesc, n-are decat. Cum nu e in ele nimic ilegal, sunt dispusa sa platesc acest eventual pret daca el face parte din lupta impotriva coruptiei si a altor forme de mare criminalitate.

Pentru ca pana la urma aceasta este alegerea, cumva similara cu aceea a americanilor dupa 11 septembrie. Si in SUA combaterea terorismului a impus o serie de masuri interpretate drept restrangeri ale drepturilor cetatenesti, sacronsate in cea mai mare democratie a lumii. Au existat tensiuni, au existat proteste, exista inca, dar pana la urma majoritatea a admis ca unele inconveniente sunt preferabile unei noi tragedii de tip World Trade Center.

La noi este vorba despre incoveniente impuse de combaterea coruptiei si cred ca ele sunt cu mult mai putin daunatoare decat flagelul cu care ne confruntam. Incovenient este, desigur, doar interceptarea legala. Interceptarea ilegala este o alta poveste, constituie infractiune si trebuie pedepsita drastic. Dar infractiunea trebuie dovedita, nu doar invocata pentru a rectiva fobii.

Un stat in care autoritatile folosesc toate mijloacele permise de lege pentru a lupta impotriva infractionalitatii de toate felurile este un stat normal, nu un stat politienesc. Si cu cat mai multi corupti dovediti sau potentiali se vor teme de aceste mijloace legale, cu atat mai bine. Chiar daca SRI va afla si retetele de piftie ale multor bunici.

Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
#interceptari politicieni Romania, #servicii secrete Romania interceptari , #demisie