Sorin Cimpeanu (ALDE): Cunoscand ce stiu acum, mi-ar fi tare frica sa mai fiu ministru al Educatiei - Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 13:10
13228 citiri
Sorin Cimpeanu (ALDE): Cunoscand ce stiu acum, mi-ar fi tare frica sa mai fiu ministru al Educatiei - Interviu video

Fostul ministru al Educatiei Sorin Cimpeanu, candidat pe lista ALDE pentru Camera Deputatilor in Bucuresti, spune ca, daca vreodata ar mai fi pus in situatia de a raspunde cu da sau nu unei oferte de a conduce acelasi portofoliu, s-ar gandi de doua ori inainte sa accepte, pentru ca, stiind ce stie acum, i-ar fi frica.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, prof. univ. Sorin Campeanu a explicat care sunt principalele provocari ale Educatiei: legislatia lipsita de corenta, deficitul de imagine si fianatarea. Fostul ministru a vorbit despre motivul pentru care reformarea programelor scolare pare o misiune imposobila, dar si despre un mare pericol pentru anul scolar viitor.

"Eu, ca absolvent al Colegiului National 'Sfantul Sava', matematica-fizica, inginer de profesie, nu am reusit sa rezolv unele probleme ale fiului meu in clasa a 5-a si a 6-a. Ce rost are sa-i complexam pe acesti copii ca nu pot rezolva aia si aia, cand noi nu stim sa rezolvam?", a afirmat prof. Cimpeanu.

De ce ati facut pasul in politica?

Daca m-ati fi intrebat acum doi ani, va spuneam ca nu am de gand sa fac parte dintr-un partid. Dar in ultima perioada am inteles ca schimbarile majore nu pot fi facute fara sustinere politica.

Sistemul romanesc de educatie se confrunta cu trei categorii de provocari majore. In primul rand, avem un deficit de reglementare coerenta. Avem foarte multe reglementari cu o logica discutabila, contradictorii, inaplicabile.

Ati incercat sa rezolvati problema cat ati fost ministru?

Am incercat. Am fost unul dintre cei 11 ministri ai Educatiei din perioada 2012 - 2016 si am avut un mandat de 11 luni. Lucrurile nu se pot face pe termen scurt si importanta stabilitatii pe o perioada de cel putin 4 ani e covarsitoare.

Care a fost principala reusita a acestui mandat de 11 luni?

Una dintre ele a fost demararea in aprilie 2015 a concursurilor publice pentru ocuparea posturilor in invatamantul preuniversitar, incepand cu inspectorul scolar general pentru fiecare judet pana la director de scoli. Am organizat cinci serii de concursuri.

Cum apreciati modul de organizare a concursului pentru directorii de scoli de anul acesta?

Era nevoie de aceste concursuri pentru a avea mandate de 4 ani si a dezvolta planuri pe termen scurt si mediu. Cat timp directorii erau numiti anual si schimbati anual pe criterii subiective, nu era un lucru de dorit.

Parerea mea este ca testul grila nu este varianta cea mai fericita. Eu, ca inginer, am greutati de intelegere a modului in care verifici abilitatile mangeriale prin proba scrisa.

Revenind la realizari, cresterile salariale din Educatie au fost o alta realizare a mandatului. Erau necesare, desi pledez pentru cresteri salariale diferentiate. Imi doresc cresteri salariale mai degraba la intrarea in sistem, daca ne dorim profesori de calitate.

In urma cu 5 ani aveam in sistem cadre didactice titulare cu varsta de 35 de ani intr-o proportie de 30%, iar acum avem in proportie de 15%. Cifrele sunt un semnal de alarma si trebuie sa luam masuri.

Sunteti pentru salarizare pe criterii de performanta?

Absolut. Desi recunosc ca am sustinut acele cresteri de anul trecut pentru ca am considerat ca nivelul mediul de salarizare este extrem de scazut.

In ultimele zile de mandat am reusit sa reduc prin ordin de ministru numarul comisiilor din scoli de la 40 la maximum 7. Avem de-a face cu o birocratizare excesiva prin care oameni inteleg ca s-ar masura nivelul de performanta.

Si acest ordin de ministru se respecta spre deosebire de altele, cum ar fi cel cu temele, din 1999.

Deci confirmati ca exista acest ordin din 1999 privind temele pentru acasa?

Da. Daca am vorbit despre reglementarea lipsita de coerenta se presupune ca sunt dator sa cunosc actele care reglementeaza educatia.

Si legat de legislatia lipsita de coerenta, este provocarea legata de deficitul pe imagine, frustrant si nedrept pentru ca avem multe realizari in sistemul de educatie, mai avem profesori devotati si onesti.

Ultima categorie de provocari, si ordinea nu e intamplatoare, este legata de lipsa resurselor financiare. Daca am avea astazi 6% din PIB pentru Educatie ma tem ca am avea probleme sa cheltuim eficient resursele financiare.

Anul trecut l-am incheiat cu 3,92% din PIB pentru Educatie, adica 6,23 miliarde de euro. Anul acesta il vom incheia pe 3,74% din PIB, adica 6,36 miliarde de euro. Cum 6% din PIB nu vor putea fi alocati din 2017, ALDE, eu si Consiliul Rectorilor am incercat sa avem un acord cat mai larg asupra unui numar de 4 cresteri succesive rezonabile de 13% anual care in 2020 sa ne duca la 6% din PIB si o dublare a sumei pentru Educatie in valoarea absoluta.

Intrebarea e ce finantam. De ce in 26 de ani niciun ministru, nici dvs deci, nu a reusit sa puna in practica o reala reforma a programelor scolare?

Curriculum-ul trebuie conceput in conformitate cu cele 8 competente cheie pe care nu le-am inventat noi. El trebuie proiectat de profesionisti cu buna credinta si trebuie sa fie dezvoltat pe baza unor planuri cadru. Deci trebuie sa stii intai ce discipline ai, cate ore ii aloci si apoi construiesti curriculum axat pe 8 competente cheie si nu pe transferul de cunostinte.

Cand am venit la minister in decembrie am declansat licitatia pentu manualul de clasa a 3-a care ar fi trebuit sa fie disponibil in septembrie. Au fost intarzieri foarte mari. Ca sa nu se mai intample, in august 2015 am declansat licitatia pentru manualele de clasa a 4-a pentru 15 septembrie 2016. Copiii de clasa a 4-a nu le au. Deci 13-14 luni nu au fost suficiente.

Cat timp nu vom avea o lege a manualului scolar care sa il scoata de sub incidenta legislatiei achizitiilor publice nu se va rezolva problema.

Daca in 2015 aveam curriculum de clasa a 3-a reviziuit, in 2016 pe cel de clasa a 4-a, mergand an pe an ajungem in 2024 cu clasa a XII-a. Am cautat solutia de scurtare a timpului, am gasit-o, a fost uitata.

De curriculum pentru clasa a 9-a nu s-a mai facut vorbire. Pentru curriculum pentru clasele de gimnaziu finalizarea procesului de elaborare se duce la 1 martie 2017. Pe 1 septembrie se vor putea depune ofertele pentru manualele care ar trebui sa existe pe 15 septembrie.

Deci vom arucna in aer manualele de clasa a 5-a fara sa mai putem da vina pe contestatii. Indiferent cine va fi ministru, in clasa a cincea nu vor exista manuale deloc, nu ca vor intarzia.

Cum sunt planurile cadru facute anul acesta?

Numarul minim de ore pe saptamana pentru gimnaziu e crescut cu doua ore, numarul maxim e crescut cu 3 ore la clasa a 7-a si cu 4 ore la clasa a 8-a.

Deci am plecat de la nevoia de a reduce numarul de ore si iata ca l-am crescut. Si plecand de la ideea simplificarii curriculum-ului, sa nu ne trezim la 1 martie cu unul mai sofisticat.

Eu, ca absolvent al Colegiului National "Sfantul Sava", matematica fizica, inginer de profesie, nu am reusit sa rezolv unele probleme ale fiului meu in clasa a 5-a si a 6-a. Ce rost are sa-i complexam pe acesti copii ca nu pot rezolva aia si aia, cand noi nu stim sa rezolvam?

Si care e solutia?

Sa te implici direct si colegial pentru a da coerenta procesului de revizuire. Anul trecut la bacaluareat am stat alaturi de colegii mei pe care i-am rugat sa verifice subiectele. In momentul in care un profesor de matemtica cu experienta il vezi ca scrie - taie, scrie - taie inseamna ca ceva l-a derutat. Si daca deruteaza un profesor cu zeci de ani de experienta, nu cred ca e cazul sa intindem capcane copiilor.

Eu nu sunt expert in stiintele educatiei cum e dl. prof. Mircea Miclea, care mi-ar placea sa sprijine acest proces pentru ca are foarte multe lucruri de spus, dar si fara sa fiu expert imi place sa stiu de unde plecam si unde vrem sa ajungem, in cat timp putem parcurge drumul cu etape intermediare.

Si pe tot traseul trebuie sa te implici, dar cand ai 11 ministri ai Educatiei in 4 ani, fiecare vine cu propriile idei. Daca vreodata as mai fi pus in situatia de a raspunde cu da sau nu unei oferte de fi ministru al Educatiei, cunoscand ce stiu acum, mi-e tare frica.

Cine face alegerea ar trebui sa stie ca in sistemul de educatie finlandez au o regula: de 30 de ani ministrul Educatiei nu se schimba mai devreme de 4 ani, chiar daca se schimba guvernul.

Cea mai trista zona este invatamantul rural. Acolo ce se poate face?

Doar 3% din absolventii scolilor de acolo ajung in invatamantul superior, promovarea la examenele nationale este in medie de 4-5 ori mai mica decat in mediul urban.

Este esentiala dubla specializare, sa poti pregati profesori cu dubla competenta matematica-fizica, chimie-biologie, geografie-istorie, domenii care se pot cupla. Nu poti cupla orice cu orice, dar dubla specializare e esentiala pentru a acoperi necesarul de cadre didactice.

Este nevoie de incurajarea invatamantului profesional, cu forma lui cea mai buna - invatamantul dual, prin parteneriate scoala - agent economic, acolo unde acesta exista.

A aparut recent un studiu privind integritatea in universitatile romanesti. Universitatea pe care o conduceti are o singura stea, este in zona de avarie pentru care se recomanda inchiderea scolilor doctorale. Nu avem nicio universitate de 5 stele in Romania. Cum comentati rezultatele acestui studiu?

Eu sunt foarte mandru de universitatea pe care o conduc, poate sa aiba zero stele, si cu minus, eu raman mandru de ea.

Cum as putea comenta ceva daca nu cunosc metodologia dupa care a fost facuta evaluarea, despre care am inteles ca e megaconfidential. Cunosc doar niste rezultate pe care trebuie sa le credem pe cuvant, poate or fi bune, poate or fi rele, n-am parghii pentru a comenta. Eu si colegii mei am pus la dispozitie tot ceea ce era necesar.

Se pot face multe clasamente, depinde ce parametri iei in calcul, in ce masura sunt asumati si relevanti.

Vi se pare ca nivelul real este mai ridicat decat cel prezentat in studiu? Romania nu are universitati pe locurile fruntase in marile topuri internationale.

Ultima universitate din top 500 are un buget de 30 de ori mai mare decat cel mai mare buget al unei universitati din Romania si de doua ori mai mare decat bugetul invatamantului superior. E o problema de resurse si de perspectiva.

In plus, multe universitati din Romania nici nu si-au propus sa intre in aceste topuri.

Dar vreau sa sesizez un pericol major. Universitatile la care ne uitam cu admiratie au asumat un rol esential la nivelul cercetarii in paralel cu educatia. Exista pericol sa nu se mai ocupe mai nimeni de studenti.

Alergam dupa o productie stiintifica foarte importanta, dar nu ne putem permite sa ne aruncam toate energiile acolo, uitand complet de studenti. Ma intreaba colegii unde se numara lucrul cu studentii, consultatile. Nu se regasesc in standardele CNATCDU, nu se regasesc niciunde. Sunt deficitare si vor fi tot mai deficitare pentru ca tinerii valorosi sunt motivati sa alerge dupa lucrari ISI vizibile international pentru ca in clasamente asta conteaza.

Candidati pentru ALDE, partid care este recunoscut ca principal promotor al discurusului anti-justitie. Nu va deranajeaza asocierea pe liste cu personaje care au probleme penale, precum dl Tariceanu sau dl Chitoiu, aparati de urmarire penala?

Nu este un promotor al discursului antijsutitie, ci este si trebuie sa fie un aparator al drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Nu sunt un fin cunoscator al CV-ului componentilor listelor ALDE, sigur ca e de dorit sa fie cat mai putine astfel de situatii, e necesara o intelepciune in a face diferenta intre cele care au o baza reala, demonstrabila si demonstrata, si care nu.

Nu cred ca daca la nivelul ALDE se pledeaza pentru importanta unei legi a raspunderii magistratilor, asta conduce neaparat la eticheta partid-antijustitie, nu sunt de acord.

Legea raspunderii magistratilor exista.

Eu cunosc reglementarile din Educatie care nu sunt aplicabile si nu au efectele scontate. O fi la fel?

Cum va veti raporta la cererile de ridicare a imunitatii?

Urasc sintagma: eu la asta nu ma pricep, dar parerea mea e ca...

Va pricepeti sau nu, veti vota intr-un fel sau altul.

Sa ajugem in Parlament si vom vedea. Obiectivul meu e sa dau coerenta legislativa reglementarilor din Educatie. Atata stiu. Mai departe vom vedea.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Sorin Campeanu candidat ALDE, #Sorin Cimpeanu ministru Educatie manuale licitatii , #ALDE
Comentarii