Schimbările care au bulversat sistemul de educație, la niciun an de când Sorin Cîmpeanu e ministru

Joi, 15 Iulie 2021, ora 22:30
3828 citiri
Schimbările care au bulversat sistemul de educație, la niciun an de când Sorin Cîmpeanu e ministru
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației FOTO Facebook/ Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a fost numit ministru al Educației în Guvernul Cîțu în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020. De atunci au apărut numeroase schimbări în sistem, unele dintre ele aproape peste noapte.

Cea mai recentă este schimbarea regulilor de concediu de odihnă pentru profesori în plină vacanță. În cazul cadrelor didactice, vacanța este în lunile iulie-august. Potrivit Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021, publicat în Monitorul Oficial la două săptămâni de la aprobare, indemnizația de concediu nu se mai plătește automat după depunerea cererii de concediu cu cel puțin cinci zile înainte de acesta, ci doar după o cerere făcută cu 30 de zile înainte de plecarea în vacanță. Ordinul ministrului Educației a intrat in vigoare marți, 13 iulie.

Modificarea structurii anului școlar

Anul școlar 2020-2021 s-a modificat la sfârșitul lunii martie 2021, când vacanța de primăvară s-a prelungit cu două săptămâni. Era în plan ca și susținerea Evaluării Naționale să fie mutată după Bacalaureat, dar acest lucru nu s-a mai materializat.

Cîmpeanu își argumentase decizia susținând că, dacă nu ar fi acceptat modificarea anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru ce prevedea închiderea școlilor atunci când o localitate intră în carantină și nu când rata de infectare depășește pragul incidenței de 6 la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu a vrut să modifice și structura anului școlar 2021-2022, dar propunerea nu i-a fost acceptată. Mai exact, a susținut că ”suntem printre ultimele țări europene din punct de vedere al duratei cursurilor” și că vacanța de vară ar trebui să fie mai scurtă. Propunerea a fost respinsă, fiind invocată predictibilitatea.

Modificarea regulamentului CNADTCU

Sorin Cîmpeanu vrea să schimbe modul în care sunt verificate suspiciunile privind tezele de doctorat plagiate, doar că mai multe persoane publice acuzate de plagiat ar putea beneficia în urma acestor modificări care sunt contestate de reprezentanții CNADTCU (Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare).

Una dintre schimbările propuse este ca tezele să fie verificate de softurile antiplagiat, iar acest lucru să devină parte integrantă a deciziei de fraudă. În prezent, decizia este luată de profesorii care verifică aceste teze.

Sorin Cîmpeanu a anunțat modificările într-o conferință de presă în 16 iunie, când a menționat și că schimbările au fost agreate de conducerea CNADTCU.

Totuși, atât președintele, cât și unul dintre vicepreședinții CNADTCU, au infirmat aceste informații la o zi după conferința de presă pentru Europa Liberă.

„Eu nu sunt de acord ca tezele să fie analizate numai pe baza softului, pentru că sunt și teze specifice care nu pot fi analizate numai pe baza softului. Pe lângă soft, mai ales la științele socio-umane, trebuie să lucreze foarte mult comisia respectivă”, a declarat președintele CNADTCU, Ioan Aurel Pop, care este și președinte al Academiei Române, pentru sursa citată.

Jurnalista Emilia Șercan a anunțat pe Facebook marți, 13 iulie, că ministerul Educației a pus în dezbatere publică Ordinul de ministru care vizează modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a CNATDCU și a metodologiei de verificare a sesizărilor de plagiat, în ciuda faptului că Consiliul General al CNATDCU le-a respins în totalitate cu 15 voturi "împotrivă" și trei abțineri.

”Cum au fost puse în dezbatere aceste controversate modificări? În cea mai perfidă modalitate posibilă, astfel încât să nu te prinzi dacă intri pe site-ul Ministerului Educației la secțiunea transparență decizională”, a scris Emilia Șercan, care a adăugat că proiectul va rămâne în dezbatere până la sfârșitul lunii.

Modificarea concursului pentru directorii de școli

Concursul pentru directorii de școli 2021 era programat pentru 27 iulie, dar s-a reprogramat pentru 14-15 septembrie. Anunțul oficial a fost făcut în 16 iunie.

“La nivel de calendar: concursul va debuta în data de 14 septembrie, în condițiile în care anul școlar 2021 – 2022 începe pe data de 13 septembrie. În 14 septembrie demarează concursul pentru ocuparea funcțiilor de director în toate școlile din România. În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie vom avea probele de interviu la nivelul fiecărei școli. De asemenea, în perioada 20-22 decembrie vor fi emise deciziile denumire. Numire începând cu data de luni, 10 ianuarie, data la care începe semestrul II al anului școlar 2021-2022”, a declarat Sorin Cîmpeanu în 16 iunie.

Modificarea subiectelor Evaluării Naționale 2021

Sorin Cîmpeanu a anunțat că subiectele la Evaluarea Națională 2021 vor fi adaptate în contextul anului școlar ”atipic” deoarece materia nu a fost parcursă în totalitate. Anunțul a fost făcut în 9 iunie, în condițiile în care prima probă a avut loc în 22 iunie.

"Subiectele vor fi adaptate la specificul acestui an școlar total atipic. Vor fi la fel cum au fost testele de antrenament, cunoscute deja, vor fi conform unei tematici care a fost anunțată în urmă cu trei luni. Gradul de dificultate nu va fi nici mai mare, nici mai mic, dar materia a fost adaptată. Spre deosebire de anul trecut, nu au fost scoase porțiuni compacte din materie, ci colectivele de profesori la disciplinele de examen au făcut efortul de a extrage acele noțiuni pe care le-au considerat mai puțin relevante", a anunțat atunci Sorin Cîmpeanu.

România educată

Klaus Iohannis a lansat miercuri, 14 iulie, raportul final ”România educată”, care a fost asumat de Guvern ca bază pentru crearea unui pachet legislativ în educație.

Cercetătorul Mircea Miclea, profesor de psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și fost ministru al Educației, a explicat pentru Edupedu.ro care sunt principalele ”măsuri greșite” din acest raport.

Printre acestea se numără:

- „Cei care au dat admitere la liceu și au obținut o ofertă de studii își pot ocupa locul confirmat și pot opta pentru a nu participa la Evaluarea Națională”, se arată în document.

”Asta înseamnă că Evaluarea Națională devine facultativă sau opțională; cei mai buni elevi vor da admitere la licee, dacă vor reuși atunci ei nu vor mai participa la Evaluare, deci Evaluarea Națională eventual va rămâne ca un examen pe care îl vor da doar cei care nu au reușit. Ceea ce e o greșeală majoră”, explică Mircea Miclea pentru sursa citată.

- Documentul propune și un Bacalaureat unitar, care să aibă în spate ”un trunchi comun”.

”Asta înseamnă că tu încerci timp de 4 ani să diferențiezi liceele prin ce anume studiază elevii la acele licee, iar în spatele acestei diferențieri stă un proces de orientare în carieră. Adică tu i-ai orientat la ce liceu să meargă, iar apoi îi uniformizezi dând un bacalaureat unitar. La ce bun diferențierea dacă totul e unitar la final?”, comentează Mircea Miclea.

- Raportul elimină de la admiterea la liceu procentul mediei cu care elevii termină gimnaziul.

Mircea Miclea susține că astfel se transmite elevilor mesajul că nu contează ce note obțin și că nimeni nu va ține cont de ele.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sorin cimpeanu ministru, #educatie, #modificare, #an scolar, #evaluare nationala 2021 , #stiri Sorin Cimpeanu