A fi sau a nu fi interimar la MAI - Cine conduce pana la urma Internele, dupa demisia lui Oprea

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 14:18
5113 citiri
A fi sau a nu fi interimar la MAI - Cine conduce pana la urma Internele, dupa demisia lui Oprea
Foto: Ministerul de Interne

La inceputul acestei saptamani am aflat cu totii ca Gabriel Oprea si-a depus oficial demisia din Guvern. Presedintele Iohannis a semnat decretul si l-a numit interimar la Interne pe premierul (tot interimar) Sorin Cimpeanu.

Cu toate acestea, printr-un comunicat, Cimpeanu anunta ca si-a delegat atributiile de ministru interimar de Interne secretarului de stat Ilie Botos.

Existau insa niste probleme in acest caz. Si asta pentru ca Ilie Botos este magistrat, mai exact procuror militar in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte, iar daca ar fi preluat atributiile de ministru, chiar si interimar, s-ar fi aflat in incompatibilitate.

In actuala conducere a Ministerului de Interne exista patru secretari de stat. In comunicatul in care se arata ca Sorin Cimpeanu "si-a delegat atributiile de ministru al Internelor catre Ilie Botos, secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne" nu se explica si de ce a fost ales singurul care este si magistrat.

Generalul magistrat Ilie Botos este procuror militar in cadrul Sectiei parchetelor militare - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a fost detasat la MAI prin Hotararea CSM nr. 209 din 10 martie 2014, pe o perioada de 3 ani, dupa ce, anterior, fusese de asemenea detasat la Cancelaria fostului premier Victor Ponta.

Conform legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, daca ar prelua atributii de ministru fara sa demisioneze din magistratura, asa cum au facut Mona Pivniceru si Robert Cazanciuc, Ilie Botos s-ar afla in incompatibilitate.

De altfel, surse din MAI citate de profit.ro au declarat ca Ilie Botos nu poate accepta propunerea premierului interimar Sorin Cimpeanu, deoarece ii interzice atat statutul de militar, cat si cel de magistrat.

De altfel, pana la ora redactarii acestei stiri in Monitorul Oficial nu a fost publicata decizia premierului interimar Sorin Campeanu de a-si delega atributiile lui Ilie Botos sau altui secretar de stat.

Asa ca Ziare.com a cerut oficial Ministerului de Interne sa precizeze cine conduce in acest moment institutia.

Raspunsul primit la redactie a fost urmatorul: "In urma demisiei domnului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne este condus de un ministru interimar. Prin Decretul Presedintelui Romaniei nr. 823 din 9 noiembrie 2015 viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, interimar este domnul Sorin Campeanu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Cimpeanu ministru interimar Interne, #Ilie Botos secretar stat Interne , #premier interimar
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5