Blejnar, regina razboiului dintre MRU si PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 19:39
4066 citiri
Blejnar, regina razboiului dintre MRU si PDL (Opinii)
Foto: Arhiva

Demisia - demitere a lui Sorin Blejnar din fruntea Fiscului este o poza destul de reusita a ciudatei relatii care s-a cimentat intre premierul Mihai Razvan Ungureanu si Partidul Democrat Liberal.

Exista parca o competitie intre principalul partid al Coalitiei si premier intru reciproca distrugere. O colaborare care ar fi trebuit sa-i salveze pe amandoi s-a transformat intr-o lupta oarba ce-i va distruge deopotriva.

E si greu sa intelegi. MRU fara PDL nu are viitor, asa cum pare tot mai sigur ca PDL nu mai are niciun viitor cu sau fara mana intinsa a premierului. Relatia lor a ajuns un razboi de gherila purtat mereu in umbra, cu imagini vagi scapate in zona vizibila, o confruntare ce pare sa anihileze ambele tabere. Cumva, si unul si celalalt au gresit pasii, au ratat startul si acum e prea tarziu pentru o reconciliere. Timpul nu mai are rabdare cu nimeni.

Daca nu cumva insasi confruntarea in sine nu este chiar scopul ultim si strategia reala a consolidarii reciproce - transmitand astfel o bizara idee ca unul lupta pentru reformare (MRU), iar celalalt (PDL) pentru binele poporului - raca permanenta pe marile teme ale guvernarii dintre cei doi este mai degraba expresia cea mai buna a haosului care patroneaza Romania in ultimii ani.

Teorii au fost lansate din toate unghiurile. Ba MRU este baiatul bun, noul Mesia al tuturor frustratilor intelectuali de dreapta, ba PDL va fi salvat printr-o strategie secreta de acest intelectual reformator (in cel mai rau caz rupand o bucata valoroasa ce merita a fi salvata din acest les revopsit si rebranduit, abandonat de tot mai multi sobolani disperati).

Fata de aceste wishfull thoughts, realitatea este sumbra si amara. Pentru toti. Cand MRU tranteste usa in nasul baronilor hrapareti si flamanzi din PDL, premierul face de ras partidul care totusi il sustine cum-necum la Palatul Victoria. Cand profesorul de istorie se razgandeste si aloca bani din fondul de rezerva al Guvernului in primul rand pentru baroniada pedelista din tara, greii partidului renasc peste cenusa compromisului MRU. Acelasi lucru si cu reintregirile veniturilor bugetarilor.

Insa marea lovitura in randul fanilor indragostiti de "liberalul" pur si incoruptibil care este MRU a venit odata cu noul proiect al Executivului pentru retrocedarile caselor nationalizate. Halucinanta idee care prevede ca victimele nationalizarii comuniste sa fie despagubite cu doar 15% din valoarea bunului la momentul achizitiei, basca pe o perioada cuprinsa intre 10 si 12 ani. Un fel de esalonare a bataii de joc supreme a statului fata de proprietate - un concept fundamental pentru orice politician de dreapta. O lovitura resimtita in plex de toti militantii bunului samaritean MRU.

Momentul nu putea fi ratat de catre PDL. Imediat, in a treia zi de Paste, Voinescu anunta ca partidul sau sustine dreptul la proprietate si crede ca statul, acolo unde se poate, trebuie sa restituie bunurile in natura celor deposedati abuziv in timpul regimului totalitar. O alta mostra din razboiul fara cap si fara coada dintre MRU si PDL. O confruntare din care, oricate alte pareri contrare as auzi, cred ca combatantii au doar de pierdut. Fiecare in parte, aproape in mod egal. Ceea ce este cea mai proasta varianta dintre toate posibile.

Relatia beligeranta il compromite constant, dar sigur pe MRU, iar la PDL cronicizeaza in ritm accelerat boala generalizata. Un razboi in care ambele armate vor pierde, o stare de lose-lose din care cei de pe margine castiga stand cu mainile in san. Blejnar este insa nebunul confruntarii. Regina de serviciu neincoronata a baronilor pedelisti pe care MRU, incercand sa impace si capra si varza, a lasat-o sa se avanseze singura din fruntea ANAF-ului direct la conducerea Departamentului pentru Controlul Marilor Averi.

Un pas mic pentru un om atat de mare, dar inca un punct castigat de PDL in lupta cu aliatul intru anihilarea reciproca - Mihai Razvan Ungureanu. Cine e pasionat de conspiratii si vrea sa inteleaga si mai bine mutarea nebunului de la ANAF sa mediteze o clipa asupra coincidentei ca tot ieri presedintele Basescu a promulgat legea privind confiscarea extinsa a averilor. Pe undeva cele doua si tuspatru se vor intalni magistral.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Sorin Blejnar demitere ANAF, #Mihai Razvan Ungureanu Blejnar, #Blejnar demitere Fisc, #Blejnar control averi , #ANAF