SONDAJ Personajul politic cel mai popular în România. Procentul obținut de PSD dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Luni, 06 Decembrie 2021, ora 10:52
14648 citiri
SONDAJ Personajul politic cel mai popular în România. Procentul obținut de PSD dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Alexandru Rafila și Raed Arafat se situează în poziții fruntașe în clasamentul popularității FOTO Hepta

Reprezentanții grupului de studii socio-comportamentale Avangarde au făcut publice rezultatele unui barometru al opiniei publice realizat în perioada 16-24 noiembrie, la comanda PSD.

Potrivit celei mai recente cercetări de piață, cel mai popular personaj politic din România este Alexandru Rafila.

37% dintre cei care au participat la sondaj au o părere bună despre ministrul Sănătății. Urmează, pe locul 2, Marcel Ciolacu - cu 30%, urmat de Gabriela Firea - cu 27%.

19% dintre cei întrebați au o părere bună despre Nicolae Ciucă.

Președintele Iohannis ocupă poziția 9 în top, cu 17%, în spatele unor personaje precum George Simion.

La coada clasamentului se află Florin Cîțu - cu 5%, iar pe ultimul loc este primarul general al Capitalei, despre care doar 4% dintre repondenți au o părere bună.

82% dintre cei care au răspuns la sondaj cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 7% văd o direcție bună.

Ce partid sau alianță politică ar vota românii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României

40% dintre cei chestionați în această privință au indicat Partidul Social Democrat, iar 17% - PNL. Urmează AUR - cu 15%, iar USR ocupă locul 4, cu 11%.

Cum a evoluat intenția de vot în 2021

Cea mai importantă creștere o înregistrează PSD: în luna ianuarie, 34% dintre români ar fi votat formațiunea, iar în luna noiembrie procentul a ajuns la 40%.

La cealaltă extremă, PNL scade de la 24%, în luna ianuarie, la 17%, în luna noiembrie.

Scăderi în intenția de vot înregistrează și USR PLUS, de la 16% în ianuarie, la 11% în noiembrie.

AUR a înregistrat o creștere de numai un procent, în același interval, de la 14 la 15 la sută, în timp ce la UDMR nu apar modificări, 5 la sută dintre cei întrebați ar vota formațiunea.

Care ar trebui să fie principalele 3 obiective ale noului guvern?

Prioritatea ar trebui să fie combaterea pandemiei, cred 36% dintre cei care au participat la sondaj. 26% au indicat investițiile în sistemul sanitar. Urmează creșterea pensiilor, aleasă de 11% dintre repondenți și abia pe locul 4 investițiile în educație, după cum au considerat 10% dintre români.

România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială reală?

Este întrebarea la care 50% dintre participanții la sondaj au dat un răspuns afirmativ, iar 33 %, unul negativ.

Credeți că ar trebui sa aibă loc alegeri anticipate?

Cei mai mulți, 58%, au respins această idee, în timp ce 26% sunt de părere că ar fi o soluție bună.

Întrebați dacă ar fi o idee bună demararea de către Guvern a unui program pe model

franțuzesc prin care familiile cu mai mulți copii, care plătesc taxe, să poată beneficia de un apartament mai mare decât cel în care locuiesc, 88% dintre români au fost de acord cu ideea.

Cercetarea a fost realizată de Avangarde, la comanda PSD, în intervalul 16.11 - 24.11.2021, în rândul populației adulte neinstituţionalizate a României, pe un eșantion de 906 subiecți, prin interviuri telefonice.

Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Barometrul Opiniei Publice

Barometrul opiniei publice noiembrie 2021

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
În România crește influența serviciilor și a armatei
În România crește influența serviciilor și a armatei
Stabilitatea politică nu e deloc ieftină și afectează grav democrația, după cum rezultă din diferite rapoarte, care arată că puterea devine opacă și justiția e în pericol. O analiză...
#sondaj politic, #Alexandru Rafila, #politicieni, #partide, #alegeri parlamentare, #Raed Arafat, #popularitate politicieni, #sondaj noiembrie 2021 , #sondaj