Obiceiurile proaste ale oamenilor prin care își sabotează singuri somnul. Ce să eviți ca să dormi mai bine

Joi, 01 Septembrie 2022, ora 23:51
219 citiri
Obiceiurile proaste ale oamenilor prin care își sabotează singuri somnul. Ce să eviți ca să dormi mai bine
Ceea ce facem în timpul zilei are un impact major asupra somnului FOTO Unsplash

Foarte multe persoane au probleme cu somnul, fie că este vorba de insomnie, fie de un somn agitat, deloc calitativ. Așa ajung să se întrebe care este problema, fără să realizeze că obiceiurile nesănătoase ale oamenilor sunt adesea inamicul somnului.

Cu alte cuvinte, somnul are o legătură uriașă cu ceea ce faci atunci când ești treaz, potrivit healthline.com.

Obiceiurile prin care îți sabotezi somnul

1. Lumina soarelui și lumina albastră

Este foarte important ca oamenii să își asigure doza zilnică de soare pentru funcționarea normală a ritmului circadian, de care depind somnul și starea de veghe. Lumina soarelui transmite semnale creierului, fie că este timpul să se trezească, fie că este timpul să se pregătească de somn.

”Este recomandat să petreceți cel puțin 30 de minute la soare dimineața și să evitați expunerea la lumina albastră cu două ore înainte de culcare. Lumina albastră nu are impact asupra somnului dacă expunerea are loc în timpul zilei, dar, înainte de culcare, afectează negativ secreția melatoninei, de care avem nevoie ca să adormim”, a declarat Mairav ​​Cohen-Zion, cercetător științific, conform sursei citate.

Cu alte cuvinte, folosirea telefonului seara, înainte de culcare, păcălește organismul că nu este încă ora de culcare.

2. Reprize lungi de somn în timpul zilei

De multe ori avem impresia că un pui de somn în timpul zilei ne ajută să recuperăm orele pierdute noaptea, dar uneori acest obicei face mai mult rău decât bine.

Recomandările arată că un pui de somn trebuie să aibă 15-20 de minute și să aibă loc înainte de ora 15:00. Dacă perioada este mai lungă, corpul are timp să intre în faza de somn adânc, ceea ce înseamnă că există șanse uriașe să nu mai puteți adormi la o oră rezonabilă ulterior, noaptea.

3. Gustări înainte de culcare

Anumite alimente pot avea un impact negativ asupra somnului, mai ales dacă sunt consumate seara. Acestea includ:

  • Ciocolată
  • Zahăr
  • Grăsimi saturate
  • Cafeină

Vestea bună este că exisă și alimente cu un impact pozitiv asupra calității somnului:

  • Nuci
  • Avocado
  • Lapte cu conținut ridicat de grăsime
  • Brânză
  • Iaurt
  • Semințe de chia
  • Pește

Totuși, chiar și acestea ar trebui să fie consumate cu cel puțin două ore înainte de culcare.

4. Temperaturi prea ridicate în dormitor

Este foarte dificil să dormim când este prea cald în cameră. Temperatura corpului crește în mod natural pe măsură ce dormim tot mai adânc. Când deja e prea cald în dormitor, o să avem un somn agitat, marcat de treziri frecvente.

5. Consum de alcool seara

Deși alcoolul ne poate face să adormim mai repede, consumul în exces perturbă ritmul circadian. Are un impact negativ asupra sistemului nervos central, astfel că puteți experimenta treziri frecvente și vise ce par foarte animate, care vă vor perturba.

6. Baie fierbinte înainte de culcare

Mulți oameni cred că o baie fierbinte înainte de culcare ajută, dar în realitate lucrurile stau pe dos deoarece, în acest fel, nu veți face decât să creșteți temperatura corpului.

Ca să adormi, temperatura corpului trebuie să scadă. Asta nu înseamnă că trebuie să vă spălați cu apă rece, dar nici nu trebuie să fie fierbinte.

7. Aportul de vitamine

Anumite vitamine ne ajută în privința somnului, pe când altele dăunează. De exemplu, un studiu din 2018 a arătat că persoanele care au luat vitamina B6 au avut un somn mai odihnitor.

Pe de altă parte, un studiu din 2007 a demonstrat că oamenii care au luat complexe de multivitamine s-au trezit mai des noaptea, au avut insomnii și au avut nevoie de pastile pentru somn.

8. Hidratare

Dacă vă hidratați corespunzător pe tot parcursul zilei, veți dormi mai bine. Concret, dacă ați făcut acest lucru, corpul va fi suficient de hidratat și pe parcursul nopții.

9. Fumat

Atunci când fumați înainte de culcare, organismul va transmite semnale că are nevoie de nicotină inclusiv în somn, drept urmare somnul va fi unul agitat. De asemenea, potrivit unui studiu din 2021, fumatul seara târziu a fost puternic asociat cu insomniile.

10. Exerciții fizice seara

Deși s-a dovedit că exercițiile fizice îmbunătățesc calitatea somnului, momentul zilei în care le faceți poate avea un impact asupra ritmului circadian.

Un studiu din 2019 a demonstrat că, pentru a dormi mai bine, trebuie să faci exerciții fizice fie dimineața la prima oră, fie între 13:00 și 16:00. Pe de altă parte, cei care le-au făcut între 19:00 și 22:00 au adormit considerabil mai târziu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#somn odihnitor, #obiceiuri daunatoare, #somn linistit , #stiri sanatate