Cum îi va sprijini statul pe angajaţii aflaţi în şomaj tehnic în urma sancţionării Rusiei. Anunțul ministrului Muncii

Miercuri, 30 Martie 2022, ora 17:05 1311 citiri
Marius Budăi, ministrul Muncii FOTO: facebook/ Marius Budăi

Guvernul va sprijini firmele care se aprovizionează din Ucraina, Rusia şi Belarus şi care îşi vor reduce producţia dacă nu vor mai putea aduce materie primă din aceste ţări, a declarat, miercuri, 30 martie, Marius Budăi, ministrul Muncii, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"Deocamdată nu există cazuri de firme care au astfel de probleme. Dar vor fi probabil cazuri în care societăţi comerciale, aţi văzut cazul TMK, în care ne-am implicat şi am intervenit să îşi poate lua salariile, dacă intervine vreo problemă pe lanţul de aprovizionare şi nu mai au materie primă, cu siguranţă producţia se reduce, atunci avem nevoie de o protecţie socială", a spus Budăi.

Protecţia socială este şi pentru angajator, şi pentru angajat, a subliniat el.

"Angajatorul este sprijinit să nu facă concedieri. Statul preia o parte din cheltuielile cu angajaţii. Mergem pe acea formă de 75% cum s-a mers şi la pandemie. Ordonanţa de Urgenţă va fi valabilă până la 31 decembrie 2022 şi dacă va fi cazul o vom prelungi", a completat oficialul guvernamental.

"Am început cu Ucraina şi Rusia, dar am aflat că există firme care au relaţii contractuale şi cu Belarus şi am introdus şi această ţară", a mai spus el.

Potrivit lui Budăi, ordonanţa a fost discutată cu mediul de afaceri şi sunt aşteptate ultimele avize.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News