Soldați dintr-o unitate specială din Armata britanică, anchetați pentru crime de război în Siria

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 07:44
1552 citiri
Soldați dintr-o unitate specială din Armata britanică, anchetați pentru crime de război în Siria
Cinci soldaţi în activitate ai Serviciului Aerian Special sunt anchetaţi Foto: Hepta.ro

Cinci soldaţi în activitate ai Serviciului Aerian Special (Special Air Service - SAS), unitate specială a Armatei britanice, sunt anchetaţi în legătură cu un incident care implică acuzaţii de potenţiale crime de război în Siria, în urmă cu mai mulţi ani, transmite BBC.

Aceştia nu au fost arestaţi, dar Unitatea pentru infracţiuni grave din cadrul Apărării investighează cazul.

Un număr de membri ai forţelor speciale britanice au fost desfăşuraţi în Siria în ultimul deceniu în operaţiuni împotriva Statului Islamic (SI).

Ministerul Apărării a declarat că ţine personalul la cele mai înalte standarde şi că ia în serios acuzaţiile de abateri.

"Atunci când este cazul, orice acuzaţii penale sunt transmise poliţiei de serviciu pentru investigaţii", a adăugat un purtător de cuvânt.

Ministerul Apărării nu comentează activităţile forţelor speciale britanice - locul unde se află sau operaţiunile lor.

Însă, potrivit Daily Mail, incidentul analizat se referă la o operaţiune de acum doi ani, care a implicat uciderea unui presupus jihadist.

Citând surse SAS, Mail relatează că o vestă cu bombă amorsată ar fi fost găsită în apropiere, dar suspectul nu o purta când a fost ucis.

Ziarul relatează că soldaţii sunt acuzaţi de superiori că ar fi folosit o forţă excesivă şi că ar fi trebuit să îl aresteze pe bărbat în schimb, în timp ce soldaţii au susţinut că acesta reprezenta o ameninţare şi intenţiona să comită un atac sinucigaş.

Unităţile forţelor speciale au întreprins operaţiuni în Siria de mai mulţi ani.

În 2018, sergentul Matt Tonroe a fost ucis de focuri prietene în timpul unei operaţiuni comune cu unităţi militare americane.

SI, gruparea islamistă extremistă, a devenit cunoscută pe plan internaţional în 2014, când a cucerit mari părţi din Siria şi Irak. Este o organizaţie teroristă interzisă de Marea Britanie şi de alte naţiuni occidentale.

Separat, are loc o anchetă publică privind activităţile SAS în perioada petrecută în Afganistan.

Ancheta independentă referitoare la Afganistan, lansată în urma unor reportaje realizate de BBC şi de alte instituţii media, investighează dacă forţele speciale britanice au ucis civili şi persoane neînarmate în timpul raidurilor de noapte din Afganistan între 2010 şi 2013.

Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#soldati, #armata, #britanica, #anchetati, #crime de razboi, #Siria , #Siria