Cum încearcă să scape de condamnarea pentru crimă un veteran român din Afganistan: „Mă aflam sub influenţa tulburării post-traumatice în urma războiului”

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 03:04
5736 citiri
Cum încearcă să scape de condamnarea pentru crimă un veteran român din Afganistan: „Mă aflam sub influenţa tulburării post-traumatice în urma războiului”
Florin Oprea a cerut revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare FOTO Arhivă

Fostul militar Florin Oprea, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru uciderea iubitei sale, într-un coafor din Titu, a cerut revizuirea sentinței, susținând că suferea de sindromul post-traumatic din cauza războiului din Afganistan.

Printr-o cerere depusă la Tribunalul București, fostul militar Florin Oprea a cerut revizuirea sentinței prin care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crima de la coaforul din Titu, comisă în ianuarie 2018. Veteranul, care a luptat în Afganistan, și-a ucis iubita într-un coafor din Titu după ce a urmărit-o mai multe zile.

De altfel, Alexandra Marin îşi anunţase apropiaţii că este hărţuită de concubinul său, subofiţerul MApN, Florin Oprea, motiv pentru care tatăl ei o însoţea la tot pasul. Chiar şi-aşa, spun rudele, Poliţia nu a luat nicio măsură deşi bărbatul nu a fost la prima tentativă de violenţă atât asupra ei cât şi asupra fostei soţii.

În urma procesului, fostul militar a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare.

Printr-o cerere depusă la Tribunalul București, Oprea a cerut revizuirea sentinței de condamnare susținând că în anul 2021 a primit titlul onorific de „Veteran din teatrele de operaţii” din Afganistan și beneficiază de Legea 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

„Vă rog respectuos să ordonaţi să mi se facă o expertiză medicală psihiatrică într-o instituţie militară de specialitate, în momentul săvârşirii faptei mă aflam sub influenţa tulburării şoc post-traumatice în urma războiului din Afganistan şi nu am beneficiat de expertiză de specialitate.

În acea perioadă apărea pe toate posturile T.V. domnul ministru al apărării din acea vreme şi declara „Că ... militarul era sub influenţa tulburării şoc post-traumatic în urma războiului din Afganistan. Menţionez că domnul procuror acuzator a cerut să mi se aplice art.75 Cod penal Circumstanţe atenuante şi să mi se dea pedeapsa de maxim 12 ani. Vă rog respectuos să-mi aprobaţi revizuirea hotărârii judecătoreşti date în dosarul menţionat mai sus, pedeapsa primită de 25 de ani este o pedeapsă prea aspră în raport cu trecutul meu militar şi civil”, a arătat militarul în cererea de revizuire a sentinței.

Solicitarea a fost respinsă

Judecătorul a arătat că revizuirea este o cale de atac extraodinară, de retractare, prin intermediul căreia pot fi schimbate hotărârile judecătoreşti definitive, ce soluţionează fondul cauzei, care conţin preponderent erori de fapt în cuprinsul acestora.

„Împrejurarea invocată de către revizuent, în sensul că a participat la misiunea din teatrul de operaţii din Afganistan, în perioada 15.07.2012-15.02.2013 era cunoscută de instanţă la momentul pronunţării soluţiei pe fondul cauzei, însă nu fusese emis înscrisul din 19.10.2021, pe care petentul l-a depus la dosar la fila 3. Acesta, dacă ar fi existat la dosar, putea cel mult constitui un înscris în circumstanţiere, care nu era apt să conducă la pronunţarea unei hotărâri diametral opuse celei din dosar”, se arată în sentința de respingere a revizuirii, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#soldat, #Afganistan, #crima, #sentinta, #revizuire , #justitie