Vârstnicii peste 70 de ani vor putea conduce doar în anumite condiții. Reguli noi pentru reducerea accidentelor rutiere

Autor: N.G.
Sambata, 11 Martie 2023, ora 19:52
16607 citiri
Vârstnicii peste 70 de ani vor putea conduce doar în anumite condiții. Reguli noi pentru reducerea accidentelor rutiere
FOTO Arhivă Ziare.com

Persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă, potrivit unei directive care ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană, notează ziarul german Frankfurter Rundschau.

Potrivit proiectului, până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales când se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane și-au pierdut viața pe șosele, dintre care aproape 2.000 în România.

Astfel, UE plănuiește o reformă majoră a permiselor de conducere, care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească siguranța rutieră. Una dintre cerințe: în viitor, permisul de conducere al șoferilor de peste 70 de ani ar trebui să fie verificat la fiecare cinci ani.

De asemenea, valabilitatea permiselor de conducere ar urma să fie modificată. Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma vizează modificarea duratei de valabilitate a permiselor de conducere.

Astfel, acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga UE, în loc de zece ani, cât erau până acum. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi procesată și online.

Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu ar trebui să se mai aplice tuturor persoanelor de peste 70 de ani: persoanele în vârstă vor primi atunci permise de conducere valabile doar cinci ani. Iar acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a aptitudinii seniorilor de a conduce.

Măsura în care se verifică acest lucru ar trebui să fie în continuare o decizie a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre pot, de asemenea, să lase ca, atunci când șoferul își reînnoiește permisul de conducere, să se asigure că este în continuare capabil să conducă.

Conform proiectului, în cazul în care, „în timpul îndeplinirii formalităților”, devine clar că solicitantul nu mai îndeplinește standardele medicale, se poate ordona o examinare medicală. Dacă autoritatea care eliberează permisul de conducere dorește acest lucru, atunci un expert trebuie să îl verifice pe șofer.

Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Pe măsură ce se apropie sezonul estival, este timpul să te pregătești pentru respectarea regulilor esențiale ale etichetei la plajă. Spațiul personal: Încearcă să-l respecți Julie...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#soferi, #varstnici, #reguli, #Uniunea Europeana , #soferi