De ce au refuzat judecătorii să îi restituie permisul unui tată care a condus cu 174 km/h pentru a-și duce fiul la spital. Copilul a murit

Luni, 04 Iulie 2022, ora 03:43
25850 citiri
De ce au refuzat judecătorii să îi restituie permisul unui tată care a condus cu 174 km/h pentru a-și duce fiul la spital. Copilul a murit
Șoferul a fost prins cu 174 km/h într-o zonă în care limita de viteză era de 100 km/h FOTO Poliția Rutieră

Judecătorii au refuzat să îi restituie permisul unui șofer prins conducând cu 174 km/h. Bărbatul a demonstrat în instanță că se grăbea să își ducă la spital fiul, care a și murit ulterior. Chiar dacă amenda a fost transformată în avertisment, sancțiunea suspendării permisului de conducere a fost menținută.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Arad, un șofer amendat și lăsat fără permis după ce a fost prins de Poliție cu 174 de km/h pe o porțiune de drum unde viteza maximă era de 100 km/h a cerut anularea sancțiunii.

În proces, șoferul a invocat starea de necesitate, arătând că e adevărat că a circulat cu depăşirea vitezei legale, însă a făcut-o pentru că, în calitate de agent de pază, trebuia să ajungă de urgenţă la o intervenţie, iar tot atunci soţia îi comunicase că fiul lor în vârstă de 2 ani se simţea rău şi trebuia dus de urgenţă la spital.

Judecătoria Arad a respins cererea de anulare a sancțiunii arătând că „petentul nu a dovedit în niciun fel cele invocate, iar starea de necesitate nu poate fi reţinută pe baza unei simple susţineri”.

Sentința a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Arad. Judecătorii de aici au admis în parte plângerea, transformând amenda în avertisment.

Judecătorii au arătat că pentru intervenția, în calitate de agent de pază, depășirea vitezei nu se justifică. „Chiar dacă ea ar fi reală, nu justifică starea de necesitate şi nu înlătură sau atenuează răspunderea contravenţională a petentului. În atare împrejurare, era necesar să apeleze Sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă la numărul de telefon 112, nu să circule cu atare viteză, punând în pericol pe ceilalţi participanţi la traficul rutier şi fără însemnele prevăzute de codul rutier pentru autovehiculele care circulă în regim de intervenţie”, au arătat judecătorii.

Magistrații Tribunalului Arad au arătat că, având în vedere că „fiul său se simţea rău şi că a fost sunat de soţia sa că acesta trebuie dus la spital, acesta şi decedând ulterior, justifică aplicarea sancţiunii avertismentului”.

Judecătorii au arătat că transformarea amenzii în avertisment nu atrage după sine și anularea sancțiunii complementare (suspendarea permisului de conducere). „Nu se justifică cererea de înlăturare a celei complementare pe perioada specificată, cea din urmă fiind incidentă în mod obligatoriu în situaţia depăşirii limitei maxime de viteză cu mai mult de 50 km/oră, iar instanţele nu sunt în măsură să înlăture sancţiunea complementară”, au arătat judecătorii.

Potrivit magistrațiilor, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 5/2021, pronunţată în recurs în interesul legii, „stipulează fără echivoc că îi este interzis instanţei care soluţionează plângerea să examineze proporţionalitatea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice”. Sentința Tribunalului Arad este definitivă.

Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Sofer, #permis, #viteza, #copil, #bolnav , #justitie