Cum a scăpat de amendă un șofer care circula cu 163 de km/oră pe autostradă. Greșeala făcută de polițistul rutier

Autor: N.G.
Marti, 14 Februarie 2023, ora 06:05
7978 citiri
Cum a scăpat de amendă un șofer care circula cu 163 de km/oră pe autostradă. Greșeala făcută de polițistul rutier
FOTO Arhivă Ziare.com

Modul în care polițiștii rutieri filmează cu aparatul radar autoturismele care circulă pe autostradă face ca, de multe ori, șoferii amendați să câștige foarte simplu procesele.

Este și cazul unui conducător auto care a fost surprins în 6 august 2022 că circula cu o viteză de 163 de kilometri pe autostrada A10, Sebeș – Turda, între Aiud și Alba Iulia. Pe acest tronson viteza maximă de rulare este de 100 de kilometri pe oră, în condițiile în care se mai desfășoară lucrări de către constructorul autostrăzii.

Șoferul a contestat procesul verbal în instanța de judecată și a avut câștig de cauză, tocmai pe motivul că judecătorul nu au putut distinge clar din înregistrarea video pusă la dispoziție de poliție care dintre autoturismele vizate.

”Sub aspectul legalității procesului-verbal, instanța reține că actul sancționator a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor art. 17 din O.G. nr. 2/2001, având în vedere că acesta cuprinde mențiunile obligatorii privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, fapta săvârșită, data comiterii acesteia și semnătura agentului constatator.

În ceea ce priveşte condiţiile prevăzute de art. 16 din O.G. nr. 2/2001, instanţa reţine că nulitatea procesului-verbal pentru nerespectarea uneia dintre aceste condiţii trebuie să fie invocată de petent”, a susținut magistratul de la Judecătoria Alba Iulia.

De asemenea, instanţa susține că procesul-verbal întocmit se bucură de prezumţia de legalitate, temeinicie şi autenticitate, acest fapt fiind în concordanţă cu jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului.

Urmare a vizualizării înregistrării video depusă de către intimat instanța constată că nu se poate observa care autoturism a fost surprins circulând cu viteza de 163 km/h din moment ce inclusiv captura video este total neclară, ulterior derulării imaginilor putând fi identificate trei autoturisme care circulau la acel moment în aceeași zonă și pe același sens de deplasare.

În acest context, instanţa consideră că probele suplimentare prezentate de intimat nu sunt suficiente pentru a răsturna prezumţia de nevinovăţie de care se bucură petentul, aşa încât dubiul care subzistă cu privire la viteza de deplasare a autovehiculului condus de petent poate profita numai acestuia şi justifică reţinerea netemeiniciei actului sancţionator”, se precizează în hotărârea instanței din 30 ianuarie 2022.

O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
O nouă rută de mare viteză în România. Jumătate va avea profil de autostradă, jumătate, de drum expres FOTO
Guvernul a aprobat joi, 28 martie, indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
#Sofer, #autostrada, #viteza, #amenda, #politia rutiera , #amenda