Cum se fentează examenul pentru permisul de șofer profesionist. Numărul de telefon pe care-l afli întâmplător la ghișeu: ”De asta vă întrebam de părăluţe ca să ştiu cât mă costă”

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 03:00
13003 citiri
Cum se fentează examenul pentru permisul de șofer profesionist. Numărul de telefon pe care-l afli întâmplător la ghișeu: ”De asta vă întrebam de părăluţe ca să ştiu cât mă costă”
Examenul pentru șoferii care transportă marfă se fentează pe bani grei FOTO / Poliția de Frontieră

O femeie din Constanța a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată de trafic de influență.

Roxana Apostol a primit bani de la un fost militar pentru a mitui angajați ai Autorității Rutiere Române (ARR) care erau implicați în examenul pentru obținerea permisului de conducere pentru șoferii profesioniști (categoria C) și a certificatelor CPI celor care își doreau să devină transportatori de marfă.

Femeia găsită vinovată nu este angajata niciunei instituții a statului, dar pare să fi făcut parte dintr-o filieră care făcea legătura între șoferi și factori decidenți din ARR, organizatori ai examenelor pentru obținerea permiselor de conducere amintite.

3000 de lei era deranjul pentru ca șoferii să treacă cu bine de examenul de șofer profesionist și să obțină atestatele, respectiv certificatele de pregătire profesională iniţială (CPI), fără ca acesta să îndeplinească toate exigenţele/competenţele impuse de lege. Examenele puteau fi ”aranjate” în centrele de examinare din Tulcea, ”în niciun caz la Constanța” se arată în actul de acuzare.

Cât de greu se obține un atestat de șofer profesionist

În ciuda scandalurilor care au avut în centrul atenției modul în care au fost obținute permise auto de către persoane analfabete, în mai multe județe ale țării (Suceava, Brașov sau Argeș), românii implicați în astfel de afaceri au trecut la nivelul următor. S-au repliat imediat și au făcut aranjamente pentru a facilita obținerea de permise de categoria C, C1 și C1E necesare șoferilor profesioniști din transportul internațional de marfă.

Toți șoferii care au obținut permisul de conducere din categoriile menționate anterior (C, C1 sau C1E) înainte de septembrie 2009 trebuie să susțină un examen în vederea acordării certificatului de calificare profesională continuă, fără de care nu poate fi încadrat drept șofer profesionist și nu poate oferi servicii de transport marfă, nici ca persoană fizică autorizată, nici ca angajat în cadrul unei firme specializate.

Pentru obținerea acestor certificate un șofer trebuie să susțină două probe teoretice și două probe practice:

examen teoretic tip grilă – acest examen pentru care candidații au la dispoziție maxim două ore este format din 100 de întrebări cu variante multiple de răspuns, iar pentru promovare este nevoie de minim 70 de răspunsuri corecte;

rezolvarea a șase studii de caz cu 20 de subpuncte – pentru promovare, candidații trebuie să rezolve corect minim 14 subpuncte într-un timp de maxim două ore.

Doar dacă promovează examenele teoretice, candidatul poate susține probele practice:

examen practic de conducere – în cadrul acestei probe, șoferul care dorește să obțină un certificat CPI va conduce camionul de transport marfă în afara localității, timp de minim 60 de minute, iar dacă este declarat admis la acest examen, poate susține și a doua probă practică;

probă practică ce vizează aptitudinile șoferului de a se ocupa în mod corespunzător de un transport de marfă, în cadrul căreia va trebui să demonstreze capacitatea de a asigura încărcarea autovehiculului cu marfă, aptitudinile pe care le are în încărcarea mărfii cu respectarea regulilor de siguranță, felul în care poate gestiona situațiile de urgență sau capacitatea de a preveni traficul de imigranți.

Examenul este foarte complex și doar șoferii foarte bine pregătiți îl pot lua cu brio. Există însă și alte variante cu mult mai facile, dar costisitoare.

”Erau mai mulţi băieţi care discutau şi m-am dat şi eu lovit”

Un fost militar care a dorit să devină șofer profesionist s-a interesat la un Centrul de Formare Profesională Constanţa, care sunt pașii necesari pentru o astfel de carieră. Bărbatul a declarat că, la începutul lunii octombrie 2022, în timp ce se afla la coadă la ghișeu a aflat de la ceilalți șoferi că ar exista o persoană care poate influența rezultatul examenului contra unor sume de bani. Șoferul a recunoscut că a cerut și el numărul de telefon pe care îl aveau ceilalți candidați, iar a doua zi a stabilit o întâlnire într-o parcare din Constanța cu persoana care-și oferea ajutorul.

A aflat astfel că îl costă 2500 de lei deranjul și 500 de lei taxa de înscriere, dar că numai proba practică, unde participă angajați ai ARR, poate fi ”aranjată” nu și proba teoretică pentru care era nevoie să învețe câteva sute de chestionare în două săptămâni. Omul a acceptat oferta și a bătut palma cu femeia, însă a avut inspirație și a înregistrat audio tot dialogul purtat, în timpul căruia a fost interogat în detaliu despre modul în care a aflat despre acest mic aranjament.

”X: Şi acolo cine v-a zis de noi?

Erau mai mulţi băieţi care discutau şi m-am dat şi eu lovit acolo şi am apelat.

X: A... da? Da unul dintre băieţi avea numărul şi vă ştia şi după nume. Zic dă mă şi mie, eu ştiu ce nevoie voi avea şi l-am luat, că iniţial l-am luat şi am mai aşteptat, că am şi o altă problemă de sănătate. De asta vă întrebam de părăluţe şi de astea, că zic ca să ştiu cât mă costă în total...

……….

Deci nu ştiu cât o să mai meargă şi cu combinaţiile astea să putem ajuta omul. Că noi efectiv vrem să-i ajutăm că toată lumea vrea să plece afară. Că aici mori de foame în ţară.

X: Da, da, da. Probabil că nu doar la nivelul ăsta se face. Se face şi pentru permise, se face şi pentru...: Pentru permise nu mai merge. A mers”, este parte din discuția purtată de fostul militar cu femeia care promisese aranjarea examenului.

Femeia din parcare era doar un intermediar care opera doar o sumă modică, de 150, 200 de lei, restul banilor urmând să ajungă la cea care coordona afacerea și care urma să pună o pilă șoferilor care cotizau pentru un examen mai bland.

Discuția dintre cei doi a ajuns în mâna ofițerilor DGA din Constanța care au organizat un flagrant în data de 20 octombrie. Roxana Apostol și-a recunoscut vina, dar a explicat polițiștilor că ea este doar un simplu intermediar, grosul banilor ajungând la o altă persoană despre care știe că are influență asupra angajaților ARR.

Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Noi complicații în sistemul RO e-Transport: ”Stați să vedeți când încep amenzile și procesele”
Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a anunțat că vrea extinderea listei de bunuri cu risc fiscal ridicat monitorizate prin sistemul RO e-Transport și a publicat miercuri, 17...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#sofer tir, #transport marfa, #transport marfa international, #Permise, #permise auto, #spaga , #soferi