Ziua Unirii sarbatorita cu parade militare si hore. Bucurestenii pot merge la Iasi cu Trenul Unirii

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 07:31
8607 citiri
Ziua Unirii sarbatorita cu parade militare si hore. Bucurestenii pot merge la Iasi cu Trenul Unirii
Foto: Arhiva Facebook/ Ministerul Apararii Nationale

La 24 ianuarie 2018 se implinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

Manifestarile oficiale de Ziua Principatelor Unite din Iasi vor avea loc in Piata Unirii, incepand cu ora 11:00.

"Am trimis invitatii tuturor, dar nu avem foarte multe confirmari. Presedintia va trimite cel putin un consilier prezidential. Din partea Guvernului nu am avut pe cine contacta, pentru ca inca nu avem prim-ministru. Vor fi prezenti senatori, deputati din Iasi si din alte judete, primarul de la Chisinau, alaturi de 300 de cetateni basarabeni. Daca oficialitatile de la Bucuresti vor sa vina, sunt binevenite", a afirmat Mihai Chirica, edilul din Iasi.

La eveniment au confirmat prezenta Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei romane, si ASR Principele Radu, aceasta fiind prima vizita regala in judetele tarii din Anul Centenar 2018, potrivit unui comunicat de presa.

In programul manifestarilor de la Iasi sunt incluse discursuri ale politicienilor, depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militara, dar si Hora Unirii.

Cum a fost sarbatorita Unirea in 1859

Focsani - Imnul National, intonat de Marcel Pavel

La Focsani, manifestarile dedicate Micii Uniri sunt programate sa inceapa la ora 15:20, cu un exercitiu Drill Team, care va fi urmat de un spectacol folcloric. La ora 16:00, va avea loc trecerea in revista a Garzii de Onoare, moment urmat de intonarea imnului national, in interpretarea lui Marcel Pavel, Vlad Mirita si Andrei Lazar.

Ceremoniile se vor incheia cu Hora Unirii si cu retragerea cu torte a militarilor din Garnizoana Focsani, conform programului anuntat de autoritati.

Cum s-a facut Marea Unire? Cu multa, foarte multa suferinta

Alba Iulia - Hora Unirii si spectacol sustinut de elevi

La Alba Iulia, manifestarile se vor desfasura miercuri dimineata in Sala Unirii, unde vor avea loc alocutiuni despre semnificatia istorica a Unirii Principatelor Romane, iar apoi este programat un spectacol.

Manifestarile se vor incheia cu "Hora Unirii" interpretata de Fanfara judetului Alba, in care se vor prinde toti participantii.

La Sebes, Mica Unire va fi sarbatorita printr-un spectacol artistic prezentat de Ansamblul Folcloric "Augustin Bena" al judetului Alba si mai multi solisti.

La finalul spectacolului, participantii sunt invitati la traditionala Hora a Unirii.

Marea Unire de la 1918, subiect de documentar. Care sunt temele abordate in episoade

Galati: La statuia lui Cuza se va dansa Hora Unirii

La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, vor fi depuse flori, se va evoca insemnatatea acestei zile si se va dansa Hora Unirii, in timp ce la Muzeul de Istorie va fi deschisa o expozitie dedicata personalitatilor Unirii Principatelor.

De asemenea, Asociatia Iubesc Galatiul a anuntat ca, de la ora 19:00, 100 de fete din Romania si Republica Moldova vor defila in costume populare, in holul Universitatii Dunarea de Jos.

Arad - Ceremoniile vor dura mai putin de o ora

La Arad, evenimentele organizate de Prefectura de Ziua Principatelor Romane vor dura mai putin de o ora si se vor desfasura doar in Piata Revolutiei, pe platoul din fata Palatului Administrativ. La ora 10:00 va fi intonat imnul, dupa care va avea loc un ceremonial religios sustinut de inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe.

Conform traditiei, de la ora 10:30 cei prezenti vor dansa Hora Unirii.

Timisoara - Ceremonial militar si Hora Unirii

Ziua Unirii Principatelor Romane va fi sarbatorita la Timisoara, miercuri, incepand cu ora 10:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat in fata sediului Inspectoratului de Politie Judetean Timis.

Evenimentul cuprinde o ceremonie militara, organizata de Brigada 18 Cercetare Supraveghere "Decebal" si va continua cu un Te Deum si depuneri de coroane de flori.

Ceremonia militara si religioasa se incheie cu Hora Unirii, la care sunt invitati sa se prinda toti participantii.

24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane: "Sa ne unim si posteritatea ne va binecuvanta!"

Buzau - "Hai sa dam mana cu mana la Muzeul Judetean"

Consiliul Judetean Buzau organizeaza, miercuri, cea de-a treia editie a evenimentului "Hai sa dam mana cu mana la Muzeul Judetean", care isi propune sa aduca in curtea muzeului cat mai multi buzoieni care sa se prinda intr-o Hora a Unirii care sa inconjoare cladirea Muzeului Judetean.

Constanta - Dezbatere organizata de Arhiepiscopie

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Romane, se va organiza o ceremonie militara care va avea loc pe platoul din fata Prefecturii si o conferinta cu tema "Unirea de la 1859 - temei al Marii Uniri din 1918", care va fi sustinuta, printre altii, de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Si in alte orase sunt programate scurte ceremonii.

Cum va fi vremea miercuri, 24 ianuarie, cand romanii sarbatoresc Ziua Unirii Principatelor Romane

CFR introduce Trenul Unirii

Compania de stat CFR Calatori a anuntat marti ca in 24 ianuarie, pe ruta Bucuresti-Iasi, va circula un tren denumit simbolic Trenul Unirii.

Trenul Unirii va fi remorcat de o locomotiva tricolora si va putea fi intampinat de localnici in statiile Ploiesti Sud (06:30), Buzau (07:40), Focsani (08:50), Tecuci (09:30), Barlad (10:25), Vaslui (11:15), Barnova (11:55), Iasi (12:20).

Citeste si Protest in Ziua Unirii: Uniti toti, scapam tara de hoti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#evenimente Ziua Unirii, #program Ziua Unirii tara , #sarbatoare