Ziua Marinei: Programul complet al manifestarilor in perioada 6-15 august

Luni, 06 August 2018, ora 11:08
19684 citiri
Ziua Marinei: Programul complet al manifestarilor in perioada 6-15 august
Foto: Arhiva (Ministerul Apararii)

Ziua Marinei Romane va fi marcata, in premiera, in sapte orase din tara - Constanta, Galati, Mangalia, Tulcea, Braila, Bucuresti si Cernavoda, a anuntat Statul Major al Fortelor Navale Romane.

La evenimente vor participa mii de marinari militari, zeci de nave si numeroase aparate militare de zbor.

Manifestarile dedicate Zilei Marinei Romane au inceput duminica, 5 august, la Galati, cel mai mare port fluvial si maritim al Romaniei, iar evenimentele organizate de Fortele Navale Romane vor continua la Constanta, Mangalia, Tulcea, Braila, Bucuresti si Cernavoda pana miercuri, 15 august, cand este programat, la Constanta, cel mai mare spectacol naval.

Programul complet

Luni, 6 august

Ziua Invatamantului de Marina va fi marcata luni, incepand cu ora 18:00, pe faleza din Constanta, unde reprezentantii institutiilor de invatamant militar de marina vor prezenta ofertele educationale ale Academiei Navale "Mircea cel Batran", Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", Scolii de Aplicatie a Fortelor Navale "Viceamiral Constantin Balescu" si, in premiera, pe cele ale Colegiului National Militar "Alexandru Ioan Cuza".

Publicul prezent se va putea bucura, timp de doua ceasuri, si de muzica marinarilor militari.

Marti, 7 august

Scafandrii militari vor fi prezenti marti, de Ziua Resurselor Marii, intre orele 10:00 si 18:00, in Portul Tomis din Constanta, unde vor organiza un atelier de scufundari pentru 60 de participanti, selectati in urma concursului organizat, in perioada 3 - 5 august, pe pagina oficiala de Facebook a Fortelor Navale Romane.

Seara, in intervalul orar 18:00 - 20:00, reprezentantii Directiei Hidrografice Maritime si cei ai Centrului de Scafandri vor prezenta publicului de pe faleza din Constanta tehnica, armament si echipamente din dotare.

Miercuri, 8 august

Navele Flotilei Fluviale vor fi acostate miercuri in portul din Cernavoda, unde vor putea fi vizitate de catre populatia civila, incepand cu ora 16:00, cu prilejul Zilei Portilor Deschise, iar Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un concert in Piata Centrala a orasului in intervalul orar 17:00 - 19:00.

Joi-vineri, 9-10 august

Turneul formatiei muzicale a Fortelor Navale va continua joi, intre 17:00 si 19:00, la Tulcea, in Piata Mircea cel Batran (Piata Tricolorului), iar vineri, orele 18:00 - 20:00, in statiunea Mamaia, pe itinerariul Piateta Perla - Club Melody.

Sambata, 11 august

Sambata este Ziua Portilor Deschise in porturile militare. Zeci de nave si de ambarcatiuni, armamente si echipamente militare isi vor astepta vizitatorii la Constanta (orele 9:00 - 18:00), la Mangalia si Tulcea (orele 10:00 - 13:00), iar publicul din Braila va putea sa viziteze navele militare acostate in zona falezei Dunarii (Moara Violattos) intre orele 10:00 - 13:00.

La Muzeul National al Marinei Romane din Constanta, intrarea va fi libera intre orele 9:00 - 17:00, sambata, 11 august, si miercuri, 15 august.

Cercul Militar Mangalia va fi sambata, 11 august, ora 19:00, gazda unui eveniment inedit, intitulat "140 de ani - Omagiu de neuitare". Reprezentantii Asociatiei Ofiterilor si Sergentilor din Bulgaria, Filiala Shabla, vor preda reprezentantilor Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere din Romania, Filiala Mangalia, o urna cu pamant de pe campurile de lupta de la Plevna, Grivita si Pordim, unde s-au jertfit mii de romani si bulgari in razboiul din perioada 1877-1878, fiind aduse in atentia publicului aspectele importante ale Razboiului de Independenta.

Duminica, 12 august

La Galati, navele militare fluviale vor participa duminica, 12 august, in intervalul orar 9:00 - 13:00, la Ziua Portilor Deschise, organizata pe faleza municipiului, iar la Bucuresti, in aceeasi zi, in Parcul Regele Mihai I (Parcul Herastrau), intre orele 15:00 - 18:00, va avea loc un concert al Muzicii Militare a Fortelor Navale.

Luni, 13 august

Repetitiile generale pentru cel mai mare spectacol naval din Romania vor avea loc, concomitent, luni, 13 august, orele 10:00 - 12:30, in orasele Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea.

Mii de marinari, zeci de nave si de aeronave militare isi vor sincroniza actiunile, pentru a prezenta publicului larg spectacolul naval din data de 15 august.

Tot luni, 13 august, de la ora 8:00, va fi organizata pe faleza din Constanta o ceremonie militara pentru acordarea Drapelului de Lupta Batalionului de Sprijin al Fortelor Navale "Ovidius", dupa care vor fi acordate, din partea conducerii Ministerului Apararii Nationale, distinctii si medalii militare.

Marti, 14 august

La fel ca in fiecare an, de Ziua Recunostintei, marinarii militari vor participa marti, 14 august, incepand cu ora 8:30, la ceremonia militara si religioasa organizata in memoria eroilor militari la Monumentul Marinarilor de pe faleza din Constanta.

Miercuri, 15 august

Exercitiul Naval Fortele Navale Romane 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, intre orele 10:00 - 12:30, la Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea.

Activitatile specifice vor continua, intre orele 13:00 - 15:00, in Portul Tomis din Constanta, unde marinarii militari vor organiza jocuri si concursuri traditionale marinaresti.

Ziua se va incheia cu concertul Muzicii Militare a Fortelor Navale, sustinut pe faleza din Constanta, incepand cu ora 20:00, iar marinarii militari se vor retrage cu torte, in intervalul orar 21:00 - 23:00, in orasele Constanta si Mangalia.

Ziua Marinei Romane a fost organizata pentru prima data in anul 1902, la Constanta, la data de 15 august, cu prilejul sarbatoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar in anul 2009 aceasta zi a fost declarata sarbatoare nationala.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Ziua Marinei 2018 program evenimente , #sarbatoare