Zeci de romani mor din cauza gripei, ministrul spune ca "suntem in limitele asteptate". Explicatia "deceselor asteptate"

Joi, 22 Februarie 2018, ora 16:51
4534 citiri
Zeci de romani mor din cauza gripei, ministrul spune ca "suntem in limitele asteptate". Explicatia "deceselor asteptate"
Foto: Arhiva Pixabay

Aproape 135.000 de romani cu viroze respiratorii sau gripa, cu peste 51% mai multi decat anul trecut in aceasta perioada. 1.358 de imbolnaviri saptamana trecuta, fata de 97 de cazuri in aceeasi perioada a anului trecut. 48 de bolnavi de gripa au murit pana acum, fata de 27 de decese inregistrate in tot sezonul trecut.

Acestea sunt cifrele facute publice joi de Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Pusa fata in fata cu ele, Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a declarat ca "in niciun caz" nu va fi declarata epidemie de gripa, pentru ca decesele, desi multe si regretabile, sunt "in limitele asteptate".

"Este un numar mare de decese, dar nu este peste nivelul pe care specialistii l-au prognozat. Din aceasta saptamana, numarul cazurilor va fi in scadere, deci nu putem vorbi de declararea unei epidemii, nu a fost vorba niciodata. Abia acum 2 saptamani s-a depasit nivelul minim prognozat. Nivelul maxim nu a fost atins niciodata in aceasta perioada. Este, intr-adevar, trist ca au murit totusi 47 de oameni (ulterior a fost anuntat inca un deces - n.red.), dar suntem in limitele asteptate", a spus Pintea.

Ce inseamna "limitele asteptate" si care e prognoza deceselor?

Am vrut sa aflam la ce se refera ministrul si care sunt acele cifre din dosarele autoritatilor in functie de care se ingrijoreaza sau nu.

"E o crestere usoara a numarului de cazuri fata de saptamana trecuta, doar cu 4,4%. De saptamana viitoare o sa inceapa sa scada sau o sa fie la acelasi nivel cel mult. OMS-ul face evaluari in care pune mai multi parametri - populatia unei tari, dimensiunile, gradul de acoperire vaccinala... In Romania sunt mai multe decese decat anul trecut, dar nu s-a schimbat ordinul de marime.

Daca ar fi o crestere brusca a numarului de cazuri, sa fie sute de cazuri, Doamne fereste!, atunci sigur ca-ti pui niste probleme.

Dar la o circulatie a virusului cum este cea din acest an, ceva mai mare decat anul trecut, raportat la acest numar de cazuri de viroze si de gripa, nu e un numar mult mai mare de decese, pentru ca avem cu 51% mai multe cazuri de viroze respiratorii. Daca aplicam acelasi parametru la numarul de decese, nu sunt intr-o zona neasteptata.

De aia se spune ca numarul de decese... el nu este asteptat, nu asteapta nimeni sa moara lumea. Se stabileste o marja. Daca am spune ca am avut cu 50% mai multe cazuri si cu 300% mai multe decese, atunci iti pui niste probleme, dar daca ai cu 50% mai multe cazuri si cu 50% mai multe decese, atunci este 'asteptat', adica nu e neobisnuit. Diferentele mari fata de sezonul trecut sunt cauzate de faptul ca in sezonul trecut in aceasta perioada deja curba incepuse sa scada. E decalat sezonul cu 2-3 saptamani", a explicat pentru Ziare.com prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Iata care era situatia saptamana trecuta si cand s-ar pune problema unei epidemii

Suntem in plin sezon de gripa: Ce masuri au fost luate si cum ne putem proteja

De ce a lovit mai puternic gripa?

Totusi, de ce aceste cifre in acest sezon de gripa? Sunt virusurile mai agresive, imunitatea oamenilor mai scazuta? Dr. Rafila spune ca vaccinarea este solutia pentru imunizare si schimbarea mentalitatilor - atunci cand sunt impuse reguli, sa fie respectate si de autoritati, si de cetateni.

"Peste tot se intampla, nu e doar in Romania problema asta, asta e gripa din nefericire. N-avem ce sa facem, exista tratamente, dar de multe ori, atunci cand incepe tratamentul, deja evolueaza de cateva zile, consecintele sunt cateodata nefaste. Intarirea imunitatii nu se poate face specific decat prin vaccinare.

Singura solutie e sa ne vaccinam in numar cat mai mare. Noi ne-am vaccinat 5% din populatie. Sunt tari care isi vaccineaza 50-60-70% din populatie anual. In Europa cel mai bine performeaza Olanda. Noi cu 5%... Ar trebui sa avem minim 15-20% din populatie vaccinata", ne-a declarat Rafila.

Totusi, desi cazurile de imbolnaviri si decese sunt cu mult mai multe decat anul trecut, numarul de persoane vaccinate e aproape dublu.

Sezonul trecut au fost 500.000 de doze de vaccin puse la dispozitie de minister, si in jur de 150.000 pe piata privata, deci 650.000. Anul acesta, MS a oferit un milion de doze, plus tot asa, cca. 150.000 pe piata privata, deci putin peste un milion.

Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile a anuntat ca pana la data de 18 februarie au fost vaccinate in sistemul public 951.895 de persoane din grupele la risc (gravide, persoanele peste 65 de ani, copiii intre 6 luni si 5 ani, bolnavi cronici, persoane care locuiesc cu sau asigura servicii de ingrijire persoanelor la risc).

Ministerul Sanatatii a dispus mai multe masuri pentru prevenirea raspandirii virusului gripal - triaj in scoli si gradinite, carantina in spitale. Doar ca presa a relatat multe cazuri in care aceste reguli sunt incalcalte.

"Alte masuri nu se pot lua decat cele de care s-a discutat, de prevenire nespecifice, spalat pe maini, masti, limitarea accesului in unitati de ingrijiri medicale. Cei care conduc unitatile respective trebuie sa poata sa le si aplice. Trebuie sa ne obisnuim ca atunci cand exista niste reguli sa le respectam", ne-a mai declarat Rafila.

Am vrut sa stim si daca iarna atipica a contribuit la inmultirea cazurilor de imbolnavire.

"E o discutie, dar in alte tari nu au fost ierni atipice, inclusiv in SUA, chiar a fost o iarna foarte grea, adevarata, si au avut o circulatie intensa de virusuri si ei au avut destul de multe decese, in conditiile in care isi vaccineaza in procent mult mai mare populatia", a conchis Rafila.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#morti gripa Romania 2017 2018, #epidemie gripa Romania , #gripa