Zece luni de la primul caz pozitiv de COVID-19 depistat in Romania. Cine a fost pacientul considerat "zero"

Vineri, 25 Decembrie 2020, ora 09:48 3220 citiri
FOTO: Spitalul Militar Carol Davila, Bucuresti/Facebook

Vaccinul impotriva COVID-19 intra in tara vineri, 25 decembrie, la exact 10 luni de la depistarea primului roman confirmat cu SARS-CoV-2. Romania a trecut in acest timp prin incertitudini, boala, temeri si moarte, iar vaccinul este vazut ca speranta ce pune capat unei pandemii ce a pus intreaga societate la incercare.

Era 26 februarie cand, in toiul noptii, ministrul Sanatatii de atunci, Victor Costache, impreuna cu Nelu Tataru si Raed Arafat, atunci secretari de stat, au anuntat diagnosticarea primului caz de COVID-19 in Romania. Era vorba de un tanar de 25 de ani, din Prigoria, judetul Gorj, caz contact cu "pacientul zero", un italian care venise in interes de afaceri in Romania.

In prezent, in Romania sunt peste 600.000 de oameni care au trecut prin boala si aproape 15.000 de decese. In continuare cele mai grave probleme sunt la ATI, unde, desi s-a marit numarul de paturi, sunt insuficiente pentru cei care ajung la spital in stare grava.

Acum, in prima zi de Craciun, sunt asteptate TIR-urile cu primele 10.000 de doze de vaccin, transa simbolica. Duminica incepe vaccinarea primelor 4.500 de cadre medicale in prima doza si rapel. La nivelul judetului Caras-Severin s-au aratat deschisi spre vaccinare 80% dintre angajatii din sistemul sanitar si din cel de asistenta sociala.

Raed Arafat si Valeriu Gheorghita au plecat cu avionul la Arad sa intampine TIR-ul care aduce primele doze de vaccin anti-COVID

Marile urgente din Justitie, mostenite de la guvernarea PSD: desfiintarea Sectiei Speciale, reforma Inspectiei Judiciare si riscurile unei crize de personal in sistem

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com