Vom avea salariul minim diferentiat - Guvernul mai urmeaza sa decida de cand si care va fi valoarea

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:12 10147 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa definitia de salariu minim diferentiat.

Urmeaza ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar apoi Executivul va adopta o hotarare in care vor fi mentionate sumele si momentul de la care OUG intra in vigoare.

"Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Una dintre modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca.

Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.

Ordonanta de urgenta nu s-a aflat pe ordinea de zi a Guvernului, intrand pe ordinea de zi suplimentara.

La finalul saptamanii trecute, Ministerul Muncii a trimis spre avizare interministeriala, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede introducerea unui salariu minim diferentiat in functie de vechime si de studii, au declarat, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

Potrivit acestora, salariul minim brut va creste de la 1.900 de lei pe luna la 2.080 de lei pe luna, iar pentru persoanele cu studii superioare si pentru cele cu minimum 15 ani vechime, salariul minim brut creste la 2.350 de lei pe luna.

Initial, Guvernul a spus ca salariul minim va creste incepand cu 1 ianuarie 2019, iar apoi a anuntat ca majorarea va avea loc de la 1 noiembrie.

Dupa ce mediul de afaceri a criticat decizia, aratand ca sunt companii care nu isi permit sa faca aceasta majorare de pe o zi pe alta si, mai ales, la sfarsit de an, Guvernul s-a razgandit si a stabilit sa creasca salariul minim de la 1 decembrie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News