Vocea strazii: Tineti post?

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 11:36
5648 citiri
Vocea strazii: Tineti post?

Pe 15 noiembrie, romanii ortodocsi au intrat in postul Craciunului, o perioada in care trebuie sa se roage mai mult decat de obicei si sa se abtina de la lucrurile care le incanta simturile: mancarea buna si placerile trupesti.

Pentru a vedea daca romanii mai tin post, ce obisnuiesc ei sa faca si sa manance in cele 40 de zile de zile de dinainte de Craciun sau ce inteleg ei prin aceasta perioada, Ziare.com a mers pe strada si a stat de vorba cu oamenii.

Exact asa cum era de asteptat, tinerii sunt straini de obiceiul postitului. Unii s-au plans ca mancarea de post este scumpa, altii sustin ca nu postesc pentru nu le permite sanatatea. Totusi, in viziunea lor, un lucru este cert: odata cu inaintarea in varsta, dispar si ispitele trupesti.

Daca omul nu se abate de la cele zece porunci, atunci nu trebuie sa tina posturile

Tineti post?

E bine de tinut post pentru ca asa avem legatura cu divinitatea, cu Iisus, se spune. Altfel, fiecare face cum crede si cum are nevoie. Daca simte ca are nevoie, il tine, daca simte ca este in regula asa cum este, daca omul e corect si nu face lucruri grave, daca nu se abate de la cele zece porunci, atunci nu trebuie neaparat sa tina posturile. Dar daca are nevoie sa-si curete sufletul...

Deci asta-i scopul postului, nu?

Omul il tine pentru ca isi curata sufletul lui, dar e si o detoxifiere, pe de alta parte. Dar mai intai de toate e sufletul, spiritul omului, care trebuie curatat. Atunci iesim la lumina.

Ce alimente mancati cand tineti post?

Se spune ca carnea este principala de la care trebuie sa ne abtinem, pentru ca are sange. Animalul sau pasarea este, pana la urma, tot o fiinta si Dumnezeu nu le-a lasat ca sa le consumam noi. Un post sever ar fi un post negru, care ar fi cum il tin calugarii sau cei de la manastiri. Sa nu mananci deloc sau sa mananci dupa asfintitul soarelui. Sau unii spun ca dupa ora trei sau dupa ora sase. Un post echilibrat ar fi pe baza de fructe si legume, fara oua, lapte si carne.

Totusi, in perioada asta e mai greu cu legumele. A venit frigul...

Sunt pe piata. La piata daca omul ajunge si daca are timp sa faca poate sa ia. Are din ce. Daca are timp, omul poate sa-si faca salata, ca e varza, sunt legume, sunt mere, sunt la ora asta pe piata destule cu care se poate tine post. Dar nu e totul numai mancarea. E si curatenia sufleteasca.

In afara de mancarea buna, ce alte tentatii mai sunt?

In post sunt oprite si relatiile intime, chiar si intre cei casatoriti. Si acolo trebuie abtinere. Daca vrei sa schimbi ceva, atunci schimbi cu totul si te opresti de la multe. Si mai putine vorbe, mai putina barfa, fiecare sa-si vada de viata lui. Cand omul e mai curat nu mai are rautati si nu il mai intereseaza de altul.

Eu nu cred in popa, preotii de astazi sunt niste afaceristi

Tineti post?

Nu prea mai tin asa des. Noi, batranii, mancam ce avem. Mancarea de post e mai scumpa decat asta de dulce.

Totusi, in perioadele in care tineti post, ce mancati?

Io stiu, ce-a iesit acuma. Ba una, ba alta, ca pe vremea mea nu erau atatea. Si chiar daca era, cand iti dadea cineva mancare cu soia, era... Aoleu, a facut, a dres. Acuma mancam fasole, cartofi, pateu dintr-asta vegetal si mai multe. Daca stai sa te gandesti, nici peste nu mai e peste de care era altadata.

Mai ales asta care-i adus de nu stiu unde. Pangratis (Pangasius - n.red.) sau cum dracu il cheama... Am luat eu odata si n-am gasit o bucatica. S-a descompus tot. A ramas numai gustul ala de peste, de-mi era si sila sa-l mananc.

Va vine greu sa tineti post?

Nu, ca nu tin obligat. Daca vreau tin, daca nu, nu.

Ce alte lucruri mai sunt interzise in post in afara de mancarea de dulce?

Hmm... Mai multe! Sa nu injuri, sa nu bati, sa nu faci sex. Eee, dar noi la anii astia... Vorbim de astia mai tineri. Tentatii din astea mai... Dar pentru mine a trecut perioada. Nu mai e!

Ce se urmareste prin post?

Se zice ca iertarea pacatelor. Asa se zice, dar cine poate sa stie? Are cineva garantie ca daca eu tin post, toate posturile, si cine stie ce oi fi facut eu in viata mea, ca nu exista om pe pamant sa nu greseasca. Sunt persoane care tin ca "vai de mine", le iarta Dumnezeu ce a facut in viata.

Eu nu cred in popa, eu nu ma duc la biserica, chiar daca ma trag din familie de preoti. Preotii care sunt in zilele astea sunt afaceristi. Dumnezeu exista oriunde si oricum, in gandul tau, si-n pasul care-l pui, tot Dumnezeu conduce.

In viata mea n-am baut, n-am furat. Eh, oi mai fi facut si eu alte pacate, ca orice om, dar asa, niste lucruri din astea, sa omor pe cineva, sa fac rau, nu.

Nu se mai tine post, traim momente groaznice, ne-am degradat

Reusiti sa tineti post?

Nu prea tin. Nu se mai tine. Cert este ca situatia este foarte grea, groaznica. Traim momente groaznice. Tara se prabuseste sub privirile noastre. Nu avem scapare.

Care credeti ca este motivul pentru care lumea nu mai tine post?

S-a pierdut credinta. S-a pierdut credinta mult. Nu e cum a fost.

Cand erati tanar tineati post?

Am tinut tot timpul. Fac parte dintr-o familie de 11 frati si postul era sfant in casa la noi, dar acum ne-am degradat. Am pierdut credinta, ne-am ratacit. Efectiv ne-am ratacit.

De ce credeti ca ne-am ratacit?

Conjunctura asta economica total nefavorabila pentru noi, pentru cei multi, ne-a facut sa ne pierdem credinta.

Ce rol credeti ca are postul?

In afara de credinta, sa stiti ca postul e un prilej de a-ti realiza o sanatate mai durabila. Dezintoxicarea organismului. Te simti mai bine cand tii post, nu ca la noi. Renunti la carne si te indrepti undeva, asa... Intr-o speranta. Iti creeaza o speranta.

Cand a fost ultima oara cand ati tinut post?

Am tinut post multi ani. Cred ca incepand de anul trecut nu am mai reusit sa-l mai tin. Pentru ca sunt operat si e greu.

Nu trebuie sa te tii de nebunii, sa iti gasesti un amant prin parc si sa faci dragoste cu el in post

Tineti post?

Tin, pentru ca n-am ce manca. Vinerea si miercurea se tine post. Iar cand e posturi mari, tot vinerea si miercurea tiu, nu-l tiu tot. Si tiu in saptamana cand e Craciunul sau Pastele. Preotul spune asa: omul care sufera de ceva, e bolnav, nu-i nevoie sa tie post. Sa manance daca are nevoie de lapte, daca are nevoie de branza, de oua, sa manance.

Sunt mai scumpe alimentele de post decat cele de dulce?

Toate sunt scumpe. Pai luam cartofi cu 2,50 lei? Inainte luam cu 1,50, cu un leu. Fasolea era cea mai ieftina, acum e zece lei. Acuma nu iti mai da mana, ca e toate scumpe. Si eu am pensia de 600 si ma trezesc apoi ca nu mai am bani.

Si ce mancati in perioada asta?

Pai ce sa mananc? Imi fac niste cartofi, un fel de ghiveci la cuptor. Imi fac o ciorba de zarzavaturi. Si mananc.

Stiti ce alte lucruri trebuie sa facem in post?

Sa fii tu stapan pe tine, sa nu barfesti pe altul si daca esti mai tanara, chiar mai batrana, daca ai in cap nebunii, sa nu te duci sa iei barbati, sa-ti gasesti un amant prin parc, sa te indragostesti de el, sa faci dragoste in post.

Si in restul anului?

Restul le faci cand poti. Si cand iti vine aia... Sa faci. Ca si dragostea se duce odata.

I-ati invatat pe copii si pe nepoti sa tina post?

Treaba lor, se-nvata ei, chiar daca eu i-am invatat si le spun. Ei nu stiu ce spun. Eu stau singura. Fiecare cu treaba lui. Eu ma gospodaresc asa cum stiu eu, la banii mei. Cand n-am, mananc de post, cand am, mananc de dulce.

Care credeti ca este rolul postului?

Noi, astia batrani, ne gandim sa ne aduca sanatate, sa ne aduca bucurii, sa ne bucuram de nepoti, de copii. Eu ma bucur foarte mult de natura, de verdeata. Chiar de e ziua de lucru: te-ai dus o ora, doua, te-ai plimbat prin parc dimineata, te-ai dus si dupa masa. Si e alta viata.

E vina jigodiilor care ne conduc ca ne-am pierdut credinta

Tineti post?

Iau medicamente si n-am cum sa-l tin.

In tinerete ati postit?

Cat s-a putut.

Considerati ca mancarea de post este mai scumpa?

Ba da, clar, mai scumpa si mai proasta. Are foarte multe ingrediente, foarte multi coloranti.

Care credeti ca este rolul postului?

Curatirea organismului de toxice.

Si spiritual?

Spriritual nu trebuie numai in perioada postului. Adica spiritual trebuie sa fie permanent. Sa ai un comportament demn si sa stii cum trebuie si cand trebuie sa refulezi.

Adica?

Adica mai putin scandal, mai multa intelegere. Ce le trebuie si jigodiilor care sunt acuma la putere.

Credeti ca e vina lor ca ne-am pierdut credinta?

Mie la suta.

Cum trebuie sa ne comportam in post?

Trebuie sa fii cat mai calm si sa nu debitezi multe prostii. Si alte lucruri care vin de la sine.

Cum ar fi?

Cum ar fi: in momentul in care stii sa te comporti nu mai ai scandal. Trebuie sa fii intelegator cu cei in jurul carora iti desfasori activitatea.

Pe copii i-ati invatat sa tina post?

Acuma nu mai am niciunul langa mine, toti sunt plecati, dar da. Si eu stiu ca acolo unde ei sunt, mentin. Si sarbatorile, si sistemul religios.

Mergeti duminica la biserica?

Nu intotdeauna. In general, doar de sarbatori. Asta e...

Citeste si Ispitele din postul Craciunului: De la poftele trupesti la crenvurstii din carne

Postul Craciunului a inceput in data de 15 noiembrie si dureaza 40 de zile. In aceasta perioada, credinciosilor li se recomanda sa evite alimentele de origine animala (carne, oua, lapte, branza), iar miercurea si vinerea nu se gateste cu untdelemn si nici nu se consuma vin. Acest post este considerat unul destul de usor, avand in vedere ca are foarte multe zile cu dezlegare la peste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#post Craciun romani, #vocea strazii obiceiuri postit , #romani