Vocea strazii: Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 09:28
8046 citiri
Vocea strazii: Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

In urma cu cateva sapatamani, un nou scandal a acaparat atentia opiniei publice: situatia dezastruoasa a Spitalului Judetean Ploiesti, unde din cauza subfinantarii, medicii se plang ca au ajuns sa faca malpraxis cu buna-stiinta.

Pentru a vedea ce cred romanii despre sistemul sanitar romanesc, Ziare.com a mers pe strada si a stat de vorba cu cetatenii. Astfel, am aflat ca unii au incredere in medici, dar considera ca este bine sa le dea si "mici atentii", in vreme ce altii ii considera pe cei din sistem "niste hoti".

Cum mine au vorbit urat doctorii cand nu le-am dat bani. Sunt toti niste hoti

Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

Foarte prost, pentru ca daca m-am dus sa ma consulte genital, mi-a spus doamna doctor: "Da ce vrei dumneata la 70 de ani?". M-a programat peste o luna, ca asa-i la noi. Ii zic: "Ma doare pe aici, nu stiu ce ma doare, ca nu sunt medic si nu veneam la dumneavoastra daca stiam ce ma doare". Si a venit o alta doamna mai in varsta ca mine, i-a pus 500 pe masa - 50 de lei, asa cum e acum, i-a pus si 10 lei la asistenta in buzunar.

Eu n-am avut de unde, eu sunt saraca, eu traiesc dintr-o amarata de pensie. Si sa tin si casa, si toate alea... N-am de unde. Cu mine a vorbit foarte urat, dar cu doamna aceea a vorbit foarte frumos. Aia ii daduse ceva - bani, ca doar in ochii mei i-a dat. Si eu daca nu i-am dat nimic, a zis: "Nu ma intereseaza ca pe tine te doare". Si i-am zis: "Doamna doctor, dar eu nu am venit degeaba aici, eu am venit ca ma doare". Mai si spun nenorocitii astia ai nostri ca "mergeti la medic macar de doua ori pe an"...

Care credeti ca sunt cele mai mari probleme din sistem?

Toate sunt. De la mic la mare si de la mare la mic. Toti! Astia sunt niste hoti! Ne-au distrus tara! Era mai bine pe timpul lui Ceausescu!

Cum credeti ca ar putea fi rezolvate problemele din sistemul sanitar?

Niciodata nu se rezolva! Cred si sunt sigura! Si asta este cu doctorii nostri: bani si bani sa le dai cu nemiluita si tot nu sunt multumiti.

Credeti ca exista diferente intre sistemul medical de stat si cel privat?

Si cei de la privat te tine trei luni de zile si iti da cu sutul. A fost chiar baiatu' lu' vecina mea, l-a tinut trei luni de zile si dupa trei luni "i-a dat pasaportul" - i-a dat drumul -, ca trebuie sa plateasca la stat. La stat, la hotii astia, ca stat nu mai exista. Nici nu mai exista stat!

Cine credeti ca este de vina pentru aceste neajunsuri?

Toti! Absolut! Toti sunt niste hoti! Am ajuns la concluzia ca nu poti sa mai crezi in nimeni. Nu mai cred nici in mine. Ca unde vad atata hotie, atata smecherie si atatea astea... Imi pare rau ca traiesc in Romania! Imi pare rau sa spun ca sunt romanca.

Dar in medici aveti incredere? Pe ei considerati priceputi si credeti ca doar sistemul este de vina?

Si sistemul este de vina. Toate, ce sa mai? Eu una sunt foarte revoltata de ceea ce se intampla in tara asta. Pacat de dumneavoastra! Hai, ca eu am 75 de ani, eu nu o sa mai traiesc inca 75.

Sistemul e la pamant, dar eu am incredere in profesioanlismul medicilor

Ce credeti despre sistemul sanitar din Romania?

Ca e la pamant, adica nimic nu functioneaza datorita celor de la conducere. Ca nu li se ofera baza materiala, nici salarii. Oamenii sunt si corecti si incorecti, cum sunt in toate ramurile. Totusi, de curand, adica in august, am avut o experienta cu tatal meu la Spitalul Floreasca si trebuie sa va spun ca am fost profund impresionata de profesionalismul medicilor.

Deci ati trait si experiente placute?

Da, da! Foarte placute, trebuie sa va spun.

Si experiente negative nu ati avut?

Experiente negative si de astea sunt cu gramada. Pana nu dai personalului auxiliar, asistente, infirmiere, ca sa iti schimbe un cearsaf, lucruri care ar trebui sa fie normale cand esti in spital, cand esti dupa operatie... Deci cei mici parca sunt mai rai si mai putin omenosi decat medicii.

In ce masura aveti incredere in medicii romani?

Am incredere. Ca nu au baze materiale, ca nu au posibilitatea sa lucreze, dar am incredere. Eu sunt educatoare si am o mama care este medic. Si am vazut cum fac turele, cum se chinuie. Deci oamenii isi dau tot interesul si chiar pun pasiune. Cei care isi iubesc meseria. Si nu am intalnit oameni de alta natura.

Care credeti ca sunt problemele din sistemul sanitar romanesc?

Astea sunt: proasta salarizare, lipsa de incurajare, indiferent ca esti tanar, ca esti in varsta. Deci, trebuie sa se creeze niste salarii decente pentru medici. Sunt cei care ne salveaza viata. Lucrand in invatamant, va spun ca aceeasi situatie e si in invatamant: vor performante. Ori, fara o cointeresare materiala nu se va putea face nimic.

Credeti ca sunt diferente intre sistemul medical de stat si cel privat?

La bani, sa stiti. Si, de ce sa nu recunoastem? E alt mediu, si eu am fost la o clinica si am vazut ca acolo totul se plateste. Si nu totul este real si uman, este o mare falsitate pentru care platesti. Eu platesc ca sa imi vorbesti frumos, ca sa ma tratezi cum trebuie, deci nu exista lipsa de profesionalism la stat, fata de cei particulari. Nu, sunt aceiasi oameni, pana la urma!

M-am operat la privat, nu puteam sa las stagiarii de la stat sa faca practica pe mine

Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

Dezamagitor, dezamagire totala. Deci, fata de perioada trecuta, e criza. Vina nu putem sa o dam pe ministru sau pe prim-ministru. Sunt cazuri si cazuri. La Oncologie, se spunea zilele trecute, n-au fese, n-au ser, n-au leucoplast. Pai da-o-ncolo! Astea-s banale. Adica ai medicamentele de care faceau atata tevatura acum cateva luni de zile, cand ziceau ca au murit ca nu aveau dozele respective. Si acum le aveam pe alea, dar nu le avem pe astea de intretinere.

Si cine credeti ca e de vina?

Managerul spitalului. Organizarea pe plan local, cum s-ar spune. Fiecare spital cum isi conduce activitatea.

De altfel, in medici aveti incredere?

In general, da. Deci eu am mers pe medicii din tara noastra. Puteam sa merg si afara pentru operatia de cataracta, dar e o operatia e una banala, nu e mare scofala ca risc. Dar, ma rog, multi agreeaza faptul ca este mai sigur afara pentru ca sunt mai bine pregatiti.

Dar despre sistemul privat ce parere aveti?

Eu la privat m-am operat. Sunt militar in rezerva de opt ani de zile, puteam sa ma duc la Spitalul Militar de la noi, de la Ministerul de Interne, dar am evitat. Am evitat pentru ca am vazut cam ce se perinda pe acolo. N-am nimic cu tineretul, dar nu au experienta si nu pot sa ma expun. Nu pot sa ma las pe mana unui copil care e stagiar sa faca practica pe mine. Mi-e teama, asa ca m-am dus la o clinica privata, m-am documentat, am vazut care-i treaba, ce medici sunt si asta a fost, sunt multumit.

Care credeti ca sunt cele mai mari probleme din sistem si cum ar putea fi ele rezolvate?

Pai, sa pornim cum zice domnul Nicolaescu, domnul ministru: sa se aloce mai mult din PIB pentru sanatate. Si nu numai, ca mai sunt si alte ramuri care mai sunt importante: invatamantul si altele. Mai multe fonduri pentru derularea si a proiectelor si a modernizarilor, a personalului, in primul rand. Au ajuns sa plece si asistentele din spital. Medicii pleaca pentru ca se duc pe bani mai grei in afara, dar daca n-ai nici pentru ingrijire, da-o-ncolo! Vii cu mama, tata, sotia sa te ingrijeasca la pat, ca n-are cine sa aiba grija de tine.

Adica sa fie salarii mai mari pentru medici?

Da, sa fie atractiv, sa ai motivatia, ca daca nu, pleci, te duci. Deci o sa lase astea de stat, cate or mai fi, sub patronajul statului. Restul, la privat. Si la privat te ia dupa ce stii sa faci. Nu esti competent, mai cautati in alta parte. Nu stiu, nu prea vad bine deloc ce se-ntampla!

Medicii au salarii mici, de aia nu-si pot face treaba. Nu cred ca saraceste nimeni daca da o atentie

Ce credeti despre sistemul medical din Romania?

Eu am fost operata si m-am simtit bine. Cum sa zic? M-au tratat. Intr-adevar, am si dat de un medic bun... La stat, acum cinci ani. Acum am inteles ca pe la Ploiesti sunt probleme. La salariile pe care le au ei, e si normal sa apara probleme.

Deci, cine credeti ca este responsabil pentru problemele din sistemul sanitar?

Pai faptul ca nu sunt salarii. Ca daca nu sunt salarii ca lumea, nu merge treaba, nu au de unde sa faca bani.

Dumneavoastra ati trait experiente negative in spitalele din tara?

N-am avut nenorocul asta, am fost numai aici operata, la Fundeni, si ma simt bine acum, dupa cinci ani. Eu am convingerea ca daca nu mai contribui cu ceva, saracii de ei nu se descurca cu mizeriile astea de salarii.

In ce sens "sa contribui"?

Asa, nu te pune nimeni fortat sa dai ceva. Daca vrei, ca o multumire, sa oferi, nu mi se pare ca e o greseala asa mare.

Dar despre sistemul privat ce parere aveti?

Nu stiu deloc, dar banuiesc ca daca se plateste mult si tratatia e pe masura. Aici, la stat, se zice ca nu sunt medicamente. Am inteles ca nici in strainatate nu-s caini cu colaci in coada.

La noi in tara de unde credeti ca ar putea sa vina rezolvarea problemelor?

Nu-mi dau seama. Se zice ca daca ar fi cei care ne conduc mai corecti, ar putea sa faca niste chestii. Ca daca de acolo nu merge, stiti proverbul: "Pestele de la cap se-mpute". Si nu inteleg de ce noi trebuie sa fim cei mai din urma. Om fi chiar asa de nepriceputi? Daca erau niste conducatori mai acatarii, mergeam mai bine.

Ce credeti despre cei care se plang ca trebuie "sa contribuie"?

Bine, probabil ca si dintre medici sunt care exagereaza si pretind o anumita suma. Mie, de exemplu, nu mi-a cerut nimeni nimic cat am stat in spital. Nu mi s-a cerut niciodata, dar am dat pentru ca am vrut. Mi se pare o meserie grea, care daca ar fi platita numai cu banii de la stat, chiar ca n-ar merita. Mi se pare ca infirmierele astea, de exemplu, sunt destul de solicitate si nu saraceste nimeni dintr-o atentie. Nu te mai imbogatesti cu 5 lei pe care ii dai acolo.

Sistemul medical merge foarte bine, pacientii sunt rai si mincinosi. Daca dai 10 sa iti schimbe un cearsaf, nu e spaga!

Ce parere aveti despre sistemul medical din Romania?

Sistemul medical merge foarte bine. Eu m-am dus la Urgente, am fost foarte multumit, m-au servit frumos, nu ce aud de la oameni, fel de fel de minciuni. La spital e ca-n armata: nu poate sa te tina nici in brate, acolo este un fel de militarie, un fel de organizare ca fiecare om sa isi vada de treaba lui. Unii sunt foarte rai, paratori, obraznici.

Va referiti la pacienti?

La pacienti, da. Dar sistemul medical lucreaza foarte bine si frumos. Eu am urmarit si pentru mine, si pentru altii. Desi toata lumea a zis sa nu ma duc la Urgente, eu m-am dus. Deci nu-i adevarat.

Totusi, stiti de cazul Spitalului Judetean din Ploiesti, unde s-au gasit niste probleme?

Am auzit, dar sa va spun un lucru: si la mine acasa se intampla sa cada snurul, robinetul, se sparge o teava. Exact ce am vazut la televizor, eu nu am fost acolo, dar am vazut un snur dintr-ala cazut. Nu era mare lucru, se poate face oricand, dar probabil ca l-a gasit atuncei controlul.

Da, dar s-au gasit si probleme mult mai grave, cum ar fi instrumentarul de unica folosinta refolosit.

Da, ca orice gospodar, probabil ca au vrut sa faca ceva economie, desi, din ce am inteles de la televizor, ar fi avut bani sa schimbe, dar nu pot sa inteleg.

Deci, dumneavoastra aveti incredere in medicii in Romania?

Am, am si am avut intotdeauna. In ei, in profesori, in politie am avut incredere foarte mare. Si am si acum, ca om batran. Fiindca fara ei nu putem convietui. Astia sunt primii oameni ai nostri, ai poporului, care ne ajuta.

De ce credeti, totusi, ca sunt si oameni care se plang ca nu e asa de bine in spitale?

Am vazut ca nu-i adevarat si cu spaga asta pe care a dat-o si la televizor. Sa va spun cinstit, si eu am dat 10 lei si mi-a schimbat cearceafurile. A mai venit biata femeie o data, i-am mai dat 10 lei, dar asta nu inseamna spaga. Nu mi-a cerut, i-am dat sa-mi schimbe cearsafurile. Fiind operat, nu m-a lasat sa ma spal singur si nu puteam sa nu-i dau 10 lei. Dar asta nu inseamna spaga!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sistem medical Romania, #romani spitale medici spaga, #Vocea Strazii medici spitale Romania , #romani